SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Múmiák testközelben – március 29-ig látható a kiállításhoz kapcsolódó 3 dimenziós film

Technikai okokból március 29-én látható utoljára a Múmiák testközelben című kiállításhoz kapcsolódó 3 dimenziós film. A tárlaton látható egyik múmia vizsgálatát bemutató különleges filmet a múzeumban kialakított külön teremben láthatta a nagyközönség, azonban csütörtöktől már csak a kiállításra válthatnak jegyet a látogatók. A július 1-ig nyitva tartó tárlatra szóló belépőjegy így természetesen olcsóbb lesz, 2400 forint helyett 2000 forintért juthatnak hozzá a vendégek.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött négy múmiát, valamit az azokon elvégzett tudományos vizsgálatok eredményeit bemutató kiállítást eddig több mint 100 ezren látták. A tárlat segít megismerni az egykor élt egyiptomiak hitvilágát, a mumifikálás technikáját, a korszak halotti művészetét, de az arcrekonstrukciónak köszönhetően a látogatók azt is megtudhatják: hogyan nézett ki a több ezer évvel ezelőtt elhunyt emberek egyike.

A Szépművészeti Múzeum a múlt év elején indította programját az Egyiptomi Gyűjteményben őrzött négy múmia átfogó vizsgálatát megcélozva. A Budapest Múmia Projekt célja az volt, hogy „életre keltse" a négy, az ókori Egyiptomban élt embert, megismerje azok múltját, meghatározva az egyes mumifikált személyek biológiai jellegzetességeit: egykori vonásaikat (arcrekonstrukció), esetleges betegségeiket, haláluk idejét, okát valamint körülményeit, továbbá a testek mumifikálásának menetét és technikáját. A vizsgálatsorozatban az egyiptológiai tanulmányok mellett természettudományos és orvos-diagnosztikai módszereket is alkalmaztak a mumifikált testek minél szélesebb körű megismerése céljából, amely így többek között magában foglalta a computer-tomográfiai, szövettani és radiokarbon kormeghatározási vizsgálatokat, de a DNS kutatásokra is kiterjedt. A vizsgálatokról Szalay Péter rendezésében kisfilm is készült, ez a kiállítás előterében továbbra is látható.


A kiállításhoz iPad alkalmazás is elérhető, amely segítségével megismerhetőek a múmián végzett vizsgálatok, valamint az eddig a kiállítás mellett vetített 3 dimenziós film is látható.