SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Kiállítás a 2011-es Esterházy Művészeti Díjra jelölt pályaművekből

2011. november 16.

2011. november 17-én hirdetik ki az Esterházy Művészeti Díj győzteseit. A díjra jelölt húsz művész alkotásaiból rendezett kiállítás a Szépművészeti Múzeum Dór csarnokában tekinthető meg.

A kiállító művészek: Barakonyi Zsombor, Batykó Róbert, Csiszér Zsuzsi, Dobó Bianka, Fridvalszki Márk, Hatházi László, Hámori Anett, Huszti János, Kaliczka Patrícia, Karácsonyi László Attila, Király András, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kokesch Ádám, Kondor Attila, László Dániel, Pinczehelyi András, Sándor Krisztián, Szabó Ábel, Szabó Eszter.

Az Esterházy Művészeti Díj ‹sponsored by UNIQA›

A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díj ‹sponsored by UNIQA› odaítélésével az Alapítvány célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és pályafutásukon való elindítása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, legalább kettő és legfeljebb három, negyvenedik életévét még be nem töltött magyar festőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

A független szakmai zsűri tagjai – Dr. Hegyi Lóránd, Dr. Alexander Tolnay, Niklai Judit, Tijana Stepanovic, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány és a díj főszponzora, az UNIQA részéről Dr. Ottrubay István és Othmar Michl - döntése alapján 20 művész került kiválasztásra és jutott be a második fordulóba.

ESTERHÁZY CONTEMPORARY

A kortárs művészet támogatása az ESTERHÁZY CONTEMPORARY program keretében az Esterházy család egészen a XIX. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása.

Az Esterházy Alapítványok ezért évek óta különféle módokon, például modern épületek építtetésével, fiatal zenészek vagy művészek pártolásával, támogatják a kortárs művészetet. Ezt a hagyományt folytatva az alapítvány magyarországi kulturális tevékenységének egyik legjelentősebb elemeként kerül kétévenként kiosztásra az Esterházy Művészeti Díj ‹sponsored by UNIQA›

Miközben számos múzeum vagy kulturális vállalkozás csak neves művészek retrospektív kiállításaiban gondolkodik, az ESTERHÁZY CONTEMPORARY a kortárs művészet megújítójaként és felfedezőjeként értelmezi saját szerepét. A projekt keretében olyan fiatal közép-európai művészek kapnak lehetőséget a kibontakozásra, akik – bár maguk mögött tudhatják első sikereiket – a nemzetközi porondon még nem ismertek.

A két évvel ezelőtti díjátadás győzteseit – Horváth Dánielt, Siegmund Ákost és a Borsós Lőrinc Brandet - az alapítvány azóta is figyelemmel kísérei, műveik bekerültek az ESTERHÁZY CONTEMPORARY gyűjteménybe.
Az ESTERHÁZY CONTEMPORARY gyűjteménye 2004 óta szisztematikusan épül és a vásárlások eredményeként mára 150 műtárgyra gyarapodott. Az ESTERHÁZY CONTEMPORARY ambíciózus célja, hogy eddig példátlan módon, összefüggéseiben és komplexitásában prezentálja és dolgozza fel a közép-kelet-európai művészetet, plattformot nyújtva a legfiatalabb tehetségek bemutatkozására.

Az ESTERHÁZY CONTEMPORARY legfrissebb vásárlása a 2011-ben Budapesten, a Szépművészeti Múzeum által megrendezett Art on Lake kiállítás három művészének, Kelemen Zénónak, Jiří David, és Krištof Kintera alkotásai.