SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

INDIGO / Foto

2012. március 14. - május 14.

Berényi Zsuzsa fotóművész, aki szintén tagja volt a csoportnak, olyan felvételeket készített társairól, amelyek két időpillanatban ábrázolják a képek alanyát, spontán módon lazítva fel a porté, mint klasszikus ábrázolástípus klasszikus hagyományát.

INDIGO / FotoHa a csoport neve, az "Indigó" alapvetően az interdiszciplináris gondolkodásra utal is, egyúttal megidézi az indigót, mint képzőművészeti médiumot is, mely utóbbi további érdekes gondolatmenetet indít el a sokszorosításra, a fotográfia nyelvére és a portrék készítésének technikájára (többszörös expozíció) tett önreflexivitással. A Berényi Zsuzsa által készített 46 darab alkotás ugyanakkor az "indigósok" 1982-1983-ban a Szépművészeti Múzeumban heti rendszerességgel megtartott, nagy hatású rajzszakkörének is emléket állít. A foglalkozások keretében a csoport tagjai az általuk kidolgozott, kreativitásra ösztönző tematika alapján a rajz ábrázoló és szubjektív karakterét tanulmányozták és észrevételeik fontos iránytűként szolgáltak az autonóm művészetfogalom újraértelmezésében, új utakat indítva el az 1980-as évek hazai kortárs képzőművészetében.


A tárlaton bemutatott portré-sorozat a kiállítás befejeztével Berényi Zsuzsa ajándékaként a Szépművészeti Múzeum Fotó- és Médiagyűjteményét fogják gazdagítani.

A kiállítást megnyitja: Sugár János, képzőművész
A kiállítás kurátora Orosz Márton.

A május 14-ig látható tárlat tárlat az 1800 utáni Gyűjtemény kabinetkiállítás-sorozatának a része.