SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

A Szépművészeti Múzeum 19. és 20. századi gyűjteményének kabinetkiállításai 2.

Monokróm képek - a Vass László Gyűjtemény vendégkiállitása

2009. október 16. - 2010. január 17.

KONSTRASZTOK, konkrét - absztrakt

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2009. szeptember 30. - december 6.

2009. szeptember 30 – 2009. december 6.

Turner és Itália

2009. július 15. - október 25.

Első alkalommal csodálhatja meg a magyar közönség Turner műveit önálló kiállításon a Szépművészeti Múzeum július közepén nyíló tárlatán. A több mint 80 alkotást felvonultató, Turner és Itália című tematikus kiállítás időrendben mutatja be a művész pályáját a korai tájképektől kezdődően egészen utolsó korszakának már-már absztrakt képeiig. A különleges kiállítás, amelyet a művész legkiválóbb angol ismerői állítottak össze, Ferrara és Edinburgh után, némi módosítással érkezik harmadik helyszínként Budapestre.

Pán Márta szobrászművész

2009. július 7. - szeptember 20.

2009 nyarán a Párizsban nemrégiben elhunyt Pán Márta szobrászművész utóbbi 30 évben született alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum. A különleges – Pán Márta emlékének szentelt – kiállításon nyolc nagyméretű acélplasztikát és – egy kamarakiállítás keretében – három korai grafikáját és három, hatvanas évekbeli fa modelljét láthatja a közönség. A Szépművészeti Múzeum csarnokaiban kiállított szobrok az architektúra és a plasztikai mű „párbeszédére" épülnek; az emblematikus alkotások új vizuális csomópontokat jelölnek ki és új térbeli viszonylatokat teremtenek.

A Szentföld öröksége

Kincsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumból

2009. június 23. - szeptember 6.

A jeruzsálemi Izrael Múzeum páratlan műkincseiből nyújt válogatást a Szépművészeti Múzeum június 23-án nyíló kiállítása. A tárlaton látható műtárgyak mintegy 9000 éves időszakot ölelnek át és olyan kuriózumokkal találkozhat a hazai nagyközönség, mint a Holt tengeri tekercsek egy darabja, vagy Rembrandt, Chagall és Rodin remekművei. A mintegy félszáz különleges műtárgyat bemutató tárlat szeptember elejéig látható.

Konstruktív konkrét strukturális kerestetik 2.

A Szépművészeti Múzeum - Vasarely Múzeumának új kiállítása

2009. május 20. - szeptember 13.

2008. december végén zárult a „Konstruktív-konkrét kerestetik 1." című tárlat, amelyen 14 fiatal, 26 és 40 év közötti magyar művész változatos műfajú munkáit: anyagképeket, plasztikákat, festményinstallációt, reliefeket, fényművet, fényinstallációt, színes fotógramot, fotósorozatot állítottuk ki.

Rembrandt: Péter tagadása

Géniuszok és remekművek VIII. - Kamara-kiállítás

2009. április 30. - június 1.

Rembrandt egyik főműve, a Péter tagadása című alkotás áll a Szépművészeti Múzeum kamara-kiállításának középpontjában. A Géniuszok és remekművek című kiállítás-sorozatba illeszkedő tárlaton az amszterdami Rijksmuseumból érkezett bibliai tárgyú festmény mellett a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott további 13 művet láthat a nagyközönség. A „Nincs lehetetlen" című Holland Kultfeszt keretében nyíló kiállítás május végéig várja a látogatókat.

Sassetta - Jovánovics

A 19. és 20. századi Gyűjtemény kabinettkiállítása

2009. április 3. - június 3.

Közel száz éve már, hogy a művészek alapvetően megváltoztatták a véleményüket a művészet tárgyáról. Korábban, sok száz éven keresztül a természeti látvány minél pontosabb leképezése volt a művészet látszólagos tárgya. Amikor ezt a fényképezőgép láthatóan és pontosan elvégezte, az alkotók a világ egészéről alkotott véleményük ábrázolását helyezték a középpontba. A művek és nézőközönségük között hasadék keletkezett, amely lassan egész szakadékká mélyült. Ezen a szakadékon kíván a most induló kabinetkiállítás-sorozat pallót építeni.

A nő dicsérete

Alfons Mucha, a szecesszió cseh mestere

2009. március 21. - június 7.

2009-ben a Cseh Köztársaság tölti be az Európai Unió elnöki tisztét, és ehhez kapcsolódóan az EU tagországok több fontos kulturális eseménynek adnak helyszínt. Az egyik legjelentősebb közülük a Szépművészeti Múzeumban Alfons Mucha életművének legkiválóbb darabjaiból megrendezésre kerülő kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál idején.

Mítoszok földje

Gustave Moreau művészete

2009. február 19. - május 3.

A modern művészet előfutárának tartott francia szimbolista alkotó, Gustave Moreau alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum február 19-én nyíló kiállítása. A Mítoszok földje című tárlat nem csak a hazánkban még kevésbé ismert festő művészetét kívánja a magyar közönséggel megismertetni, hanem Moreau életművének egyfajta újraértelmezésére is vállalkozik. A párizsi Moreau Múzeum együttműködésével megvalósuló, több mint 160 alkotást felvonultató nagyszabású tárlat május 3-ig látható.

Egy kis Amerika – Osas friss

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának új kiállítása

2009. február 11. - április 26.

