SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Computer-tomográfiai

Budapest múmia projekt

2012. augusztus 30. - szeptember 30.

A vizsgálatok időpontjai: Március 8. és 29.

A vizsgálatok helye: Szépművészeti Múzeum és Semmelweis Radiológiai és Onkoterápiás Klinika

A vizsgálatokat végző kutatók: Dr. Karlinger Kinga, dr. Korom Csaba

2011 márciusában a Budapest Múmia Projekt keretén belül került sor a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött négy mumifikált test CT-vizsgálatára. A múmiákat ezeken a napokon két fázisban vizsgálták a kutatók, hagyományos módszerekkel a múzeum épületén belül, egy rövid utazás után pedig computer tomográfiai (CT) képalkotó módszerrel a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján.

Az első fázisban a gyűjtemény raktárában illetve kiállítóterében őrzött múmiák vitrinjeit nyitották fel és a testeket egy speciálisan erre a célra épített szállítóágyra helyezték át. Ezt követte a múmiák részletes vizsgálata a Dór Csarnokban felállított területen, mely magában foglalta a testek állapotfelmérését, annak megállapítása céljából, hogy szállítható állapotban vannak-e a múmiák, illetve a részletes antropológiai vizsgálatukat.

A vizsgálat második fázisának előkészítésében a múmiákat becsomagolták és egy speciálisan szigetelt szállító ládába helyezték. A ládát ezek után a Hungart Műtárgyszállítmányozó Kft. klimatizált kamionja szállította át a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájára, ahol a vizsgálatok második fázisára került sor.

A klinika radiológus munkatársai a múmiákat a ládából történő kiemelésük után becsomagolt állapotban vetették alá CT-vizsgálatnak, melynek eredményeiből modern képalkotó szoftverek segítésével háromdimenziós, a múmiák további kutatása szempontjából használható modellek fognak készülni.

A CT-felvételek jelentik a múmiák antropológiai és paleopatológiai vizsgálatának alapját illetve további izgalmas kérdésekre is választ adhatnak, például, hogy milyen technikával mumifikálták a testeket (ez kormeghatározó is lehet) és milyen további temetkezési mellékletekkel (például amulettek) látták el a halottakat túlvilági utazásuk megkezdése előtt.

Bővebben a CT vizsgálatok módszertanáról»