SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Előző kiállítások

2012. augusztus 30. - szeptember 30.

Elöző kiállítások PIETER BRUEGEL KORA

Németalföldi rajzok a 16. századból

2012. június 15 – 2012. szeptember 16.

Németalföldön a 16. században zajló viharos történelmi események idején óriási változások következtek be a szellemi életben, a művészetben. Ebben az évszázadban ment végbe a mélyebb szakadás a középkori és az újabb kori kultúra között. Az új, emberközpontú értékrend kialakításában az itáliai humanizmus és reneszánsz hatása jelentős szerepet játszott.

Bővebben


Elöző kiállítások Hagyomány és megújulás – kínai művészet az ezredfordulón a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum válogatásában

2012. augusztus 10 – 2012. szeptember 9.

Az elmúlt harminc év kínai képzőművészetéről ad áttekintést a Hagyomány és megújulás című kiállítás a Szépművészetei Múzeumban. A Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum által válogatott mintegy 120 olajfestményből, hagyományos kínai tusfestményből, grafikából és plasztikából álló kollekció a kölcsönző szándékai szerint sokrétűen ismerteti az elmúlt időszak változatos művészeti irányzatait, a művészek által alkalmazott bonyolult technikákat, valamint a kínai művészet sokszínűségét és gazdagságát.

Bővebben


Elöző kiállítások Cézanne: Tálaló

Kamara-kiállítás az újrarendezett állandó kiállításon

2012. augusztus 1 – 2012. szeptember 1.

Kamara-kiállításon láthatja a közönség Cézanne most restaurált Tálaló című festményét. A Szépművészeti Múzeum egyetlen Cézanne-festménye az október végén nyíló, nagyszabású Cézanne és a múlt című kiállítás egyik fő műve lesz. A mostani tárlaton nem csak a megújult festménnyel, hanem a mű vizsgálata és a restaurálás során készült különleges fényképekkel is találkozhatnak a látogatók. A kiállítás szeptember 1-ig látható.

Bővebben


Elöző kiállítások Múmiák testközelben

Kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

2011. június 10 – 2012. július 1.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött négy múmiát, valamint az azokon nemrég elvégzett tudományos vizsgálatok eredményeit mutatja be a 2011. június 10-étől látható különleges kiállítás. A tárlat segít megismerni az egykor élt egyiptomiak hitvilágát, a mumifikálás technikáját, a korszak halotti művészetét, de az arcrekonstrukciónak köszönhetően a látogatók azt is megtudhatják: hogyan nézett ki a több ezer évvel ezelőtt elhunyt emberek egyike.  A tárlathoz kapcsolódó, 2012. március 29-ig vetített 3 dimenziós film átfogó képet adott arról, hogyan és milyen módszerekkel vizsgálták a négy múmiát és milyen eredményeket értek el a kutatások során.

Bővebben


Elöző kiállítások A FOTÓMŰVÉSZET SZÜLETÉSE

A piktorializmustól a modern fotográfiáig (1889-1929)

2012. március 30 – 2012. július 1.

A piktorializmus fotográfiai korszaka mérföldkő a fényképészet történetében. Az új stílusirányzat az 1890-es években szinte egy időben bontakozott ki Angliában, Ausztriában, Franciaországban és Németországban. A fotográfia művészi értéke körüli vitákban a festészet utánzásával kívánták kivívni a fényképészet autonómiáját. Művészi példaképeik az impresszionisták voltak. A festészeti hagyományokhoz közelítő látásmód mind a technikai megoldásokban, mind pedig a tematikában tetten érhető volt. A lágy rajzolatú objektívek és a nemes eljárások használata a festői látásmódhoz való közeledést célozták meg. A piktorialista fényképezés művelői önkifejezési eszközként használták a fotográfiát, nem törekedtek a valóság pontos leképezésére.

