SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Sassetta - Jovánovics

A 19. és 20. századi Gyűjtemény kabinettkiállítása

2009. április 3. - június 3.

Közel száz éve már, hogy a művészek alapvetően megváltoztatták a véleményüket a művészet tárgyáról. Korábban, sok száz éven keresztül a természeti látvány minél pontosabb leképezése volt a művészet látszólagos tárgya. Amikor ezt a fényképezőgép láthatóan és pontosan elvégezte, az alkotók a világ egészéről alkotott véleményük ábrázolását helyezték a középpontba. A művek és nézőközönségük között hasadék keletkezett, amely lassan egész szakadékká mélyült. Ezen a szakadékon kíván a most induló kabinetkiállítás-sorozat pallót építeni.

A nő dicsérete

Alfons Mucha, a szecesszió cseh mestere

2009. március 21. - június 7.

2009-ben a Cseh Köztársaság tölti be az Európai Unió elnöki tisztét, és ehhez kapcsolódóan az EU tagországok több fontos kulturális eseménynek adnak helyszínt. Az egyik legjelentősebb közülük a Szépművészeti Múzeumban Alfons Mucha életművének legkiválóbb darabjaiból megrendezésre kerülő kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál idején.

Mítoszok földje

Gustave Moreau művészete

2009. február 19. - május 3.

A modern művészet előfutárának tartott francia szimbolista alkotó, Gustave Moreau alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum február 19-én nyíló kiállítása. A Mítoszok földje című tárlat nem csak a hazánkban még kevésbé ismert festő művészetét kívánja a magyar közönséggel megismertetni, hanem Moreau életművének egyfajta újraértelmezésére is vállalkozik. A párizsi Moreau Múzeum együttműködésével megvalósuló, több mint 160 alkotást felvonultató nagyszabású tárlat május 3-ig látható.

Egy kis Amerika – Osas friss

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának új kiállítása

2009. február 11. - április 26.

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület a Szépművészeti Múzeummal közösen 2006 óta évente 3 éve sikeres tematikus, konstruktív-strukturális és konceptuális kiállításokat rendez a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában, amely tevékenységével visszahozza ezt az intézményt a magyar közönség látóterébe.

Jézus nyomában

El Greco Szent Jánosa

2008. december 12. - 2009. február 8.

A spanyol festészet egyik legjelentősebb mesterének, a krétai származású El Greco művészetének gyökereit, a festészetét ért itáliai hatásokat, alkotásainak ihletőit mutatja be a Szépművészeti Múzeum december közepén nyíló kamara-kiállítása. A Jézus nyomában című tárlat középpontjában a madridi Pradóból kölcsönzött Evangélista Szent János című festmény áll, melyet a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott több mint 40 alkotással együtt láthat a közönség. A Géniuszok és remekművek című kamarakiállítás-sorozatba illeszkedő tárlat festmények, szobrok és metszetek segítségével ad képet a mester művészetének hátteréről.

Konstruktív-konkrét kerestetik 1.

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2008. szeptember 24. - december 31.

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület, röviden OSAS (Open Structure Art Society) két és fél éve rendez kiállításokat itthon, a Szépművészeti Múzeumhoz tartozó budapesti Vasarely Múzeumban – és meghívásra külföldi intézményekben is –, amelyeken tematikusan összefoglalva magyarországi és más európai országokban élő idős és fiatal művészek munkái láthatók.

Egy szimbolista látomás

Ferdinand Hodler

2008. szeptember 9. - december 14.

Ferdinand Hodler 1853-ban született Bernben, és 1872-ben telepedett át Genfbe, ahol haláláig élt. Témái, az Alpok hegyes-tavas tájai, portrék és megbízásra festett történeti képek avatták hazája meghatározó művészévé, akinek korán akadt néhány hűséges támogatója. Terjedelmes életművének túlnyomó részét mindmáig nagy svájci múzeumok és jelentős magángyűjtemények őrzik. Hodler kezdetben genfi tanára, Barthélemy Menn realista felfogását követte, de tájábrázolásain és életképein hamarosan megmutatkozott az a törekvés, hogy a hangulatos megjelenítésről lemondjon egy eszme, egy tárgy átszellemítése érdekében. Genfi baráti köre, amelybe a párizsi szimbolistákhoz közel álló irodalmárok is tartoztak, hozzájárult művészetének ilyen irányú fejlődéséhez, és ahhoz, hogy végső soron kibontakoztathassa nagy alakos monumentális festészetét.

Reneszánsz a fáraók Egyiptomában

2008. augusztus 8. - december 7.

A kiállítás az egyiptomi fáraókor utolsó virágkorát mutatja be, amely amellett, hogy a Nílus menti birodalom egy kiemelt korszakára koncentrál, a kiállított 150 műtárgy segítségével áttekintést nyújt az ókori Egyiptom több ezer éves kultúrájáról. A Reneszánsz Év programsorozatba illeszkedő kiállítás tárgyai többek között a British Múzeumból, a párizsi Louvre-ból, továbbá bécsi, firenzei, római és zágrábi gyűjteményekből érkeztek.

Vera Molnar – François Morellet

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2008. június 19. - augusztus 31.

2008. június 19 – 2008. augusztus 31.

Lélek és test

Kertésztől Mapplethorpe-ig, a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével

2008. június 6. - szeptember 21.

