SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Baán László az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos

2011. szeptember 30.

Orbán Viktor miniszterelnök az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztossá nevezte ki dr. Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját.

A kormánybiztost, akinek megbízatása - múzeumi főigazgatói teendőinek meghagyása mellett – 2011. október 1-jétől 2013. szeptember 30-ig szól, és tevékenységét díjazás nélkül látja el, a miniszterelnök irányítja. Feladata ellátásáért a kormányfőnek felelős.

Baán László feladata lesz a budapesti Ötvenhatosok terén kialakítandó új, nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójának kidolgozása, megvalósításának és építészeti tervpályázatának előkészítése, kiemelt figyelemmel a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek újraegyesítésére.

A kormány kiemelt céljai közé tartozik a magyar kultúra értékeinek megőrzése és megismertetése az emberekkel. Az elmúlt egy évben a kulturális kormányzat törvényalkotási munkájának jelentős része az örökségvédelemre irányult. Ezzel teljes összhangban áll az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes létrehozásának gondolata is. Az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes létrehozásával a kormány célja a kultúra, és azon belül kiemelkedően gazdag magyar kulturális örökségünk iránt érdeklődő látogatók korszerű, igényes kiszolgálása.

A közgyűjteményi épületegyüttes hozzájárulhat a kulturális ipar, a kulturális turizmus jelentős fellendítéséhez, fontos szerepet kaphat az aktív örökségvédelemben. A múlt értékeinek megőrzése a XXI. század szempontjaival összhangban valósulhat meg. Ez egy olyan nagy volumenű vállalkozás, amelyre Magyarországon az elmúlt években a kultúra területén még nem volt példa.