Bővebben


Elöző kiállítások ST. GALLEN-I KALANDOK - HARTUNG, TÀPIES, UECKER ÉS AZ ERKER-JELENSÉG

2012. március 21 – 2012. július 1.

Vannak a világban bizonyos helyek, ahol egy adott időben rendkívüli módon összesűrűsödnek az események, s így azután jelentékeny kulturális teljesítmények helyszíneként írhatják be magukat a művészet történetébe. Ilyen hely a svájci St. Gallen is, azon belül a két fiatalember, Franz Larese (1927–2000) és Jürg Janett (született 1927-ben) által alapított Erker Galéria, Kiadó és Műhely.

Bővebben


Elöző kiállítások INDIGO/Foto

2012. március 14 – 2012. május 14.

A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének kabinetkiállítása az Erdély Miklós vezetésével az 1970-es évek végén létrejött Indigó csoport tagjairól készült portréfénykép-sorozatot mutatja be a látogatóknak.

Bővebben


Elöző kiállítások OSAS PLUSZ nemzetközi kiállítás a Vasarely Múzeumban

2012. január 25 – 2012. május 1.

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) alapító művésztagjai 2006-ban rendezték meg első, bemutatkozó kiállításukat a budapesti Vasarely Múzeumban. Három évvel később, 2009-ben került sor ugyanitt a második, a tagok új munkáiból és vázlataiból rendezett kiállításra, amelyet Konok Tamás gyűjteményéből kiemelt grafikai lapokkal egészítettünk ki.

 

Bővebben


Elöző kiállítások El Grecótól Rippl-Rónaiig

Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő

2011. október 26 – 2012. február 19.

Jánoshalmi Nemes Marcell (1866-1930) a 20. század eleji magyarországi műgyűjtés egyik legjelentősebb, s egyben legellentmondásosabb figurája volt, akinek nagyszabású műgyűjtői és mecénási tevékenysége már életében legendává vált. Pályafutása során értékes műtárgyak egész sorát, többek között El Greco Bűnbánó Magdolnáját, vagy Mányoki Ádám nemzeti ereklyének számító Rákóczi-portréját ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak, de számos más hazai, illetve külföldi intézménynek is adományozott, így az Iparművészeti Múzeumnak, a berlini és a müncheni képtárnak, sőt még a madridi Pradónak, vagy a párizsi Louvre-nak is.

Bővebben


Elöző kiállítások Hollán Sándor - A fa útja

2011. november 30 – 2012. február 5.

A kiállítás Hollán Sándor közel 100 műve mellett régi mesterek (Camille Corot, Claude Lorrain, Theodore Rousseau, Nicolas Poussin) munkáját is bemutatja. A 2011 novemberében, a Szépművészeti Múzeumban megrendezésre kerülő kiállítást 2012 tavaszán a monpellier-i Musée Fabre is bemutatja.

Bővebben


Elöző kiállítások Lakner László: Varrólányok Hitler beszédét hallgatják

2011. június 30 – 2012. január 15.

A Szépművészeti Múzeum egy különleges kabinetkiállítással köszönti a magyar művészettörténet „avantgárd klasszikusát", az idén hetvenöt éves, hosszú ideje Berlinben élő Lakner Lászlót: korai főművét, a Varrólányok Hitler beszédét hallgatják (1960) című évtizedekig lappangó, nemrég kalandos módon előkerült festményét mutatjuk be – első alkalommal.

Bővebben


Párhuzamos kiállítás – a színről

2011. szeptember 30 – 2011. november 27.

A Vasarely Múzeum 2011 őszén párhuzamos kiállítást rendez a színről.

Magda Csutak: Csend Élet V. (1996)
Ingo Nussbaumer: Virtuális színcsövek– fény, fragmentáció és restitúció. Fényinstalláció című munkáját.

Bővebben


Elöző kiállítások William Kentridge a Szépművészeti Múzeumban

2011. szeptember 21 – 2011. október 16.

