SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Aktuális programjaink és általános tudnivalók - 2014

Általános tudnivalók

Az aktuális Baráti Kör programokra szóló meghívót a támogatás regisztrálásakor megadott e-mail címre küldjük, amennyiben ehhez hozzájárul.

A programértesítés kézhezvétele nem jelenti a részvétel automatikus biztosítását. Programjaink iránt szerencsére nagy az érdeklődés, ugyanakkor a résztvevők száma limitált. Helyeket fenntartani korábbi rossz tapasztalatok miatt sajnos nem áll módunkban. Programjainkra a Támogatói és Adományozói szinten csatlakozó Baráti Kör tagok számára előjelentkezést biztosítunk. A programjelentkezések kizárólag a részvételi díj befizetésével biztosíthatók, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a meghívóban tesszük közzé.

Aktuális  programjaink

Toulouse-Lautrec és az impresszionisták világa
7 napos franciaországi körutazás 2014. április 24-30. között
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatóit és tagjait 2014. április 24-30. között egy tematikus utazásra invitáljuk, amelynek során bejárhatják Henri de Toulouse-Lautrec életének legfontosabb francia helyszíneit a dél-franciaországi Albitól a párizsi Montmartre-ig, valamint bepillantást nyerhetnek a barbizoni festőket megihlető világba és Monet művészetébe is.
Tervezett program

Kincses Erdély
9 napos erdélyi körutazás 2014. július 7-15. között

A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatóit és tagjait 2014. július 7. és 15. között egy különleges tematikus kirándulásra invitáljuk, amelynek során bepillanthatnak az Erdély Magyarországhoz közelebb eső területén található román, magyar és szász templomok építészeti hagyományaiba, megismerkedhetnek a magyar festészet szempontjából kiemelkedő jelentőségű nagybányai és kolozsvári gyűjteményekkel, valamint számos magyar történelmi emlékkel és néhány különleges természeti látványossággal.
Tervezett program és jelentkezési lap


Április 11-én és május 16-án rendhagyó sétát teszünk az Országos Széchényi Könyvtárban az intézmény szakértő kollégáik vezetésével.

Április 16-án és május 7-én a Magyar Nemzeti Galéria Derkovits. A művész és kora című időszaki kiállítását mutatjuk be (az első alkalommal Büki Barbara, a második alkalommal dr. Zwickl András tárlatvezetésével).

Programjaink 2014-ben

A Baráti Kör programterve 2014-re PDF formátumban letölthető innen.

Április 4-én a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumába látogattunk, ahol Veszprémi Nóra kurátor kalauzolja a résztvevőket az Uffizi Képtárral közösen szervezett Festők a tükörben című időszaki kiállításon.

Március 29-én dr. Liptay Éva, az Egyiptomi Gyűjtemény vezetője tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a megújult állandó, egyiptomi kiállítást.

Március 25-én Kolozsváry Marianna kurátor zárás után, exkluzív tárlatvezetése mutatta be a Baráti Körnek a A nyolcadik templom. Bálint Endre művészete című időszaki kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában.

Március 11-én a KOGART Ház Párás hegyek, illatos virágok című időszaki kiállítását tekintettük meg zárás utáni, exkluzív tárlatvezetés keretében.

Február 15-én délelőtt Szőcs Miriam, a Régi Szobor Gyűjtemény vezetője tárlatvezetés keretében mutatja be támogatóinknak és tagjainknak az új állandó kiállítást.
Ugyanezen a napon délután műhelyfoglalkozást szerveztünk
a Régi Szobor Gyűjteményben őrzött műtárgyak alapján, amelynek során a résztvevők domborművek formázásával tehették próbára kézügyességüket Véninger Péter keramikus vezetésével.

Február 12-én Kopeczky Róna kurátor tárlatvezetés keretében mutatja be támogatóinknak és tagjainknak a Magyar Nemzeti Galériába Rozsda Endre. Az idő ölelésében időszaki kiállítást.

Január 11-én és február 8-án Dobos Zsuzsanna kurátor, január 22-én és február 10-én pedig Tátrai Vilmos művészettörténész tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Caravaggiótól Canalettóig időszaki kiállítást.


Január 11-én Horváth Zoltán egyiptológus, valamint dr. Liptay Éva, az Egyiptomi Gyűjtemény vezetője tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a megújult állandó, egyiptomi kiállítást.

Január 7-én, január 15-én, továbbá március 4-én és 17-én Kárpáti Zoltán kurátor tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak Az eszmény diadala – Raffaello időszaki kiállítást.

Korábbi programjainkról (2008-2013 között) olvasson részletesen itt!


Október 25-én az Iparművészeti Múzeumba látogatunk, ahol A szecesszió mesterei és A Bigot-pavilon című időszaki kiállításokat Balla Gabriella kurátor mutatja be a Baráti Körnek.