SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

A Nyolcak nyomában - a Szépművészeti Múzeum filmje a Nyolcak művészcsoportról

2011. július 27.

A Nyolcak csoporttá szerveződésének előzményeibe, kiállításaiknak történetébe, az alkotókat körüllengő pezsgő szellemi életbe és a bohémtanyák világába is bepillantást enged A Nyolcak nyomában című, nemrég elkészült dokumentumfilm. A Szépművészeti megbízásából készült, több mint egy órás alkotás megvásárolható DVD-n a múzeum boltjában, valamint megtekinthető Nyolcak kiállításon.

A Szépművészeti Múzeumban 2011. szeptember 12-ig látogatható a nagysikerű Nyolcak című kiállítás, mely azt a progresszív magyar művészcsoportot mutatja be, amely leginkább meghatározta a magyar festészet európai integrációját a századelőn.

A Nyolcak tagjai (Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos) a 20. század első évtizede körül, főként a francia modern festészettől inspirálva hozták létre művészeti csoportjukat.
A Nyolcak rövid fennállásának időszakában az irodalom, a zene és a képzőművészet legjobbjai találtak egymásra, szellemi szövetségesük volt többek között Ady és Bartók is.

A Szépművészeti Múzeum a festőcsoport és a korszak bővebb megismertetése céljából oknyomozó-ismeretterjesztő dokumentumfilmet készített. A film alkotói (Szalay Péter, rendező; Nagy Ernő, operatőr; Barki Gergely és Schilling Sára művészettörténészek további felkért szakértők bevonásával, mint Passuth Krisztina, Rockenbauer Zoltán és Molnos Péter) végigjárva a Nyolcakhoz köthető legfontosabb helyszíneket, több olyan adatra, dokumentumra, sőt műtárgyra bukkantak nyomozásuk során, amelyek eddig ismeretlenek voltak a kutatók előtt.

A Nyolcak tevékenységének legfontosabb színterein, Párizsban, Nyergesújfalun, Körtvélyesen és számos budapesti helyszínen forgatott a stáb. A kor légkörének megidézését archív rádiós interjúk, korabeli mozgóképek és számos fennmaradt dokumentum teszi hitelessé. A végeredmény egy rendhagyó, lendületes dokumentumfilm, mely fontos, soha nem látott adalékokkal járul hozzá a korszak szellemi életének megismeréséhez.