SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Budapest múmia projekt

 

Budapest múmia projekt

 

A Szépművészeti Múzeum régóta elkötelezett híve annak a modern muzeológiai törekvésnek, hogy a tudományos szempontból igényes kiállításokat olyan interaktív  és különleges vizuális elemekkel egészítse ki, amelyek tovább fokozzák a kiállítások élményszerűségét.
A 2011 nyarán megnyílt Múmiák testközelben című kiállítás előkészítése során ezért döntöttek egy valódi 3D film elkészítése mellett egy iPad alkalmazás fejlesztéséről, amely a kiállítást kiegészítve különlegesen vizuális és interaktív formában segít elmélyedni a múmiák misztikus világában. A Mummy elnevezésű applikáció a 2011-ben vizsgált négy mumifikált test közül Hortesznaht múmiáját mutatja be a felhasználók számára.


Budapest múmia projekt
Budapest múmia projekt

A Szépművészeti Múzeum által 2011 tavaszán életre hívott interdiszciplináris kutatássorozat (Budapest Múmia Projekt) célja az volt, hogy modern tudományos vizsgálati módszerek segítségével a lehető legtöbbet megtudjanak az egykoron élt személyekről, múltjuk személyes aspektusainak feltárásával a látogatók számára is testközelbe hozzák a múmiákat. A vizsgálatok közé tartozott a múmiák pólyái által elfedett belső részleteket feltáró CT-vizsgálatok sorozata, a múmiák antropológiai jegyeit vizsgáló történeti embertani kutatások, a Hortesznaht egykori vonásait életre keltő arcrekonstrukció, a múmiák korát meghatározó radiokarbon keltezési módszer valamint a mikrobiológiai vizsgálatok is.


Budapest múmia projekt
Budapest múmia projekt

A kutatások során a CT-felvételek illetve a múmiák valamint a hozzájuk tartozó koporsók háromdimenziós digitalizálása révén olyan térbeli modellek készültek, amelyek segítségével a látogatóknak különleges vizuális élményt nyújtó bemutatóban tárulnak fel a múmiák titkai.

A kiállításhoz tartozó valódi 3D film képezi az iPad alkalmazás bevezetőjét is, amely anaglif technikával piros-kék szemüvegen keresztül valódi 3D formában is megtekinthető az applikációban.


A bevezető film mellett az alkalmazás két egységre oszlik, egy enciklopédikus és egy interaktív tartalmi felületre, amelyekben összesen több mint 110 nagyfelbontású kép segít elmélyedni a felhasználók számára a múmiák világába.

Az első, enciklopédikus rész fotósorozatok és hozzájuk tartozó háttérinformációk révén mutatja be a múmiakutatás hátterét, szélesebb kontextusát (Introduction), az egyes vizsgálati módszereket (Research), valamint azok eredményeit (Reconstruction).

Az alkalmazás 3D-s videójának trélerét itt  nézheti meg

A három tartalmi egység közül a bevezetőben (Introduction) Budapest és a Szépművészeti Múzeum perspektívájából közelítve, a Múzeum gyűjteményein át, az Egyiptomi kollekció legfontosabb darabjain keresztül jutunk el a Budapest Múmia Projekt keretében vizsgált múmiákhoz, továbbá bepillantást nyerhetünk a múzeum jelenleg is folyó régészeti terepmunkájába (El-Lahun Survey Project).  A múmiákon elvégzett kutatást feldolgozó részben (Research) a Hortesznaht vizsgálatában felhasznált tudományos vizsgálati módszereket  - radiológia (CT), történeti antropológia, arcrekonstrukció, mikrobiológia, kémiai anyagvizsgálat - ismerhetjük meg. Az utolsó egység, a rekonstrukció (Reconstruction) pedig Hortesznaht életével kapcsolatos kérdésekre – hol és mikor élt, mivel foglalkozott, mikor és miért halt meg, valamint hogyan mumifikálták – ad választ a kutatások eredményei segítségével.


Budapest múmia projekt
Budapest múmia projekt

A Mummy című alkalmazás második tartalmi egysége egy interaktív rész, amelyben az alkalmazás használója a kutató szemszögéből saját maga fedezheti fel, milyen titkokat rejt Hortesznaht koporsója, múmiája és csontváza. A temetkezés három rétege egyenként hívható be, az egyes részleteket feltáró információk pedig a hotspotok segítségével válnak láthatóvá. Ezek a képek kinagyíthatóak, így a koporsó, a múmia és a csontváz szinte életnagyságban fedezhető fel a felhasználók számára.


Budapest múmia projekt
Budapest múmia projekt