SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Új, nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes az Ötvenhatosok terén

Új, nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes az Ötvenhatosok terén

2012. július 6

A kormány július 4-i döntése értelmében az Ötvenhatosok terén felépítendő új, nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes öt épületnek és hat intézménynek ad majd otthont. Itt épülhet fel az Új Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, a Magyar Fotográfia Múzeuma, valamint a Magyar Zeneház. A kormány egyben döntött a Magyar Nemzeti Galéria gazdasági konszolidációjáról is: ennek értelmében 160 millió forint többletforrást biztosít az intézmény adósságának rendezésére. Ezzel elhárult az akadály a galéria és a Szépművészeti Múzeum korábban elhatározott újraegyesítése elől, amely legkésőbb jövő hónap végéig megvalósul.

Az Ötvenhatosok terén létrejövő új, nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megépítésének jelentősége egyedül a millenniumi építkezésekéhez fogható. Ez a beruházás egy vonzó, parkba ágyazott intézményi környezetben nyújt majd lehetőségét nemzeti kulturális identitásunk megőrzéséhez és kiteljesítéséhez. Olyan ikonértékű épületegyüttes jöhet létre, amely egyszerre hordozza nemzeti múltunk örökségét és kulturális intézményrendszerünk megújulásának hosszú távú lehetőségeit. Növeli Magyarország kulturális és turisztikai vonzerejét, s lehetővé teszi, hogy a nemzetközileg elismert magyar művészeti ágak, nemzeti márkák (brandek) újszerűen, világszínvonalú környezetben mutatkozzanak be.

A nagy volumenű fejlesztéssel új épületet kap a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének újraegyesítése révén létrejövő Új Nemzeti Galéria. Ehhez csatlakozik majd a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, s így összehangolt muzeológiai koncepció keretében nyújt áttekintést a magyar és európai képzőművészet napjainkig terjedő időszakáról.

Az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesben nyerhet méltó és korszerű elhelyezést a Néprajzi Múzeum, a Kecskeméten található Magyar Fotográfiai Múzeum, a páratlan gyűjteménnyel rendelkező, de bemutatóhely nélkül létező Magyar Építészeti Múzeum, és itt kap helyet a magyar zeneművészet múzeuma is. Ekképpen – a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok épületeivel együtt – egy kiemelkedő rangú művészeti múzeumi együttes jöhet létre, mely új vonzerőt jelent a kontinens kulturális térképén.

A kormány a beruházásokkal összhangban szükségesnek látja az egész Városliget fejlesztését, egy európai színvonalú, attraktív kulturális-rekreációs városrész megteremtését. Ennek érdekében a világörökség részét képező Városliget funkcióját úgy újítja meg, hogy megőrzi és megerősíti az elődeink által a honfoglalás 1000. évfordulója tiszteletére létrehozott kulturális és turisztikai értékeket, s közben új, világszínvonalú épületegyüttessel gazdagítja azt. // A kormány döntése szerint az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes végleges koncepciójának 2013. szeptember 30-ig kell elkészülnie. Ennek alapján a nemzetközi tervpályázatot várhatóan 2014-ben lehet kiírni, az új múzeumi negyed pedig a tervek szerint 2018-ban nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.

A több tízmilliárd forint nagyságrendű beruházás a tervek szerint az Európai Unió 2014-ben kezdődő, következő költségvetési ciklusában rendelkezésre álló források segítségével valósulhat meg.