SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Százezer látogató a Cézanne-kiállításon

2013. január 5.

A Cézanne-kiállítás százezredik látogatóját köszöntötték szombat délelőtt a Szépművészeti Múzeumban, Tóth Tibor Szombathelyről, családjával érkezett a tárlatra. A szerencsés vendég tagja lett a múzeum Baráti Körének, amelynek köszönhetően többek között egy évig ingyen látogathatja a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria kiállításait. A nyertes ezen túl a Paris Budapest Restaurant jóvoltából egy különleges gasztronómiai élményt jelentő két személyes vacsorán is részt vehet, ahol Jeremy Cayron séf által, francia ínyencségekből összeállított menüt kóstolhatnak majd.

A február 17-ig látható Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítás nem csak itthon siker, hanem külföldön is elismerően szólnak a különleges tárlatról. Többek között a Wall Street Journal, az Art Daily, az El Pais és Neue Zürcher Zeitung is pozitív kritikát közölt a budapesti tárlatról, kiemelve a koncepció egyediségét, az itt látható remekművek nagy számát, elismerően szólva a kiállítás létrehozásához szükséges szervezői munkáról. A pozitív kritika mellett a berlini, brüsszeli, bécsi és a londoni reklám-kampány is hozzájárult ahhoz, hogy a látogatók közel egyharmada külföldről érkezett.

A francia posztimpresszionista alkotó csaknem 100 művét felvonultató kiállítás a festő régi mesterekhez való viszonyáról és ezzel összefüggésben a klasszikus képzőművészet megújításában játszott szerepéről kíván áttekintést adni, mintegy 40 olyan művet is bemutatva, melynek alkotói (többek között Luca Signorelli, Raffaello, Michelangelo, Poussin, Chardin, Goya, Delacroix, Courbet) nagy hatással voltak Cézanne művészetére.

A Geskó Judit művészettörténész, kurátor által szervezett, Cézanne életművét egyedi módon megközelítő budapesti kiállításra szerte a világból - a Los Angeles-i The J. Paul Getty Múzeumtól a canberrai National Gallery of Australia múzeumáig - mintegy 40 gyűjtemény kölcsönzött műtárgyakat, köztük a párizsi Musée d'Orsay és Musée du Louvre,  a zürichi Kunsthaus, a londoni National Gallery, a British Museum, a Tate Modern, a firenzei Uffizi, a bécsi Albertina, a New York-i Metropolitan Museum of Art,  a washingtoni National Gallery of Art, a bostoni Museum of Fine Arts, az Art Institute of Chicago, és több jelentős magángyűjtemény (Bázel, London, Zürich, Frankfurt, Rio de Janeiro).

A kiállítás létrejöttét az ING Csoport magyarországi leányvállalatai kizárólagos vállalati szponzorként, tartós támogatási program keretében 120 millió forinttal támogatták.

(Kattintásra fotógaléria nyílik. /fotók: Józsa Dénes/