SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Konstruktív-konkrét kerestetik 1.

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2008. szeptember 24. - december 31.

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület, röviden OSAS (Open Structure Art Society) két és fél éve rendez kiállításokat itthon, a Szépművészeti Múzeumhoz tartozó budapesti Vasarely Múzeumban – és meghívásra külföldi intézményekben is –, amelyeken tematikusan összefoglalva magyarországi és más európai országokban élő idős és fiatal művészek munkái láthatók. Eddigi témáik között szerepelt többek között: fény és mozgás, valós és látszati, szín, fekete-fehér, konceptualitás. A kiállításokhoz informatív, illusztárlt katalógusok készülnek. A témákhoz kapcsolódva kiadtuk Josef Albers Színek kölcsönhatása című tanulmánykötetét magyarul (a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel és az Aktisz Stúdióval), és már nyomdában van Beke László 1971-es Elképzelés, a magyar konceptművészet kezdetei című gyűjteményének facsimile kiadása (a tranzit.hu val közös kiadás).

A jelenlegi Konstruktív–konkrét kerestetik 1. című kiállításon 26 és 40 év közötti, a magyar művészeti színtéren részben már ismert művészek munkái szerepelnek. A friss, vagy régebbi keltezésű művekben – utóbbiak közül több más összefüggésben, másutt már látható volt, – aligha lelhetők fel a konkrét művészet 1930-as években megfogalmazott szigorú irányelvei. Nem is ezeket kérjük számon tőlük, inkább azt várjuk, ami a mai szemléletből, emberi alapállásból, az inkább kutató, mint üdvöt ígérő jellegből fakadóan tágíthatja a konstruktív–konkrét művészeti alkotás fogalmát és körét. A különböző gondolati területekről származó műveket összefoglaló cím újraértelmezi és felerősíti a művek autonóm valóságosságát.

A kiállításon, – amelynek folytatását 2009-re tervezzük és osztrák, szlovák, cseh, lengyel, német, francia, svájci fiatalabb művészek munkáival is kibővítjük, – festmények, festett tárgyak, vetített képek, fényművek, fotók, plasztikák láthatók.

Kurátor:
Maurer Dóra, segítők a résztvevő művészek

Helyszín:
Vasarely Múzeum, Budapest III. Szentlélek tér 6.


Információ:
Maurer Dóra, ZG1hdXJlciMxISsjYzMuaHU=, Tel: 251 0867, 70-2978188
Kumin Mónika, Szépművészeti Múzeum, Tel.: 469 7259