SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Hollán Sándor - A fa útja

2011. november 30. - 2012. február 5.

2011. november 30 – 2012. február 5. A kiállítás Hollán Sándor közel 100 műve mellett régi mesterek (Camille Corot, Claude Lorrain, Theodore Rousseau, Nicolas Poussin) munkáját is bemutatja. A 2011 novemberében, a Szépművészeti Múzeumban megrendezésre kerülő kiállítást 2012 tavaszán a monpellier-i Musée Fabre is bemutatja.

El Grecótól Rippl-Rónaiig

Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő

2011. október 26. - 2012. február 19.

Jánoshalmi Nemes Marcell (1866-1930) a 20. század eleji magyarországi műgyűjtés egyik legjelentősebb, s egyben legellentmondásosabb figurája volt, akinek nagyszabású műgyűjtői és mecénási tevékenysége már életében legendává vált. Pályafutása során értékes műtárgyak egész sorát, többek között El Greco Bűnbánó Magdolnáját, vagy Mányoki Ádám nemzeti ereklyének számító Rákóczi-portréját ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak, de számos más hazai, illetve külföldi intézménynek is adományozott, így az Iparművészeti Múzeumnak, a berlini és a müncheni képtárnak, sőt még a madridi Pradónak, vagy a párizsi Louvre-nak is.

Párhuzamos kiállítás – a színről

2011. szeptember 30. - november 27.

2011. szeptember 30 – 2011. november 27. A Vasarely Múzeum 2011 őszén párhuzamos kiállítást rendez a színről. Magda Csutak: Csend Élet V. (1996) Ingo Nussbaumer: Virtuális színcsövek– fény, fragmentáció és restitúció. Fényinstalláció című munkáját.

William Kentridge a Szépművészeti Múzeumban

2011. szeptember 20. - október 16.

Megtekintehtő az állandó kiállításra szóló belépővel a Dór csarnokban A világ egyik legelismertebb kortárs művészével és munkáival találkozhat a magyar közönség a Szépművészeti Múzeumban. William Kentridge „ Itt se vagyok…- I am not me, the horse is not mine” címet viselő, Gogol Orr című darabját feldolgozó videó installációja szeptember 20-tól látható, a művésszel pedig személyesen október 4-én, múzeumi beszélgetésen találkozhat a közönség. A Kovásznai Kutatóműhellyel közös szervezésben megvalósuló képzőművészeti bemutatkozás mellett Kentridge színházi munkáiból is ízelítőt kaphatunk, Woyzeck-feldolgozását októberben a Trafó két alkalommal műsorára tűzi.

Lakner László: Varrólányok Hitler beszédét hallgatják

2011. június 30. - július 30.

2011. június 30 – 2012. január 15. A Szépművészeti Múzeum egy különleges kabinetkiállítással köszönti a magyar művészettörténet „avantgárd klasszikusát", az idén hetvenöt éves, hosszú ideje Berlinben élő Lakner Lászlót: korai főművét, a Varrólányok Hitler beszédét hallgatják (1960) című évtizedekig lappangó, nemrég kalandos módon előkerült festményét mutatjuk be – első alkalommal.

Múmiák testközelben

Kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

2011. június 10. - 2012. július 1.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött négy múmiát, valamint az azokon nemrég elvégzett tudományos vizsgálatok eredményeit mutatja be a 2011. június 10-étől látható különleges kiállítás. A tárlat segít megismerni az egykor élt egyiptomiak hitvilágát, a mumifikálás technikáját, a korszak halotti művészetét, de az arcrekonstrukciónak köszönhetően a látogatók azt is megtudhatják: hogyan nézett ki a több ezer évvel ezelőtt elhunyt emberek egyike. A tárlathoz kapcsolódó, 2012. március 29-ig vetített 3 dimenziós film átfogó képet adott arról, hogyan és milyen módszerekkel vizsgálták a négy múmiát és milyen eredményeket értek el a kutatások során.

Art on Lake - Művészet a tavon

2011. május 24. - szeptember 4.

Az év egyik legizgalmasabb kortárs művészeti produkciójának ígérkezik az Art on Lake – Művészet a Tavon című nyári kiállítás a Városligeti Csónakázótavon. A Szépművészeti Múzeum szervezésében megvalósuló tárlaton 14 európai uniós ország 25 neves alkotójának nagyrészt erre az alkalomra készült szobraival találkozhat a nagyközönség több mint 3 hónapon át a különleges helyszínen. A három éves szervezőmunka, eredményeképpen létrejövő kortárs képzőművészeti kiállítás az Európai Unió magyar soros elnökségének egyik legfontosabb és leglátványosabb hazai kulturális eseménye.

A Nyolcak

2011. május 17. - szeptember 11.

A 20. század elejei nemzetközi képzőművészeti irányzatokhoz szervesen illeszkedő Nyolcak művészcsoport alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum május közepén nyíló kiállítása. A csaknem 200 alkotást felvonultató tárlat a Nyolcak nemrég bezárt pécsi bemutatójának újragondolt, a jelentősebb művekre koncentráló változata, amelyen kevesebb, de az előző tárlaton nem szereplő műveket is láthat a nagyközönség. A Szépművészeti örömmel ad otthont „A Nyolcak"-nak, hiszen a múzeum európai művészetet bemutató állandó kiállítása nagyszerű keretet ad a magyar képzőművészet talán legkiemelkedőbb korszakát fémjelző tárlatnak.