Ez idáig Magyarországon a jelentős fotóművészeti kiállítások vagy egy jól körülhatárolható korszakot, vagy egy egyéni alkotói életutat; más esetekben művészcsoportok alkotásait mutatták be. A Lélek és Test című kiállítás ebből a szempontból is más. Szándékaink szerint a látogató nem csak a fotóművészet kiemelkedően rangos alkotásait veheti szemügyre, hanem az emberi létezés két esszenciális megközelítése által szervezett tematikus rendbe szedve követheti nyomon a fotótörténet esztétikai, illetve technikai változásait: az 1900-as évek legelejétől napjainkig.

Koncept koncepció, szemelvények

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2008. február 28. - május 31.

A konceptuális művészet értékelésének reneszánszát éljük az utóbbi években világszerte, nálunk, Magyarországon is. Tanulmányok, konferenciák, szimpozionok, kiállítások vizsgálják és karakterizálják a 60-as években, az USA-ban indult és hamarosan mind az öt földrészen elterjedt és más, korábbi törekvéseket is átható, magába olvasztó művészeti irány- és felfogásváltást. Míg az elméleti érdeklődés csak néhány éve élénkült meg, a 70-es évek óta eltelt időben művészgenerációk sorának munkássága épült a konceptualitás intermedializáló hatására és a hagyományos műfajokban is elvárás lett a konceptuális tisztaság.

A szépség vonalai

Francia mesterrajzok a Louvre gyűjteményéből

2008. február 21. - március 21.

2008. február 21 – 2008. május 12.

A Mediciek fénykora

Élet és művészet a reneszánsz Firenzében

2008. január 24. - május 18.

Corvin Mátyás királlyá választásának 550. évfordulóján nyíló kiállítás, mely a 2008-as magyarországi Reneszánsz Év nyitóeseménye mintegy kétszáz mű révén nyújt betekintést a firenzei reneszánsz fénykorát leginkább meghatározó Mediciek gyűjtői és mecénási tevékenységébe, illetve ad ízelítőt a család neve által fémjelzett korszak kultúrájába és életmódjába.

Példázat mint művészet

Kiállítás a Vasarely Múzeumban

2007. november 2. - december 2.

2007. november 2 – 2008. január 6.

Picasso, Klee, Kandinszkij

A svájci Rupf-gyűjtemény remekművei

2007. október 26. - 2008. január 27.

A klasszikus modern képzőművészet legjelentősebb alkotóit és irányzatait mutatja be a Szépművészeti Múzeum október végén nyílt kiállítása. A kiállítás különlegessége, hogy a gyűjtemény első alkalommal mutatkozik be az európai nagyközönség előtt egy vándorkiállítás keretében. 2007 őszén a budapesti közönség a berni és a grenoble-i kiállítások után ismerkedhet meg a Rupf-gyűjtemény legkiemelkedőbb alkotásaival. Az itteni tárlat egyedi, különbözik az eddigi kiállításon látható kollekciótól; a művek hazánkban Geskó Judit kurátor válogatása és koncepciója alapján kerültek a nagyközönség elé.

Egy varázslatos különc

Friedensreich Hundertwasser művészete

2007. október 11. - 2008. január 13.

Friedensreich Hundertwasser (1928 ­– 2000) festő, grafikus és építész a 20. század egyik legkülönösebb művészegyénisége volt. Gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott. Minden eszközt felhasznált mélyen humanista, az ember és az őt körülvevő környezet harmóniájának megteremtését hirdető életfilozófiájának kifejezésére.

Egy passiókép újjászületése

2007. szeptember 16. - szeptember 22.

A Szakrális Művészeti Hét keretében kamarakiállítás várja a látogatókat Egy passiókép újjászületése – Maarten van Heemskerck Krisztus siratása képének restaurálása címmel.

Mantegnától Hogarthig

A rézmetszés négy évszazadának virtuózai

2007. szeptember 7. - 2008. március 2.

A sokszorosított grafikai eljárásokat feldolgozó sorozat második tárlatán a legrégebbi mélynyomású grafikai technikát, a rézmetszést mutatjuk be a Szépművészeti Múzeum gazdag sokszorosított grafikai anyagából válogatott mintegy kétszáz mű segítségével.

Utazás az olasz művészetben 1950-1980

100 mű a Farnesina gyűjteményből

2007. július 12. - szeptember 9.

A második világháborút követő időszak olasz képzőművészetét bemutató kiállításon a római Farnesina-gyűjteményből válogatott 100 műtárgyat láthat a közönség. A Farnesina-gyűjteményben több mint kétszáz olyan alkotást őriznek, amelyeken keresztül megismerhető az olasz művészet legújabb története. A gyűjteményt kezelő olasz Külügyminisztérium az elmúlt évben döntött úgy, hogy a kollekció legjavát a határaikon túl is bemutatják. A gyűjtemény európai bemutatkozása Szarajevóban volt 2005-ben, majd Szófiában mutatták be a kollekciót, a gyűjtemény harmadik állomása a budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésnek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum.

...és akkor megérkeztek az inkák

Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból

2007. május 18. - szeptember 30.

Peru spanyol hódítás előtti kultúráiról és azok művészetéről átfogó képet adni kívánó kiállításon mintegy 200 műtárgy lesz látható, melyek az egymással érintkező és egymást követő kultúrák művészetének megjelenési formáit és ezek fejlődését hivatottak bemutatni. A tárlaton szereplő kerámiák, textilek, valamint aranyból és ezüstből készített különleges ötvösmunkák nemcsak történeti és antropológiai jelentőségük miatt érdekesek, hanem művészi kidolgozottságuk okán is.