Megtekintehtő az állandó kiállításra szóló belépővel a Dór csarnokban
A világ egyik legelismertebb kortárs művészével és munkáival találkozhat a magyar közönség a Szépművészeti Múzeumban. William Kentridge „ Itt se vagyok...- I am not me, the horse is not mine" címet viselő, Gogol Orr című darabját feldolgozó videó installációja szeptember 20-tól látható, a művésszel pedig személyesen október 4-én, múzeumi beszélgetésen találkozhat a közönség. A Kovásznai Kutatóműhellyel közös szervezésben megvalósuló képzőművészeti bemutatkozás mellett Kentridge színházi munkáiból is ízelítőt kaphatunk, Woyzeck-feldolgozását októberben a Trafó két alkalommal műsorára tűzi.

Bővebben


Elöző kiállítások A Nyolcak

2011. május 17 – 2011. szeptember 11.

A 20. század elejei nemzetközi képzőművészeti irányzatokhoz szervesen illeszkedő Nyolcak művészcsoport alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum május közepén nyíló kiállítása. A csaknem 200 alkotást felvonultató tárlat a Nyolcak nemrég bezárt pécsi bemutatójának újragondolt, a jelentősebb művekre koncentráló változata, amelyen kevesebb, de az előző tárlaton nem szereplő műveket is láthat a nagyközönség. A Szépművészeti örömmel ad otthont „A Nyolcak"-nak, hiszen a múzeum európai művészetet bemutató állandó kiállítása nagyszerű keretet ad a magyar képzőművészet talán legkiemelkedőbb korszakát fémjelző tárlatnak.

Bővebben


Elöző kiállítások Art on Lake - Művészet a tavon

2011. május 24 – 2011. szeptember 4.

Az év egyik legizgalmasabb kortárs művészeti produkciójának ígérkezik az Art on Lake – Művészet a Tavon című nyári kiállítás a Városligeti Csónakázótavon. A Szépművészeti Múzeum szervezésében megvalósuló tárlaton 14 európai uniós ország 25 neves alkotójának nagyrészt erre az alkalomra készült szobraival találkozhat a nagyközönség több mint 3 hónapon át a különleges helyszínen. A három éves szervezőmunka, eredményeképpen létrejövő kortárs képzőművészeti kiállítás az Európai Unió magyar soros elnökségének egyik legfontosabb és leglátványosabb hazai kulturális eseménye.

Bővebben


Elöző kiállítások Transzparencia - Átlátás

2011. január 26 – 2011. május 1.

Vasarely Múzeum, Budapest

Az átlátszóság optikai köz-hely, mindenütt jelen van. Egy anyag vagy tárgy akkor igazán transzparens, ha csak tapintással érzékeljük, beleütközünk, minthogy a látható világ és közénk áll.


Bővebben


Elöző kiállítások Lucien Hervé 100

2010. október 27 – 2011. április 30.

A száz éve született Lucien Hervé fotóművész alkotásaiból válogatott kiállítást láthat október 27-től a nagyközönség Szépművészeti Múzeumban. Az újonnan a múzeum gyűjteményébe került száz fotót és számos, eddig még nem közzétett dokumentumot bemutató kiállítás elsősorban a magyar származású művész építészeti fotóira helyezi a hangsúlyt, de a látogatók áttekintést kaphatnak Hervé egész életművéről. Az április 30-ig látható tárlat a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat kiemelt eseménye.

Bővebben


Elöző kiállítások Fernando Botero képei a Szépművészeti Múzeumban

2010. szeptember 30 – 2011. február 20.

Kerekded és buja formák, jellegzetesen egyszerű, ám mégis kifejező alakok, emberek, állatok és tárgyak uralják a kolumbiai születésű művész, Fernando Botero műveit. Botero a kortárs művészet egyik meghatározó alakja, akinek műveit többek közt japán, orosz, német, finn, olasz, izraeli, kolumbiai és egyesült államok-béli közgyűjtemények őrzik, 2010. szeptember 30. és 2011. február 20. között a Szépművészeti Múzeumban is kiállítja az utóbbi húsz évének legkiválóbb alkotásaiból összeválogatott tárlatát.

