SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

KONSTRASZTOK, konkrét - absztrakt

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának kiállítása

2009. szeptember 30. - december 6.

2009. szeptember 30 – 2009. december 6.

KONSTRASZTOKVálogatás Konok Tamás nemzetközi grafikai gyűjteményéből és Ernszt András, Nagy Barbara, Ottó László, Szöllősi Tibor képei a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) rendezésében.

A hely szellemének és az OSAS tagjanak művészi alapállásához igazodva az egyesület évek óta tematikus koncepció alapján állítja össze kiállításait a Vasarely Múzeumban. Geometrikus formavilágú konkrét és strukturális műveket választ, lehetőség szerint mindig nemzetközi összefüggésekben. Témája ezúttal a konkrét és az absztrakt műalkotás tisztázatlan fogalmainak felvetése.

KONSTRASZTOKA kiállítás két, egymással, és részleteiben is kontrasztáló egységből áll. Egyik oldalon brilliáns technikával készült kisméretű, olykor dombornyomással is gazdagított geometrikus szitanyomatok láthatók a bázeli Fanal grafikai kiadó jubileumi mappájából, valamint dombornyomású kisgrafikák, a korábban Locarnoban működő Lafranca papírműhelyből. E műveket kiegészíti néhány lap ugyancsak Konok Tamás grafika- és dokumentumgyűjteményéből, köztük Lucien Hervé grafikai jellegű fotója, Tapies, Anna Mark, Barcsay Jenő és mások rajzai, nyomatai. A kiállítás ezen része a magyar művészet utóbbi 30 évében háttérbe szorult grafikai műfajaira is szeretné felhívni a figyelmet.

A másik oldalon négy fiatal magyar művész (Ernszt András, Nagy Barbara, Ottó László, Szöllősi Tibor) többségükben nagyméretű absztrakt képei láthatók: szigorúan szerkesztett fekete-fehér vonalritmusokra színes vonal- és foltgesztusok, dús, statikus anyagkumulációkra kottaként olvasható fekete reliefek formafolyamatai válaszolnak. A négy kisebb önálló tárlatnak is beillő kiállítás résztvevőit nem egyetlen kurátor, hanem az OSAS négy tagja választotta.
Kurátorok: Haász István, Konok Tamás, Maurer Dóra és Nádler István
Rendező: NYÍLT STRUKTÚRÁK MŰVÉSZETI EGYESÜLET (OSAS),

Vasarely Múzeum,
Budapest III. Szentlélek tér 6.
A kiállítás december 6-ig, hétfő kivételével naponta 10 – 17.30 óráig tekinthető meg.

További információ: www.OSAS.hu

KONSTRASZTOKA Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület – röviden OSAS (Open Structure Art Society) három éve alakult, alapítói a konstruktív geometrikus művészet idős és jeles magyar képviselői: Konok Tamás, Hetey Katalin, Gáyor Tibor, Haraszty István, Maurer Dóra, Nádler István, Haász István, tagja a Párizsban élő Molnár Vera és Nemes Judit, a műgyűjtő Szőllősi-Nagy András, a győri Városi Művészeti Múzeum igazgatója N.Mészáros Júlia és a megújult Paksi Képtár vezetője Prosek Zoltán. Az egyesület azért alakult, hogy tagjainak munkásságát, mű- és dokumentumgyűjteményét rendezze, az utókornak fenntartsa, kutathatóvá tegye, valamint, hogy időről időre, különböző összefüggésekben be is mutassa. Mint tudott, a magyar geometrikus-konstruktív művészet az aktivisták, Kassák, Moholy-Nagy, Kepes, Schöffer, Vasarely és mások munkásságával nem ért véget, folytatódott a 60-as években és ma is vannak fiatalok, akik ezt a nem-ábrázoló, szerkesztő-kutató alkotásmódot művelik.

Az egyesület három éve rendez kiállításokat itthon, a Szépművészeti Múzeumhoz tartozó budapesti Vasarely Múzeumban - és meghívásra külföldi intézményekben is -, amelyeken tematikusan összefoglalva magyarországi és más európai országokban élő idős és fiatal művészek munkái láthatók. Eddigi témák többek között: fény és mozgás, valós és látszati, szín, fekete-fehér, konceptualitás. A kiállításokhoz informatív képes katalógusok készülnek, a témákhoz kapcsolódva kiadtuk Josef Albers „Színek kölcsönhatása" című tanulmánykötetét magyarul (a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel és az Aktisz Stúdióval), nyomdában van Beke László 1971-es „Elképzelés, a magyar konceptművészet kezdetei"c. gyűjteményének facsimile kiadása (a tranzit.hu val közös kiadás).