SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Időutazás a holland művészetben a Baráti Körrel

Még 4 hely exkluzív kirándulásunkon - jelentkezés május 29-ig!

A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatóit és tagjait 2014. szeptember 1. és 7. között egy különleges tematikus utazásra invitáljuk, amelynek során felkészülhetünk a Szépművészeti Múzeum ősszel nyíló nagy kiállítására, és megismerkedhetünk a holland Arany Évszázad művészetével: Rembrandt, Vermeer és kortársaik művészetébe nemcsak festményeiken keresztül, hanem az azokon megjelenő építészeti alkotások meglátogatásán keresztül is bepillantunk, és Hollandia olyan emblematikus érdekességeivel is megismerkedünk, mint a Világörökség részévé nyilvánított szélmalmok, illetve a városok csatornarendszere.

A kirándulásra még 4 fő jelentkezését tudjuk elfogadni, legkésőbb 2014. május 29-ig (csütörtök).

Hét napos utazásunkat a nemrég felújított amszterdami Rijksmuseum gyűjteményének megtekintésével, majd a város képének alakulását bemutató különleges esti hajózással kezdjük. Másnap meglátogatjuk Rembrandt szülőházát, majd sírját, illetve a királyi palotát. Ellátogatunk Haarlembe, többek között megismerkedünk Frans Hals művészetével, majd a Kinderdijk világörökségi szélmalmok, a Rembrandt tanítványainak munkássága és a goudai templom világhíres üvegablakai teszik színessé a látnivalók sorát. Hágában meglátogatjuk a júliusban újranyíló Mauritshuis gyűjteményét, majd innen jutunk el Delftbe, Vermeer városába és az egyetlen olyan még mindig üzemelő porcelánmanufaktúrába, amit a 17. században alapítottak. Az utolsó napon Leidenen keresztül indulunk vissza Amszterdamba, a repülőtérre, ahol az egyedülálló módon kialakított Rijksmuseum bemutatóteremben kiállított művek megtekintésével búcsúzunk Hollandiától.

A kiránduláson művészettörténész kísérőnk Dr. Németh István lesz, akinek hosszú ideig a 17. századi holland festészet és ikonográfia, majd a legendás magyar műgyűjtő, Nemes Marcell élete és munkássága volt a fő kutatási területe. 1985 és 2011 között a Szépművészeti Múzeum munkatársa, a Régi Képtár Osztály muzeológusa, majd főmuzeológusa volt, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem docense, ahol a Néderlandisztika Tanszék oktatójaként a németalföldi festészet és kultúrtörténet tárgyköréből tart előadásokat, a középkortól a 20. századig terjedő időszakból.

A tervezett program és a jelentkezés részletei itt.

Tartson velünk Ön is!