SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Kincses Erdély

A Baráti Kör erdélyi körutazása 2014. július 7-15. között

A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatóit és tagjait 2014. július 7. és 15. között egy különleges tematikus utazásra invitáljuk, amelynek során bepillanthatnak az Erdély Magyarországhoz közelebb eső területén található román, magyar és szász templomok építészeti hagyományaiba, megismerkedhetnek a magyar festészet szempontjából kiemelkedő jelentőségű nagybányai és kolozsvári gyűjteményekkel, valamint számos magyar történelmi emlékkel és néhány különleges természeti látványossággal.

A kirándulásra a szállodai kapacitások függvényében még 4 fő jelentkezését tudjuk elfogadni!

A 2015-re tervezett erdélyi kiállítás látogatásának előkészítéseként ezúttal Erdélybe invitáljuk a Baráti Kör tagjait. Kilenc napos utazásunkat  a magyar Barbizon helyszínével, Nagybányával kezdjük. Másnap megismerkedünk a Világörökség részeként számon tartott máramarosi román fatemplomokkal, valamint az egyik leglátogatottabb közép-kelet-európai temetővel, a szaploncai vidám temetővel. Beszterce, Szászrégen és Marosvásárhely templomainak és főbb építészeti emlékeinek megtekintése után pedig lehetőségünk lesz megmártózni Szovátán a sós tavak egyikében. Következő állomásunk Segesvár, melynek középkori városfallal körülvett óvárosa szintén világörökségi helyszín. A szász erődtemplomok sorát Almakerék nyitja, ahol az újonnan felújított Apafi kúriába is betekintünk, majd Medgyes és a szintén világörökségi helyszín, Kelnek gazdagítja. Gyulafehérvár és Szászsebes látványosságai után ismét természeti nevezetességgel, a Vörös szakadékkal szakítjuk meg a kulturális látnivalók sorát. Nagyenyeden megismerkedünk a vártemplommal és a híres Bethlen Kollégiummal. A tordai templomok után pedig a föld alá ereszkedünk, hogy egy különleges sóstavat és bányát ismerhessünk meg. A kolozsvári látogatást többek között a Szépművészeti Múzeum és a Házsongárdi temető teszik felejthetetlenné. Kalotaszegen a tájegység jellegzetes templomait, népviseletét, illetve muzsikáját ismerjük meg. Innen Nagyváradra indulunk, ahol többek között Ipolyi Arnold, a Szépművészeti Múzeum egyik adományozójának sírhelyét is meglátogatjuk.
A kiránduláson művészettörténész kísérőnk dr. Jékely Zsombor, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese; korábban a Szépművészeti Múzeum munkatársa volt. A tervezett program és a jelentkezés részletei itt.

Tartson velünk Ön is!