SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Carla Accardi - Hangtalanul

A Farnesina Gyűjtemény művészei (Vasarely Múzeum)

2013. június 6. - augusztus 25.

Az olasz Külügyminisztérium – a nagy olasz művészek külföldi bemutatása program keretében – , egy jelentős vándorkiállítást hozott létre Carla Accardi műveiből, aki  az olasz művészvilág egyik meghatározó alakja. A kiállítás a Malvina Menegaz a Művészetekért és a Kultúráért Alapítvány, valamint a ZERYNTHIA Kortárs Művészetekért Társaság közreműködésével valósul meg.

Budapesten – az Olasz Kultúrintézet szervezésében – a Vasarely Múzeum (1033 Budapest, Szentlélek tér 6.) – Szépművészeti Múzeum fogadja a kiállítást.

A Carla Accardi Hangtalanul című kiállítás kurátorai, Laura Cherubini és Maria Rosa Sossai nagyrészt a közönség számára eddig ismeretlen vásznakat mutatnak be, melyek 1999-től 2012-ig készültek; továbbá olyan 1969. és 1972. között keletkezett alkotásokat, melyek történelmet írtak (RózsaszínSárga, Szürke jelek, Rózsaszín fekete és Zöld fekete című sicofoil alkotások), valamint néhány háromdimenziós művet (az 1999-es Esernyőcskék, vagy a 2008-2009-es Hullám) és két vásznat a Farnesina Gyűjteményből.

Carla Accardi (Trapani, 1924.) a Forma1 csoport egyetlen nőtagja és egyike az olasz absztrakt művészet legkiemelkedőbb képviselőinek, képes volt a megújulásra, ugyanakkor hűséges maradt összetéveszthetetlen, sajátos stílusához. Hatvan évet felölelő alkotói pályafutását végig a szigorú és egyben örömteli kifejezési szabadság kísérte; kutatta a festészet kétdimenziósságát, a szobrászat és az építészet térfogati elemeit, mégpedig örökös párbeszédben az anyaggal. 1946-tól Rómában tartózkodik, ahol főleg fekete hátterű fehér vonalaira egyaránt felfigyel a kritika és az informális kulturális közeg. A hatvanas években túllép a sík felületeken, és kitalálja a térbeli formákat, melyeket átlátszó silicofoil lapokra felhordott színekkel hoz létre. A hetvenes években térkapcsolata kiteljesedik a lakható és bejárható Sátrak sorozatban. A következő évtizedre a durva vászont betöltő kromatikus megfogalmazás jellemző, míg a kilencvenes években túlsúlyba kerülnek a könnyedén, gördülékenyen rácsavarodó, ölelkező alakzatok.

“A kiállítás célkitűzése: bemutatni egy igen nagy olasz művészt, Carla Accardi-t, aki olyan megújulási képességgekkel rendelkezik, ami kevesek sajátja. Képei frissességet, újdonságot árasztanak, amelyek néhány háromdimenziós, az átlátszóság ihlette darabbal is szerves kapcsolatban vannak.” (Laura Cherubini)

A nagy művész személyiségéről: “Bámulatba ejt az alkotási folyamattal kapcsolatos bármiféle retorika elutasítása és az akarat, hogy a formai kérdések visszakerüljenek a művész mindennapi, konkrét alkotómunkájába, annak részét képezzék.” (Maria Rosa Sossai).

A kiállítás megtekinthető 2013. augusztus 25-ig, kedd/vasárnap 10.00/17.30.

Bővebb információ
Olasz Kultúrintézet
Tel. +36 1 483 20 65
aW5mby5paWNidWRhcGVzdCMxISsjZXN0ZXJpLml0