SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Kézzelfogható Művészet Mindenkinek

Egymás kezében

2013. május 3. - május 26.

Tapintható tárlatnak, konferenciának és interaktív alkotói programoknak ad otthont a Szépművészeti Múzeum a Kézzelfogható Alapítvánnyal közös szervezésben az Európai Esélyegyenlőségi Naphoz kapcsolódóan. A május 2-i megnyitót követően május 3-ától, péntektől látogatható speciális kiállítás szervezőinek célja, hogy a látássérült és vak emberek együtt váljanak a kiállítás közönségévé a látókkal, interaktív módon segítve egymás megértését és a kiállítás befogadását.


Szemereki Teréz: Tajtékzó tenger

A kiállítást május 3-án a konferencia, május 4-én délelőtt pedig a különböző fogyatékossági csoportok interaktív foglalkozásai kísérik.

A tapintható kiállításon kortárs képzőművészek, iparművészek alkotásai, tematikus művei, látás-, hallássérült, valamint értelmi sérült alkotók művei láthatók, különös tekintettel az anyagok sokszínűségére és tapinthatóságára. A konferencián művészek, gyógypedagógusok és maguk a sérült alkotók tanácskoznak a fogyatékkal élők és a művészet kapcsolatáról. A rendezvény fővédnöke: Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára.

Szabó Edit: Róka

 

Kecskés Krisztina: Nagy kékség

A most nyíló tárlaton közel harminc látó és látássérült művész alkotását mutatja be a múzeum, mindenkitől egy művet kiállítva. A művek izgalmas anyaghasználatukkal, technikájukkal és formáikkal minden látogatónak gazdag élményt nyújtanak.

A tárlat különlegessége, hogy a látók a látássérültek vezetésével is kezükbe vehetik a képzőművészeti alkotásokat, így a látók bekötött szemmel, rábízva magukat a látássérült és vak tárlatvezetőkre egy egészen új megközelítéssel ismerhetik meg a műveket.

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

Május 3. péntek - Szakmai konferencia, Szépművészeti Múzeum

„Művészet és akadálymentesítés, az állandó tapintható galéria esélyei, akadályok az egyenlő esélyű hozzáférés útjában”

2013. május 4. szombat – Interaktív nap, Szépművészeti Múzeum

A kiállítás külön jegy nélkül, bármely érvényes belépővel látogatható