SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Fontos elismerést kapott a Nyolcak film

A Nyolcak nyomában című film nyerte a csíkszeredai VII.Film.dok fesztivál legjobb tudományos-ismeretterjesztő alkotásának járó díjat. A Szépművészeti Múzeum megbízásából készült, Szalay Péter által rendezett, több mint egy órás film öszesen csaknem 70 filmmel versenyzett a fesztiválon. Az alkotást a múzeumban látható Nyolcak kiállítás kapcsán a nyár közepén mutatták be.

A dokumetumfilm a Nyolcak csoporttá szerveződésének előzményeibe, kiállításaiknak történetébe, az alkotókat körüllengő pezsgő szellemi életbe és a bohémtanyák világába enged bepillantást.

A Szépművészeti Múzeumban 2011. szeptember 12-én zárt a nagysikerű Nyolcak című kiállítás, mely azt a progresszív magyar művészcsoportot mutatta be, amely leginkább meghatározta a magyar festészet európai integrációját a századelőn.

A Szépművészeti Múzeum a festőcsoport és a korszak bővebb megismertetése céljából készítette az oknyomozó-ismeretterjesztő dokumentumfilmet.
A film alkotói (Szalay Péter, rendező; Nagy Ernő, operatőr; Barki Gergely és Schilling Sára művészettörténészek további felkért szakértők bevonásával, mint Passuth Krisztina, Rockenbauer Zoltán és Molnos Péter) végigjárva a Nyolcakhoz köthető legfontosabb helyszíneket, több olyan adatra, dokumentumra, sőt műtárgyra bukkantak nyomozásuk során, amelyek eddig ismeretlenek voltak a kutatók előtt.

A Nyolcak tevékenységének legfontosabb színterein, Párizsban, Nyergesújfalun, Körtvélyesen és számos budapesti helyszínen forgatott a stáb. A kor légkörének megidézését archív rádiós interjúk, korabeli mozgóképek és számos fennmaradt dokumentum teszi hitelessé.

A végeredmény egy rendhagyó, lendületes dokumentumfilm, mely fontos, soha nem látott adalékokkal járul hozzá a korszak szellemi életének megismeréséhez.

A film megvásárolható a múzem boltjában.