SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Egy kis Amerika – Osas friss

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának új kiállítása

2009. február 11. - április 26.

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület a Szépművészeti Múzeummal közösen 2006 óta évente 3 éve sikeres tematikus, konstruktív-strukturális és konceptuális kiállításokat rendez a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában, amely tevékenységével visszahozza ezt az intézményt a magyar közönség látóterébe.

Most párhuzamosan, két kiállítás nyílik meg egyszerre.
1) Az Egy kis Amerika kiállítói kortárs amerikai művészek: Robert Barry, Max Cole, Sol LeWitt, Robert Mangold, David Rabinowitch, James Reineking, Ed Ruscha, Richard Serra, Phil Sims, Roy Thurston, Shawn Wallis, Jerry Zeniuk – kevésbé ismert, új, valamint nagy és hires nevek. Közepes és kisméretű képeiket és grafikáikat két külföldi, a strukturális-geometrikus művészettel foglalkozó galéria, a bécsi Galerie Peter Lindner és a müncheni Galerie Rupert Walser adják kölcsön. A kiállítás érdekessége, hogy a 90-es évek végétől 2005-ig készült friss, kereső műveket mutassunk be Budapesten.

2) OSAS friss: A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) éppen három éves. Első, bemutatkozó kiállítását 2006. júniusától rendezte a Vasarely Múzeum két, e célra felújított termeiben. Azóta hét figyelemkeltő kiállítást rendezett, amelyekbe fiatal művészek munkáit is integrálta, hat zsebkatalógust (sorozat), két nagyobb katalógust adott ki, amelyek részben forrásértékűek, magyar művészek konceptművészeti antológiájának faximile kiadását nyomtatta ki, egyik tagja lefordította és kiadta J. Albers Színek kölcsönhatása c. pedagógiai tanulmányát. E tevékenységeket a művészeti sajtó pozitív hangú írásokkal kísérte. A működés harmadik évének elején az egyesületi művésztagok, Gáyor, Haász, Harasztÿ, Hetey, Konok, Maurer, Molnár V., Nádler, Nemes friss műveinek, vázlatainak, bemutatására készülünk.

Kurátor: Maurer Dóra
A kiállítás április 26-ig, hétfő kivételével naponta 10 – 17.30 óráig tekinthető meg.
Cím: Budapest III. Szentlélek tér 6.
Bővebb info: www.osas.hu
Maurer Dóra: 70-2978188

A kiállítás már a kilencedik tárlat, amelyet a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület szervez az óbudai múzeumban. A Szépművészeti Múzeum és a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület közös vállalkozása a magyar és nemzetközi művészet új fórumává kívánja alakítani a Vasarely Múzeumot, olyan közösségi hellyé, mely sikeresen közvetíti a kortárs művészet értékeit a szélesebb közönség felé. A 2006 februárjában Budapesten megalakult Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesületet művészek hozták létre magánemberként, független kezdeményezésként, nemcsak azzal a céllal, hogy saját maguknak és a műveiknek fórumot teremtsenek, hanem azzal a szándékkal is, hogy bel- és külföldi, fiatalabb és idősebb kollégáikat bevonják a szélesebb párbeszédbe.