SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Búcsúzik az Art on Lake kiállítás

2011. augusztus 29.

Gazdag programmal búcsúzik a Városligeti Csónakázótavon látható Art on Lake – Művészet a tavon című kiállítás. A vasárnap, szeptember 4-én záró, a Szépművészeti Múzeum szervezésében megvalósuló tárlaton 14 európai uniós ország 25 neves alkotójának nagyrészt erre az alkalomra készült szobraival találkozhat a nagyközönség.

Pénteken ( szeptember 2.) este két Csehov egyfelvonásos darabot láthat a közönség a tavon felállított színpadon. Funk Iván rendezésében a Leánykérés és a Medve című darabok kerülnek színre.

Roma tradíció és modernitás a divat világában címmel szombaton (szeptember 3.) este hét órától Romani Design divatbemutatójának ad otthont a vízi színpad.
Ez a bemutató előhírnöke a szeptember végén a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokában megrendezendő Romani Design 2011-es nagy őszi/téli divatbemutatójának.

A zárónapon, vasárnap (szeptember 4.) a lengyel Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) társulat fény-performansza zárja a kiállítást. Az este fél kilenckor kezdődő, a Lengyel Intézet és a Lengyel Nagykövetség által szervezett előadás a Millenniumi Hídfő és a Vajdahunyadvár közötti szakaszon lesz látható. A „színházi viselkedéssel" és vizuális narrációval foglalkozó kultikus társulat a visual-arts, performance, színház és film műfajaiból építkezik, legfontosabb művészeti eszközei a mozgás, és a tér. A rendhagyó helyszíneken, mindig más közegben, gyárépületekben, köztereken megrendezett színházi akciók folyamatosan új formákat keresve definiálják újra színház és város viszonyát.

A kiállítás májusi megnyitása óta több százezren látták a tavon felállított alkotásokat, tízezrek ragadtak evezőlapátot, hogy közelebbről is megcsodálják a szobrokat és több ezren tapsoltak a vízi színpadon látható zenés produkcióknak.
A különleges, nemzetközi kiállítás nem csak itthon nagy siker, hanem a határokon túl is Magyarországra irányította a figyelmet, többek közt a Berliner Zeitung, a Gazeta Wyborcza, a Polityka, a Neue Zürcher Zeitung, a Franfurter Rundschau és az Euronews pozitív kritikáinak köszönhetően.

A világhálóra ezrével kerültek fel a világ minden pontjáról ide látogató külföldi vendégek által készült fotók és filmek.

A kiállításon látható külföldi alkotások közül Günter Uecker víz-vitorla szobra a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően a Szépművészeti gyűjteményébe került és a múzeum tárgyalásokat folytat, hogy Jaume Plensa Lélek XII című alkotása is a magyar fővárosban maradjon.
A viziszobrok közül több pedig végleges gazdára talált: Kelemen Zénó alkotása a CIG Pannónia Biztosító székházának kertjébe, Kicsiny Balázs alkotása a HVG székházának parkjába, Németh Ilona kertjei a Millenáris Parkba, Jiri David és Kristof Kintera alkotásai az Esterházy Magánalapítvány Kortárs Gyűjteményébe kerül.

A kortárs képzőművészeti kiállítás az Európai Unió magyar soros elnökségének egyik legfontosabb és leglátványosabb hazai kulturális eseménye volt.