SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

19. századi művészet

A Szépművészeti Múzeum új állandó kiállítása

2013. június 10.

A Magyar Nemzeti Galériában 2013. június 28-án nyílik a MONET, GAUGUIN, SZINYEI MERSE, RIPPL-RÓNAI Impresszionista és posztimpresszionista remekművek a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiből című nagyszabású tárlat, amely az idei év egyik kiállítási szenzációjának ígérkezik. A jeruzsálemi Izrael Múzeum impresszionista és posztimpresszionista remekműveiből válogatott anyag a hazai mesterek munkáival, valamint a Szépművészeti Múzeum modern francia festészeti anyagának legjavával egészül ki. A Szépművészeti Múzeum legkeresettebbek közé tartozó tíz alkotásának (például Monet, Boudin, Gauguin, Bonnard, Denis festményeinek) kölcsönként szerepeltetése alkalmat kínál arra, hogy az állandó kiállításról lekerülő képeket olyanokkal pótoljuk, amelyek korábban méltatlanul kevesebb szerepet kaphattak.

Az új összeállításban – a modern francia művészet Várban látható reprezentatív anyagával egyidejűleg – Európa egyéb területeinek párhuzamos irányzatai a korábbinál szélesebb spektrumban kerülnek közönség elé. A múzeum első emeleti állandó kiállításának kabinetsorában a kölcsönzések ellenére is végig követhető a francia festészet 19. századi megújulásának a folyamata Delacroix-tól Toulouse-Lautrecig. Egy-egy külön kabinetben két olyan, ősidőktől a múzeum birtokában lévő sorozat kerül a közönség elé, amely eddig nem volt folyamatosan látható: Josef Danhauser 1820-as években készült történelmi festménysorozata, amely Pyrker János László Habsburg Rudolf című hőseposzához készült, valamint a dán szobrász, Bertel Thorvaldsen gipszreliefjei.

A két nagyteremben kaptak helyet a század végének naturalizmusból kinövő, a szimbolizmus és szecesszió nemzetközi örvényébe tartozó alkotásai, amelyek közül többet ez alkalomból restauráltak. A 20. századi modernizmusnak Európa-szerte utat törő művészeti irányokat a kontinens különböző országából származó alkotók képviselik a kiállításon (pl. Arnold Böcklin, Giovanni Segantini, Franz von Stuck, Fritz von Uhde, Fernand Khnopff, Ignacio Zuloaga, Ivan Meštrović). Nagyobb válogatással vannak jelen az egyik fontos művészeti központtá emelkedő Skandinávia sikeres festőinek különös hangulatú és festői világú képei (Anders Zorn, Viggo Johansen, Pekka Halonen, Axeli Gallén-Kallela stb.). A művek túlnyomó része a megszületésüket követő néhány évben került az 1906-ban megnyíló Szépművészeti Múzeum birtokába. A korabeli szerzeményezések átgondoltságáról és a döntéshozók áldozatkészségéről tesz bizonyságot, hogy a kor nemzetközi művészetéről ilyen átfogó képet tudunk ma adni. A kiállításon Európa szinte valamennyi országát olyan művészek képviselik, akiket a mai megítélés is a kor kiemelkedő helyi reprezentánsainak tekint.
A kiállítás kurátora: Tóth Ferenc

A mélyföldszinten látható 20. századi és kortárs állandó tárlat, bár kisebb mértékben, de némileg átrendezve fogadja a nagyközönséget. Itt a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapnak Victor Vasarely adományai, továbbá olyan művészek alkotásai is megjelennek, mint Marc Chagall, Corneille, Le Corbusier, Robert Rauschenberg, Timm Ulrichs. Mostantól szintén látható Renato Guttuso Földfoglalás Szicíliában című főműve, Joseph Beuys a direkt demokrácia lehetőségeit vizsgáló híres zacskó-objektje, illetve Antoni Tàpies lávakőből készült különleges plasztikája is.
Kurátor: Fehér Dávid és Orosz Márton