SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Kopogtatás nélkül - ohne anzuklopfen

Janet Brooks Gerloff képei József Attila verseihez

2005. április 12. - június 12.

A költő születésének 100. évfordulója alkalmából az UNESCO kiemelt feladatának tartotta, hogy József Attila és művei kellő figyelmet és elismerést kapjanak világszerte. Az évforduló kapcsán rendezett kiemelkedő események egyike volt ez a kiállítássorozat, melynek védnöki szerepét a Német Szövetségi Köztársaság elnöke Horst Köhler és a Magyar Köztársaság elnöke Dr. Mádl Ferenc vállalta. A kiállítás kurátora Wirtz Ágnes volt.

A fáraók után

A kopt művészet kincsei Egyiptomból

2005. március 18. - május 22.

A fáraók korának művészete nem szűnő csodálatot vált ki mindenkiből, aki Egyiptom földjére lép, vagy egy múzeumi kiállításon, könyvek lapjain szembesül a fáraónikus építészet, szobrászat, festészet fenséges és mégis lenyűgözően emberi kisugárzásával.

Capriccio térben és időben

Kiállítás Giandomenico Tiepolo halálának kétszázadik évfordulójára

2004. október 15. - február 27.

Giovanni Domenico Tiepolo (Velence 1727-1804) a 18. század végi velencei művészet jelentős alakja, akinek munkásságával – freskóival, festményeivel, rajzaival és rézkarcaival – a művészettörténet-írás már számos monográfiában, kiállítási katalógusban foglalkozott.

Joan Miró (1893-1983)

Kiállítás a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia gyűjteményéből

2004. július 7. - szeptember 30.

Joan Miró nevét a 20. századi modernizmus egyik legjelentősebb alakjaként a szélesebb publikum is jól ismeri. Eredeti műveit a magyarországi közönség legutóbb éppen a Szépművészeti Múzeumban láthatta 2000-ben, a Klee-Tanguy-Miró kiállítás keretei között. Ez a kiállítás a 2000-es tárlat, valamint a 90-es években kezdődött 20. századi klasszikusok bemutatását célzó sorozat folytatása (Henry Moore, Klee-Tanguy-Miró, Corneille, Alberto Giacometti) volt.

Az Esterházy örökség

17. századi olasz rajzok

2004. március 25. - augusztus 1.

A budapesti Szépművészeti Múzeum régi rajzgyűjteménye egyike Közép-Európa legjelentősebb gyűjteményeinek, s az olasz rajzok szempontjából a bécsi Albertina után a leggazdagabb. A mintegy 8000 rajzból álló kollekcióból már számos lap kapott "meghívást" Európa és Amerika különböző kiállításaira az utóbbi évtizedekben, azonban a 17. századi olasz rajzok legértékesebb lapjainak önálló bemutatására még csak egy példa volt: kiállításunk szűkebb változata – kilencvennégy rajz – 2002-ben Rómában szerepelt az Istituto Nazionale per la Grafica kiállítótermeiben, a Palazzo di Fontana di Treviben, az olaszországi magyar kulturévad keretében.

Alberto Giacometti (1901-1966)

A zürichi Alberto Giacometti Stiftung gyűjteményéből

2004. március 23. - június 15.

Alberto Giacometti (1901-1966) sajátos, egyéni hangvú művészete nagy hatással volt kortársaira és az őt követő generációkra, így számos magyar képzőművészre is.

Monet és barátai

2003. december 1. - 2004. március 15.

A Szépművészeti Múzeum a budapesti Francia Intézet és a dijoni Musée des Beaux-Arts közreműködésével majd száz év után nagyszabású kiállítást rendezett Monet és barátai címmel. Harminchárom európai és amerikai gyűjteményből érkeztek festmények, rajzok és szobrok a bemutatóra, melyet a Szépművészeti Múzeum három Monet-festményével, valamint rajz- és sokszorosított grafikai gyűjteményének legszebb negyven lapjával egészít ki.

Arcok, maszkok, történetek

Válogatás a Modern Gyűjtemény kortárs anyagából

2003. november 18. - 2001. január 1.

Újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum mélyföldszinti Ión Piramis csarnoka, ahol a múzeum saját, kortárs művészeti gyűjteményéből válogatott új kiállítás látható. A gyűjtemény – a korszakot a 20. század közepétől tekintve – jelenleg mintegy félezer művet tartalmaz, nem számítva a papírra készült rajzokat és sokszorosított grafikákat.

Verrocchio Krisztusa

2003. március 13. - június 22.

A Szépművészeti Múzeum 2003. tavaszán kamarakiállítás keretében mutatta be Andrea del Verrocchio frissen restaurált Fájdalmas Krisztus-szobrát. A Régi Szobor Gyűjtemény kiemelkedő darabja Pulszky Ferenc gyűjteményéből származik, és 1924 óta van a múzeumban. Verocchio (Firenze, 1436 - Velence, 1488) az 1470-es, 80-as évek legjelentősebb firenzei szobrásza volt, aki népes műhelye élén nagyszabású bronz és márvány szoborcsoportok mellett terrakotta műveket és festményeket is készített. A Fájdalmas Krisztus-szobor a mester egyik főműve, amelyet a kiállításon teljes történeti – ikonográfiai kontextusában mutattunk be.

Észak-itáliai reneszánsz rajzok

2003. március 13. - június 29.

A tárlat a Szépművészeti Múzeum itáliai reneszánsz rajzait bemutató sorozat második kiállítása volt, amely a grafikai gyűjtemény észak-itáliai cinquecento rajzaiból kínált válogatást. A kiállításra került hatvannégy mű a 16. századi itáliai rajzművészet fejlődésének sokrétűségét érzékeltette az északi körzetekben, azok legjelentősebb központjaiban, Velencétől Pármán és Bolognán keresztül Milánóig és Genováig.