SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Egyiptomi műtárgyvásárlás – minden szempontból törvényes és biztonságos volt a gyűjteménygyarapítás

2014. június 13.

A Szépművészeti Múzeum műtárgyvásárlásai során mindig a legnagyobb körültekintéssel jár el, így csak olyan műtárgyak kerülhetnek a múzeum gyűjteményébe, amelyeknek eredete és jogi háttere tisztázott. Ez a múzeum Egyiptomi Gyűjteményébe került műtárgyakra is igaz, a múzeum szakemberei minden esetben kétséget kizáróan igazolni tudják a gyűjteményben őrzött műtárgyak legális eredetét.

Az elmúlt hetekben több sajtóhír látott napvilágot arról, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeumban három olyan műtárgy - az elmúlt évben vásárolt három részből álló óbirodalmi reliefes faltöredék - is található, amelyek 2002-ben illegálisan kerültek ki Egyiptomból. A kérdéses műtárgy vásárlása előtt – mint minden műtárgyvásárlás esetén -  múzeumi szakemberek vizsgálták a műkincs eredetét és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján azt állapították meg, hogy a tárgy legális úton került az előző tulajdonosához. A lapok mostani állításával szemben az is bizonyítható, hogy a  műtárgy 1974-ben már egy neves párizsi galéria tulajdonában volt.

A Szépművészeti Múzeum 2013-ban vásárolta meg az egyiptomi reliefet az egyik legjobb hírnévnek örvendő londoni műkincskereskedő cégtől (Rupert Wace Ancient Art), amelytől számos elismert múzeum, így a British Múzeum és a Louvre is már több antik műtárgyat szerzeményezett. A műtárgy megvásárlásakor intézményünk különös hangsúlyt helyezett az eredet ellenőrzésére, illetve a tőlünk elvárható gondosság tanúsítására. A műtárgynak 1974-ig visszamenőleg írásos dokumentációval igazolható az eredete, de ismerjük az 1974 előtti tulajdonos nevét is. Ezen túl, a műkereskedelemben lévő műtárgyak regisztrációjával foglalkozó nemzetközi cég, az Art Loss Register nyilatkozata, illetve a szerződés egyes rendelkezései is mind garanciát nyújtanak Magyarország jogszerű tulajdonszerzésére. A szerződés egyébként azt is rögzíti, hogy ha mindezek ellenére mégis bebizonyosodna a műtárgy illegális eredete, akkor az eladó visszatéríti a vételárat.

Ez idáig sem az egyiptomi hivatalos szervek, sem szakemberek nem keresték meg ez ügyben a múzeumot, de ha ez megtörténik, az intézmény természetesen minden birtokában lévő információt és dokumentumot rendelkezésre bocsát majd a műtárgyak származását illetően.