Bővebben


Elöző kiállítások Őszi kiállítások a Szépművészeti Múzeumban

2010. szeptember 23 – 2011. január 23.

Idén ősszel három nagy szabású kiállítással várja a látogatókat a Szépművészeti Múzeum. A bécsi szecesszió nagymestereinek tárlata nyitja az őszt a középpontban Klimt alkotásaival; majd a kolumbiai Fernando Botero egyedi stílusú olajfestményeit, parafrázisait tekintheti meg a közönség. Október végén a magyar származású fotográfusnak, Lucien Hervének, az építészeti fotó megteremtőjének nagy jelentőségű munkáiból nyílik tárlat a Szépművészetiben.

Bővebben


Elöző kiállítások Nuda Veritas. Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895–1905

2010. szeptember 23 – 2011. január 9.

A bécsi Secession művészegyesület Gustav Klimt nevével fémjelzett korai szakaszának kiemelkedő alkotásaiból láthat kiállítást a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban. A mintegy kétszáz műalkotást, nagyrészt rajzokat és sokszorosított grafikákat bemutató tárlat törzsanyagát a bécsi Albertinából érkezett művek adják, amelyek osztrák, svájci, amerikai és japán köz-és magángyűjtemények további rajzaival és néhány kiemelkedő festménnyel egészülnek ki. A kiállításon a látogatók a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alkotásaival is találkozhatnak: részben a Secession tagjainak, részben pedig azoknak a külföldi kortárs művészeknek a munkáival, akik egykor nagy hatást gyakoroltak bécsi kollégáikra.

Bővebben


Elöző kiállítások PONT, VONAL MOZGÁSBAN

2010. október 14 – 2011. január 6.

Vasarely Múzeum, Budapest
A kiállításon olyan művek kerülnek meglepő, de érvényes kapcsolatba egymással, amelyek még sosem szerepeltek együtt. Például Barcsay Jenő késői sötét képei és Bódy Gábor kísérleti filmje, Erdély Miklós „szent vonala" és Haász Katalin önmagába visszatérő kettős íve, Harasztÿ István mágneses pontjainak vándorlása és Ladislav Galeta filmkockáin az ugráló labda fáradságos stabilizálása.

Bővebben


Elöző kiállítások Konkrét fotó, fotogram

A Szépművészeti Múzeum - Vasarely Múzeumának új kiállítása

2010. május 26 – 2010. szeptember 26.

 


Bővebben


Elöző kiállítások Vera Molnár / Cézanne

2010. február 3 – 2010. június 30.

 


Bővebben

 


Elöző kiállítások KÉP / VERS

vizuális és konkrét költészet a Vasarely Múzeumban

2010. január 13 – 2010. május 9.

 

 

 


Bővebben

 


Elöző kiállítások Degas-tól Picassóig

Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból

2010. január 28 – 2010. május 2.

 


Bővebben


Elöző kiállítások A szépség alkímiája

Parmigianino rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

2009. december 1 – 2010. május 2.

 

 

 

Bővebben


Elöző kiállítások Botticellitől Tizianóig

Az itáliai festészet két évszázadának remekművei

2009. október 28 – 2010. február 14.

 

 

 


Bővebben


Elöző kiállítások A Szépművészeti Múzeum 19. és 20. századi gyűjteményének kabinetkiállításai 2.

Monokróm képek - a Vass László Gyűjtemény vendégkiállitása

2009. október 16 – 2010. január 17.


Bővebben


Elöző kiállítások KONSTRASZTOK, konkrét - absztrakt

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2009. szeptember 30 – 2009. december 6.

 


Bővebben


Elöző kiállítások Turner és Itália

2009. július 15 – 2009. október 25.

 


Bővebben