Transzparencia - Átlátás

2011. január 26. - május 1.

Az átlátszóság optikai köz-hely, mindenütt jelen van. Egy anyag vagy tárgy akkor igazán transzparens, ha csak tapintással érzékeljük, beleütközünk, minthogy a látható világ és közénk áll.

Fernando Botero képei a Szépművészeti Múzeumban

2010. október 30. - 2011. február 20.

Kerekded és buja formák, jellegzetesen egyszerű, ám mégis kifejező alakok, emberek, állatok és tárgyak uralják a kolumbiai születésű művész, Fernando Botero műveit. A színpompás, sokszor fényárban úszó alkotások nyelvezete mindenki számára érthető, egyúttal utazásra hív a távolinak tűnő, ám valójában közelinek ható latin-amerikai valóságba. A művek kulcsa az univerzalitás: a mester úgy fogalmazza meg a külvilágról és annak egy-egy jelenségéről alkotott elképzelését, hogy azt a legalapvetőbb gesztusokon keresztül mutatja be. Eme termékeny művész a kortárs művészet egyik meghatározó alakja, akinek műveit többek közt japán, orosz, német, finn, olasz, izraeli, kolumbiai és egyesült államok-béli közgyűjtemények őrzik, 2010. szeptember 30. és 2011. január 23. között a Szépművészeti Múzeumban is kiállítja az utóbbi húsz évének legkiválóbb alkotásaiból összeválogatott tárlatát.

Lucien Hervé 100

2010. október 27. - 2011. április 30.

A száz éve született Lucien Hervé fotóművész alkotásaiból válogatott kiállítást láthat október 27-től a nagyközönség Szépművészeti Múzeumban. Az újonnan a múzeum gyűjteményébe került száz fotót és számos, eddig még nem közzétett dokumentumot bemutató kiállítás elsősorban a magyar származású művész építészeti fotóira helyezi a hangsúlyt, de a látogatók áttekintést kaphatnak Hervé egész életművéről. Az április 30-ig látható tárlat a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat kiemelt eseménye.

PONT, VONAL MOZGÁSBAN

2010. október 14. - 2011. január 6.

A kiállításon olyan művek kerülnek meglepő, de érvényes kapcsolatba egymással, amelyek még sosem szerepeltek együtt. Például Barcsay Jenő késői sötét képei és Bódy Gábor kísérleti filmje, Erdély Miklós „szent vonala" és Haász Katalin önmagába visszatérő kettős íve, Harasztÿ István mágneses pontjainak vándorlása és Ladislav Galeta filmkockáin az ugráló labda fáradságos stabilizálása.

Nuda Veritas. Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895–1905

2010. szeptember 23. - 2011. január 9.

2010. szeptember 23 – 2011. január 9. A bécsi Secession művészegyesület Gustav Klimt nevével fémjelzett korai szakaszának kiemelkedő alkotásaiból láthat kiállítást a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban. A mintegy kétszáz műalkotást, nagyrészt rajzokat és sokszorosított grafikákat bemutató tárlat törzsanyagát a bécsi Albertinából érkezett művek adják, amelyek osztrák, svájci, amerikai és japán köz-és magángyűjtemények további rajzaival és néhány kiemelkedő festménnyel egészülnek ki. A kiállításon a látogatók a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alkotásaival is találkozhatnak: részben a Secession tagjainak, részben pedig azoknak a külföldi kortárs művészeknek a munkáival, akik egykor nagy hatást gyakoroltak bécsi kollégáikra.

Őszi kiállítások a Szépművészeti Múzeumban

2010. szeptember 23. - október 23.

2010. szeptember 23 – 2011. január 23. Idén ősszel három nagy szabású kiállítással várja a látogatókat a Szépművészeti Múzeum. A bécsi szecesszió nagymestereinek tárlata nyitja az őszt a középpontban Klimt alkotásaival; majd a kolumbiai Fernando Botero egyedi stílusú olajfestményeit, parafrázisait tekintheti meg a közönség. Október végén a magyar származású fotográfusnak, Lucien Hervének, az építészeti fotó megteremtőjének nagy jelentőségű munkáiból nyílik tárlat a Szépművészetiben.

Konkrét fotó, fotogram

A Szépművészeti Múzeum - Vasarely Múzeumának új kiállítása

2010. május 26. - szeptember 26.

Vera Molnár / Cézanne

2010. február 3. - június 30.

2010. február 3 – 2010. június 30.

Degas-tól Picassóig

Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból

2010. január 28. - május 2.

KÉP / VERS

Vizuális és konkrét költészet a Vasarely Múzeumban

2010. január 13. - május 9.

A szépség alkímiája

Parmigianino rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

2009. december 1. - 2010. május 2.

2009. december 1 – 2010. május 2.

Botticellitől Tizianóig

Az itáliai festészet két évszázadának remekművei

2009. október 28. - 2010. február 14.