SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Géniuszok és remekművek IV.

A titokzatos férfi - Tiziano: Szürke szemű férfi képmása

2006. június 2. - július 16.

A centenáriumi évben a Szépművészeti Múzeum egy különleges, hat kiállításból álló sorozatot indított, melynek keretében egy éven át a világ jelentős múzeumainak nálunk eddig nem látott mesterműveit, a saját gyűjteményünk alkotásaival kiegészítve mutatja be. A sorozat negyedik része Tizianóhoz, a nyitótárlat főszereplőjéhez tér vissza. Ezúttal a firenzei Palazzo Pitti Szürke szemű férfi képmását a Szépművészeti Múzeum 16. századi portréi kísérik.


Tiziano, Szürke szemű férfi, Firenze, Palazzo Pitti
Tiziano, Szürke szemű férfi, Firenze, Palazzo Pitti
Giorgione, Portrait of a Youth, Budapest, Museum of Fine Arts
Giorgione, Portrait of a Youth, Budapest, Museum of Fine Arts

Habár az 1540–1545 között festett Szürke szemű férfi képmása Tiziano egyik legszebb portréja, a kép modelljéről semmit sem tudunk. Noha a hanyag, magabiztos eleganciával a néző elé állított férfi személyéről az elmúlt évszázadok alatt számos feltételezés született, a rejtély máig megoldatlan maradt. Talán a reneszánsz művészet neves kutatójának, Rona Goffennek lehet igaza, aki szerint az ábrázolt személy itt a szó legszorosabb értelmében modell, a korszak számos női portréjához hasonlóan, az ideális szépség megszemélyesítője.

A kiállításon a Tiziano remekműve mellett látható, a gyűjteményünkben őrzött 16. századi itáliai portrék bemutatásával a velencei mesternek a műfaj történetében elfoglalt kimagasló jelentőségét kívánjuk érzékeltetni.

A kiállítás kurátora: Vécsey Axel

A Géniuszok és remekművek kiállítássorozat támogatója az OTP Bank és a Mol.
Géniuszok és remekművek IV. A titokzatos férfi kiállítás támogatója a Deloitte.