SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Határtalan antikvitás

2012. október 3.

Határtalan antikvitás„Határtalan antikvitás" címmel 2012 szeptemberében határokat átívelő múzeumpedagógiai program indult el a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita v Trnave) együttműködéseként.

A „Határtalan antikvitás" első programja „A diadalív árnyéka" címet viselő levelező pályázat, melyet az 5-7. és 8-10. osztályos tanulók számára írtak ki a 2012/2013. tanévben.

A pályázat magyarországi régiója az alábbi megyéket érinti: Borsod-Abaúj- Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Szabolcs- Szatmár-Bereg.

A levező pályázatra Kevély Flóránál lehet jelentkezni 2012. október 5-ig az alábbi elérhetőségeken: telefon: +36 1 469 7262, bWFyYXRob24jMSErI3N6ZXBtdXZlc3pldGkuaHU=

A résztvevő csapatok a vetélkedő során feladatlapok kitöltésével vesznek részt a játékban. A kérdések megválaszolása során végzett munka segíti a csoportösszetartást, miközben az iskolások új ismereteket szerezhetnek az antik római világ hétköznapjairól, művészetéről. „A diadalív árnyéka" utolsó feladata egy ókori diadalív-makett elkészítése, mely során a kreativitás és a kézügyesség is fontos szerepet kap. Természetesen a legjobb modellek kiállításra kerülnek, miközben az első három helyezést elérő csapatot a Szépművészeti Múzeum látja vendégül.//
A játék igazi különlegessége az interneten is nyomon követhető kitalált kerettörténet. Tíz különböző ember egy rejtélyes idegen meghívására találkozik a Forum Romanumon, ahol küldetést kapnak. A kihívás részleteit egyelőre homály fedi. Ami biztos, hogy aki nem elég lelkes vagy ügyes, az váratlanul eltűnik. Az idő múlásával egyre kevesebben maradnak. „A diadalív árnyéká"-ban résztvevő csapatok feladata kedvenc karaktereik segítése. Nem lehet tudni, hányan maradnak a végére. Vajon kik, vagy ki lesz az? A kalandban részt venni vágyók a következő honlapon követhetik a játékot: http://classics.mfab.hu/arch

A „Határtalan antikvitás" (HUSK/1101/1.7.1./0259) keretén belül 2012. szeptember 1. és 2013. július 31. között a két régióban a tervek szerint mindösszesen 7000 fő kerül közelebb az antik kultúrához.

A „Határtalan antikvitás" programsorozat osztályfoglalkozások és családi hétvégék keretén belül is megszólítja a fiatalokat, melyek előtt a tanárok és a múzeumpedagógusok részére egész napos felkészítő workshopot tartanak.

A program zárásaként 2013 júliusában ókori témájú nyári tábort rendeznek összesen 60 magyar és szlovák diák részvételével.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program lehetővé teszi, hogy a két országban egyszerre ugyanaz a program magas színvonalon valósuljon meg.

A „Határtalan antikvitás" program célja, hogy a szlovák és magyar régióban egyaránt közelebb kerülhessen az iskolásokhoz a múzeum és a klasszikus ókori kultúrák világa, miközben megelevenednek a látszólag élettelen tárgyak.

Projektmenedzser: Birkás Éva, +36 1 4697189, ZXZhLmJpcmthcyMxISsjc3plcG11dmVzemV0aS5odQ==

Határtalan antikvitás

Határtalan antikvitásHatártalan antikvitásHatártalan antikvitás

 


 

Határtalan antikvitás

Határtalan antikvitásHatártalan antikvitás

 

 

 

 

www.hungary-slovakia-cbc.eu

Jelen dokumentum tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.