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület a Szépművészeti Múzeummal közösen 2006 óta évente 3 éve sikeres tematikus, konstruktív-strukturális és konceptuális kiállításokat rendez a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában, amely tevékenységével visszahozza ezt az intézményt a magyar közönség látóterébe.

Jézus nyomában

El Greco Szent Jánosa

2008. december 12. - 2009. február 8.

A spanyol festészet egyik legjelentősebb mesterének, a krétai származású El Greco művészetének gyökereit, a festészetét ért itáliai hatásokat, alkotásainak ihletőit mutatja be a Szépművészeti Múzeum december közepén nyíló kamara-kiállítása. A Jézus nyomában című tárlat középpontjában a madridi Pradóból kölcsönzött Evangélista Szent János című festmény áll, melyet a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott több mint 40 alkotással együtt láthat a közönség. A Géniuszok és remekművek című kamarakiállítás-sorozatba illeszkedő tárlat festmények, szobrok és metszetek segítségével ad képet a mester művészetének hátteréről.

Konstruktív-konkrét kerestetik 1.

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2008. szeptember 24. - december 31.

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület, röviden OSAS (Open Structure Art Society) két és fél éve rendez kiállításokat itthon, a Szépművészeti Múzeumhoz tartozó budapesti Vasarely Múzeumban – és meghívásra külföldi intézményekben is –, amelyeken tematikusan összefoglalva magyarországi és más európai országokban élő idős és fiatal művészek munkái láthatók.

Egy szimbolista látomás

Ferdinand Hodler

2008. szeptember 9. - december 14.

Ferdinand Hodler 1853-ban született Bernben, és 1872-ben telepedett át Genfbe, ahol haláláig élt. Témái, az Alpok hegyes-tavas tájai, portrék és megbízásra festett történeti képek avatták hazája meghatározó művészévé, akinek korán akadt néhány hűséges támogatója. Terjedelmes életművének túlnyomó részét mindmáig nagy svájci múzeumok és jelentős magángyűjtemények őrzik. Hodler kezdetben genfi tanára, Barthélemy Menn realista felfogását követte, de tájábrázolásain és életképein hamarosan megmutatkozott az a törekvés, hogy a hangulatos megjelenítésről lemondjon egy eszme, egy tárgy átszellemítése érdekében. Genfi baráti köre, amelybe a párizsi szimbolistákhoz közel álló irodalmárok is tartoztak, hozzájárult művészetének ilyen irányú fejlődéséhez, és ahhoz, hogy végső soron kibontakoztathassa nagy alakos monumentális festészetét.

Reneszánsz a fáraók Egyiptomában

2008. augusztus 8. - december 7.

A kiállítás az egyiptomi fáraókor utolsó virágkorát mutatja be, amely amellett, hogy a Nílus menti birodalom egy kiemelt korszakára koncentrál, a kiállított 150 műtárgy segítségével áttekintést nyújt az ókori Egyiptom több ezer éves kultúrájáról. A Reneszánsz Év programsorozatba illeszkedő kiállítás tárgyai többek között a British Múzeumból, a párizsi Louvre-ból, továbbá bécsi, firenzei, római és zágrábi gyűjteményekből érkeztek.

Vera Molnar – François Morellet

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2008. június 19. - augusztus 31.

2008. június 19 – 2008. augusztus 31.

Lélek és test

Kertésztől Mapplethorpe-ig, a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével

2008. június 6. - szeptember 21.

Ez idáig Magyarországon a jelentős fotóművészeti kiállítások vagy egy jól körülhatárolható korszakot, vagy egy egyéni alkotói életutat; más esetekben művészcsoportok alkotásait mutatták be. A Lélek és Test című kiállítás ebből a szempontból is más. Szándékaink szerint a látogató nem csak a fotóművészet kiemelkedően rangos alkotásait veheti szemügyre, hanem az emberi létezés két esszenciális megközelítése által szervezett tematikus rendbe szedve követheti nyomon a fotótörténet esztétikai, illetve technikai változásait: az 1900-as évek legelejétől napjainkig.

Koncept koncepció, szemelvények

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2008. február 28. - május 31.

A konceptuális művészet értékelésének reneszánszát éljük az utóbbi években világszerte, nálunk, Magyarországon is. Tanulmányok, konferenciák, szimpozionok, kiállítások vizsgálják és karakterizálják a 60-as években, az USA-ban indult és hamarosan mind az öt földrészen elterjedt és más, korábbi törekvéseket is átható, magába olvasztó művészeti irány- és felfogásváltást. Míg az elméleti érdeklődés csak néhány éve élénkült meg, a 70-es évek óta eltelt időben művészgenerációk sorának munkássága épült a konceptualitás intermedializáló hatására és a hagyományos műfajokban is elvárás lett a konceptuális tisztaság.

A szépség vonalai

Francia mesterrajzok a Louvre gyűjteményéből

2008. február 21. - március 21.

2008. február 21 – 2008. május 12.

A Mediciek fénykora

Élet és művészet a reneszánsz Firenzében

2008. január 24. - május 18.

Corvin Mátyás királlyá választásának 550. évfordulóján nyíló kiállítás, mely a 2008-as magyarországi Reneszánsz Év nyitóeseménye mintegy kétszáz mű révén nyújt betekintést a firenzei reneszánsz fénykorát leginkább meghatározó Mediciek gyűjtői és mecénási tevékenységébe, illetve ad ízelítőt a család neve által fémjelzett korszak kultúrájába és életmódjába.