SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Konkrét fotó, fotogram

A Szépművészeti Múzeum - Vasarely Múzeumának új kiállítása

2010. május 26. - szeptember 26.

A hazánkban a nagyközönség előtt kevésbé ismert fotogram legjelesebb képviselőinek alkotásait mutatja be a Vasarely Múzeum május 26-án nyíló kiállítása. A fotóművészet és a képzőművészet határán mozgó fotogram a szabadság, a kreativitás és a kísérletezés világába kalauzolja a látogatókatt, akik csaknem 40 művész 80 alkotását tekinthetik meg az óbudai Zichy múzeumban. A műfajok határait átlépő modern művészet kialakulása az 1920-as évekre tehető. Egyik legfontosabb képviselője a nemzetközileg talán legismertebb magyar művész, Moholy-Nagy László volt, akinek az alkotásai szintén megtekinthetőek a különleges tárlaton, többek között Lucien Hervé, Pierre Cordier, Thomas Freiler vagy Czeizel Balázs műveivel együtt.

KONKRÉT FOTÓ, FOTOGRAM

Vaszilij Kandinszkíj és Theo van Doesburg festők a 20.sz. első évtizedeiben konkrétnek nevezték el azt a ma is eleven absztrakt művészeti törekvést, amely a képek, plasztikák öntörvényű, a látványvilágtól független belső rendjét építi ki. A konkrét festészet parallel jelensége a konkrét fotográfia és fotogram.
Kortárs nemzetközi kiállításon egyrészt olyan fényképek szerepelnek, melyeken a látvány formáinak fény-árnyék viszonylatai autonóm képi jelentést nyernek, másrészt kamerahasználat nélkül készült, fotogramnak nevezett fényművek, képek és objektek.


Konkrét fotó, fotogram
Konkrét fotó, fotogram
Jaroslav Rössler Thomas Freiler

A fotogram gyűjtőfogalom, amely a képkészítés sokféle módját tartalmazza a hagyományos tárgy-fény lenyomattól a kemogramon, luminogramon át a thermogramig és további ismeretlen, új lehetőségekig. A művész szinte eszköztelenül áll szemben a fénnyel, a fényérzékeny anyagokkal, vegyszerekkel és ezek együtthatásának belső törvényszerűségeivel.


Konkrét fotó, fotogram
Konkrét fotó, fotogram
Kepes György Moholy-Nagy László

A műfajok határait átlépő modern művészet az 1920-as években vette birtokba a fény lenyomatának akkor már száz éves technikai lehetőségét. Úttörői közé tartoztak Moholy-Nagy László, Christian Schad és Man Ray. A kezdetek óta meg-megújuló lendülettel művészek generációit, köztük sok magyar művészt vonz a foto- lumino- illetve kemogram készítésének mindig újat ígérő izgalma. Vannak akik erre alapítják egész munkásságukat és olyanok is, akik megtalálják benne a lehetőséget az analóg és a digitális képiség összekapcsolására .

A kiállítás szeptember 26-ig, hétfő kivételével naponta 10 – 17.30 óráig tekinthető meg.

Cím: Budapest III. Szentlélek tér 6.

Bővebb info: www.osas.hu