SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Koncept koncepció, szemelvények

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2008. február 28. - május 31.

2008. február 28 – 2008. május 31.

A konceptuális művészet értékelésének reneszánszát éljük az utóbbi években világszerte, nálunk, Magyarországon is. Tanulmányok, konferenciák, szimpozionok, kiállítások vizsgálják és karakterizálják a 60-as években, az USA-ban indult és hamarosan mind az öt földrészen elterjedt és más, korábbi törekvéseket is átható, magába olvasztó művészeti irány- és felfogásváltást. Míg az elméleti érdeklődés csak néhány éve élénkült meg, a 70-es évek óta eltelt időben művészgenerációk sorának munkássága épült a konceptualitás intermedializáló hatására és a hagyományos műfajokban is elvárás lett a konceptuális tisztaság.

Kiállításunk a koncept art „kelet-európai" megjelenésétől máig tartó folyamatos magyarországi jelenlétét és alakváltozásait mutatja fel a rendszerezés kényszere nélkül, a tematikus és logikai kapcsolódások felismerését a látogatóra bízva. A magyar művészek munkáihoz, mint kiállításainkon eddig is, jelzésszerű nemzetközi hátteret a hazai magángyűjteményekben fellelhető külföldi művekkel rajzolunk. Teljességre semmiképpen sem törekedhettünk, szemelvényeink kiválasztásánál azon igyekeztünk, hogy az ismert művek mellett ritkán vagy talán még nem látottakkal, illetve a művek szokatlan együttesével gazdagítsuk a konceptuális művészetről kialakított képet. Erre jó példa a Beke László felhívására 1971-ben létrejött, ELKÉPZELÉS – „a mű = az elképzelés dokumentációja" témájú, az akkor éppen alakuló neoavantgárd művészeinek DIN A/4-es lapjaiból álló, csaknem teljes gyűjtemény közzététele. Létrejötte óta kevesen látták ezt a gyűjteményt, amely eddig csak legendaként élt a szakmai köztudatban.

Maurer Dóra,
Maurer Dóra,"Térösszezavarás", 1972, Balatonboglár, Galántai György Kápolnaműterme (fotó)

A kiállítás a hatodik tárlat, amelyet a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület szervez az óbudai múzeumban. A Szépművészeti Múzeum és a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület közös vállalkozása a magyar és nemzetközi művészet új fórumává kívánja alakítani a Vasarely Múzeumot, olyan közösségi hellyé, mely sikeresen közvetíti a kortárs művészet értékeit a szélesebb közönség felé. A 2006 februárjában Budapesten megalakult Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesületet művészek hozták létre magánemberként, független kezdeményezésként, nemcsak azzal a céllal, hogy saját maguknak és a műveiknek fórumot teremtsenek, hanem azzal a szándékkal is, hogy bel- és külföldi, fiatalabb és idősebb kollégáikat bevonják a szélesebb párbeszédbe.

Bővebben: www.osas.hu

Vasarely Múzeum
1033 Budapest, Szentlélek tér 6.
kedd – vasárnap: 10.00 – 17.30
hétfőn zárva
Telefon: 388 7551
Fax: 250 1540
www.vasarely.hu