SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Tárlatvezetések más intézményekben

Az idei év programjaihoz látogasson el Aktuális programjaink és általános tudnivalók - 2016 című oldalunkra.

2015. november 9-én Bódi Kinga, a Szépművészeti Múzeum Grafikai Osztályának munkatársa vezetésével a Francia Intézetben Képbe zárt írások címmel megrendezett kiállítást tekinthettük meg. A kiállítás 1945 utáni rajzokat és grafikákat mutatott be 22 művésztől. A különleges válogatás a múzeumok és az intézet több évre visszanyúló sikeres együttműködésének gyümölcse, amely a jövőben újabb kiállításokkal is gazdagodik majd.

2015. szeptember 15-én támogatóink és tagjaink Rákossy Anna kurátori tárlatvezetésével megtekinthették a Mátyás templom épületét és az épületben berendezett A budavári Nagyboldogasszony-templom évszázadai című kiállítást.

2015. augusztus 19-én rendhagyó látogatást szerveztünk a Parlamentbe. A tartalmában és időtartamában bővített tárlatvezetés során olyan terekbe is bepillantást nyerhettünk, amelyek megtekintésére egy hagyományos látogatás keretében érkezőknek nincs lehetősége. Ezt követően fakultatív program keretében a résztvevők megtekinthették az alkotmányosság történetét bemutató kiállítást.

2015. június 13-án egy igazán különleges program várt ránk, ugyanis a Fővárosi Állatkert méltán híres épületének történetét és sajátosságait ismerhettük meg Hanga Zoltán vezetésével. A séta során számos olyan kulisszatitokra is fény derült, amely egy szokásos állatkerti látogatás során minden bizonnyal rejtve marad.

2015. április 16-án kurátori tárlatvezetés keretében ismerhették meg támogatóink és tagjaink a Ludwig Múzeum Fényképezte: Zsigmond Vilmos című időszaki kiállítását. A hiánypótló kiállítás Zsigmond Vilmos magyar származású Oscar-díjas operatőr fotóművészeti munkásságát mutatta be, mintegy 150 darabot számláló fotóanyaggal. A kiállítás kiegészült továbbá a filmes életmű darabjaival is.

2014. október 8-án Balla Gabriella művészettörténész, míg november 3-4-én Millisits Máté művészettörténész vezetésével az Egy zseniális család: Zsolnay című tárlatot tekinthették meg támogatóink és tagjaink az egykori Honvéd Főparancsnokság nemrégiben átadott, felújított épületében.

2014. augusztus 23-án támogatóink és tagjaink látogatást tettek a budapesti Szent István Bazilikában. Helyi idegenvezetőnkkel tekintették meg a művészien felújított templomot, majd látogatást tettek a Szent Jobb Kápolnában. Ezt követően a Kincstár felfedezése következett, végül Budapest panorámájában gyönyörködhettek a Bazilika kupolájában létesült körkilátóból

2014. július 15-én és augusztus 26-án Kumin Mónika kurátor tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Magyar Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus című időszaki kiállítását

♦ Hazatért a Seuso kincs
címmel 2014. június 6-án Dági Mariann, míg június 25-én Mráv Zsolt tartott előadást és tárlatvezetést az Országházban az értékes leletegyütteshez kapcsolódóan a Baráti Kör támogatóink és tagjainak.

2014. Június 20-án a Baráti Kör támogatói és tagjai kurátori tárlatvezetés keretében megtekintették az Iparművészeti Múzeum Merészebb, mint a festészet című időszaki kiállítását.

♦ A Szépművészeti Múzeum egykori nagyjai: 2014. május 31- én és augusztus 30-án a Baráti Kör támogatói és tagjai különleges sétát tettek a Nemzeti Sírkertben Bodor Kata, a Grafikai Gyűjtemény munkatársa vezetésével.

♦ 2014. május 9-én a Virág Judit Galéria és Aukciósház tavaszi aukciós kiállításán vezette végig a résztvevőket Hársfalvi Magdolna művészettörténész, a galéria munkatársa.

