SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Akadálymentes múzeum - Hallássérülteknek

2013. március 27.

A 90 decibel Project és a Jel-M együttműködésével és támogatásával egy olyan „okostelefonos” alkalmazás jött létre, melynek segítségével a hallássérültek akadálymentesen tekinthetik meg az állandó kiállításokat. A „SzépMűSL” (sign-language/jelnyelv) nevű alkalmazás használatával a gyűjteményekről és a kiállított műtárgyakról magyar jelnyelven kaphatják meg a művészettörténeti információkat. A múzeum épületében a gyűjtemények és a kiállított tárgyak között az eligazodást az okostelefonos alkalmazásban található interaktív térkép segíti. A műtárgyak mellett elhelyezett QR kódok beolvasásával pedig a kiállított tárgyról azonnali jelnyelvi információ kapható. Időszaki kiállításokhoz jelenleg nem áll rendelkezésre jelnyelvi videó!

A SzépMűSL alkalmazás Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra díjmentesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból. Azon látogatók, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, 2013. április 3-ától a Múzeum Információs Pultjában kölcsönözhetnek készüléket (okostelefont), melyen feltelepítve találják az akadálymentesítést segítő alkalmazást. A készülékek csak előzetes regisztrációval vehetők igénybe az alábbi elérhetőségeken:

E-mailben: a296b25zZWdzem9sZ2FsYXQjMSErI3N6ZXBtdXZlc3pldGkuaHU=

SMS-ben: 06 20 958 8688

Kérjük, minden esetben adják meg nevüket, telefonos elérhetőségüket, ill. pontosan mikor érkeznének (nap, óra) és kb. mennyi időt szánnak a tárlatlátogatásra.

A múzeum aktuális nyitva tartásáról, illetve a fogyatékkal élők díjtalan belépésének lehetőségeiről tájékozódjon előzetesen honlapunkon.

Az alkalmazást az alábbi QR kód használatával tölthetik le:

A SzépMűSL alkalmazást a 90 decibel Project és a Jel-M készítette.

 

 

A SzépMűSL létrejöttét támogatta: