SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Példázat mint művészet

Kiállítás a Vasarely Múzeumban

2007. november 2. - december 2.

2007. november 2 – 2008. január 6.

Példázat mint művészet a címe annak a saarbrückeni Galerie St.Johann által összeállított konstruktív-konkrét művészeti kiállításnak, amely az OSAS (Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület) szervezésének köszönhetően – egy vándorkiállítás keretében – látható a budapesti Vasarely Múzeumban.

A kiállítás első állomása a ludwigshafeni Wilhelm-Hack Múzeum volt, ennek kibővített változatát láthatja a hazai közönség. Résztvevői a nemzetközi konkrét művészeti színtér ismert alkotói, többek között Jo Enzweiler, Sigurd Rompza, Hans-Jörg Glattfelder, Vera Molnar, Ewerdt Hilgemann, Heijo Hangen. A szokatlan cím abból ered, hogy a neves művészek által mintegy 40 éve létrehozott és célkitűzéseit következetesen megvalósító csoport különböző témák köré szervezett kiállítások sorozatával vesz részt a Saarbrückeni Egyetem (művészet)elméleti kutatásaiban. A jelen kiállítás konkrét művek példáján erősíti meg a hozzá készült katalógus gazdag szöveganyagát, amely az ábrázoló és nem ábrázoló művészet értelmezését mélyíti el és a meghatározások zűrzavarában igyekszik rendet teremteni a képtudomány legújabb eredményeinek alapján.

A kiállítás a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület által rendezett ötödik tárlat az óbudai múzeumban. A Szépművészeti Múzeum és a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület közös vállalkozása a magyar és nemzetközi művészet új fórumává kívánja alakítani a Vasarely Múzeumot, olyan közösségi hellyé, mely sikeresen közvetíti a kortárs művészet értékeit a szélesebb közönség felé.

A 2006 februárjában Budapesten megalakult Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesületet művészek hozták létre magánemberként, független kezdeményezésként, nemcsak azzal a céllal, hogy saját maguknak és a műveiknek fórumot teremtsenek, hanem azzal a szándékkal is, hogy bel- és külföldi, fiatalabb és idősebb kollégáikat bevonják a szélesebb párbeszédbe.

Bővebben: www.osas.hu