♦ 2014. május 7-én a Magyar Nemzeti Galéria Derkovits. A művész és kora című időszaki kiállítását mutattuk be dr. Zwickl András tárlatvezetésével.

♦ 2013. december 10-én a Virág Judit Galéria karácsonyi aukciós kiállítását néztük meg Hársfalvi Magdolna, a Virág Judit Galéria művészettörténész munkatársa vezetésével.


♦ 2013. október 25-én és november 30-án az Iparművészeti Múzeumba látogattunk, ahol A szecesszió mesterei és A Bigot-pavilon című időszaki kiállításokat Balla Gabriella kurátor mutatta be a Baráti Körnek.

♦ 2013. augusztus 30-án támogatóinkkal és tagjainkkal a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményét tekintettük meg, dr. Bubryák Orsolya gyűjteményvezető kíséretében.

♦ 2013. augusztus 23-án támogatóink és tagjaink a Parlamentben tehettek exkluzív művészettörténeti sétát.

♦ 2013. július 25-én, augusztus 6-án és augusztus 28-án tárlatvezetéssel ismerkedtünk meg a Magyar Nemzeti Galéria Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai c. időszaki kiállításával.

♦ 2013. július 12-én Gimesy Péter tárlatvezetésével ismerkedtünk meg a Magyar Nemzeti Galéria Magyar fotóművészet az új évezredben c. időszaki kiállításával.

♦ 2013. május 30-án és június 20-án a Magyar Nemzeti Múzeum Vonzások és változások című időszaki kiállítására látogattunk, amelyet Fertőszögi Péter illetve Gödölle Mátyás kurátorok mutattak be tárlatvezetés keretében a Baráti Körnek.


♦ 2012. augusztus 17-én tagjaink rendhagyó sétán ismerhették meg jobban a Parlament épületének művészettörténeti ritkaságait.

♦ 2012. július 26-án tagjaink bepillantást nyerhettek a régészet korántsem "poros" világába: a Megmentett örökség c. kiállítást (BTM Vármúzeum) Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke, valamint Mérai Dóra régész mutatta be kurátori tárlatvezetés keretében, majd Dági Marianna, az Antik Gyűjtemény munkatársa tartott vetített előadás arról, miként tesz a Gyűjtemény a régészeti örökség megóvásáért.

♦ 2012. július 6-án tagjainkkal a KOGART Házba látogattunk, ahol Passuth Krisztina kurátor tárlatvezetésével ismerkedhettünk meg a Tihanyi Lajos gyűjteményes kiállítással.

♦ 2012. március 20-án és április 3-án tagjaink tárlatvezetéssel tekinthették meg a Magyar Nemzeti Galéria Ferenczy Károly (1862-1917) gyűjteményes kiállítása című kiállítását.

♦ 2011. augusztus 19-én a Magyar Nemzeti Múzeumba látogattunk, ahol a magyar államalapítás történetével ismerkedtünk meg az állandó kiállításon Péró Krisztina tárlatvezető segítségével.

♦ 2010. november 13-án tagjaink tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg a KOGART Ház Tömbök-Formák-Alakok című kiállításával.

♦ 2010. március 13-án Dr. Bakó Zsuzsanna mutatta be a Magyar Nemzeti Galéria magyar történeti festményeit tárlatvezetés keretében.

♦ 2010. január 16-án Kumin Mónika mutatatta be a Vasarely Múzeum gyűjteményét tárlatvezetés keretében.

Kíváncsi más programjainkra is? Kattintson!
Kurátori tárlatvezetések >>>
Kül- és belföldi művészeti utazások >>>
Előadás- és tárlatvezetés-sorozatok >>>
"Kulisszák mögött" programjaink >>>
Műhelyfoglalkozások >>>
Különleges események >>>
Előadássorozatok a Múzeumon kívül >>>