SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

A császár kulturális fővárosa – a Szépművészeti gyűjteményének jeles darabjai Linzben

2012. május 8.

Több mint száz, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött manierista műalkotás gazdagítja a linzi Schlossmuseumban nyíló, A Császár kulturális fővárosa – Linz 1600 körül című kiállítást. A Budapestről kölcsönzött, itáliai, németalföldi és német művek II. Rudolf császár korának udvari művészetét segítik nemzetközi kontextusba helyezni. A csaknem 200 művet bemutató kiállítást a Schlossmuseum nemrég megnyílt új épületszárnyában május 15-én Peter Assmann, a Felső-ausztriai Tartományi Múzeumok igazgatója, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Johannes Ramharter, a kiállítás kurátora, és Josef Pühringer, Felső-Ausztria tartományi vezetője nyitja meg.

A Szépművészeti Múzeum igen jelentős részvételével megrendezett kiállítás két részből áll. Az egyik rész anyagát maga a linzi kastélymúzeum és más felső-ausztriai tartományi múzeumok adják. Ez a rész dinasztia-, kultúra- és várostörténeti bemutató, Linzről, mint a Habsburgok egyik kevéssé ismert székhelyéről, valamint magának a városnak 1600 körüli kereskedelméről, nemességének és polgárainak mindennapi életéről nyújt képet. A korszak megválasztásában nem kis szerepet játszott, hogy II. Rudolf császár épp ebben az időben építtette újjá és rendeztette be a linzi rezidenciát. A kiállítás másik részét szolgáltatja a Szépművészeti Múzeumból kölcsönadott 109 manierista stílusú műalkotás: 53 festmény, 16 rajz, 40 metszet és 10 szobor. Ezek a művek a korszak linzi kultúráját nemzetközi összefüggésbe helyezik, és nem keveset közülük épp II. Rudolf császár udvari művészei készítettek. Itáliai, németalföldi és német mesterektől egyaránt jelen lesznek vallásos tárgyú, mitológiai, allegorikus témájú, valamint tájat, zsánerjelenetet és csendéletet ábrázoló képek, grafikák és kisplasztikák.

A manierista művészek a reneszánsz után a szépség új eszményeit keresik, alkotásaik nem egyszer mesterkélten kifinomultak, játékosan intellektuálisak, vagy éppen szeszélyesen bizarr hatásúak. Közös bennük a mesterségbeli tudás magas szintje. A Szépművészeti Múzeumnak köszönhetően Linzben többek közt Bronzino, Garofalo, Moroni, Vasari, Tintoretto, El Greco, Jan Brueghel, Maerten van Heemskerck, Spranger és Hans von Aachen festményei, Pontormo, Parmigianino, Salviati, Joseph Heintz, Hendrick Goltzius és Aegidius Sadeler grafikái, valamint Sansovino, Giambologna és Adriaen de Vries műhelyéből származó kisbronzok kerülnek a közönség elé.

A császár kulturális fővárosa – Linz 1600 körül

2012. május 16.-augusztus 26.

Kiállítás a linzi Schlossmuseum-ban a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Felső-ausztriai Tartományi Múzeumok együttműködésével kerül megrendezésre.