SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Aktuális programjaink és általános tudnivalók - 2015

Általános tudnivalók

Az aktuális Baráti Kör programokra szóló meghívót a támogatás regisztrálásakor megadott e-mail címre küldjük, amennyiben ehhez hozzájárul.

A programértesítés kézhezvétele nem jelenti a részvétel automatikus biztosítását. Programjaink iránt szerencsére nagy az érdeklődés, ugyanakkor a résztvevők száma limitált. Helyeket fenntartani korábbi rossz tapasztalatok miatt sajnos nem áll módunkban. Programjainkra a Támogatói és Adományozói szinten csatlakozó Baráti Kör tagok számára előjelentkezést biztosítunk. A programjelentkezések kizárólag a részvételi díj befizetésével biztosíthatók, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a meghívóban tesszük közzé.

Aktuális  programjaink

A Baráti Kör programterve 2015-ben
letölthető innen.

A bécsi szecesszió kincsei - kétnapos kirándulás 2015. szeptember 18-19. között.
Ismét különleges utazásra invitáljuk támogatóinkat és tagjainkat, hogy az idén megismert hazai és újvidéki századfordulós műalkotások mellett, Bodor Kata vezetésével a bécsi szecessziót is megismerhessék.
Jelentkezni a kitöltött jelentkezési lappal a YmFyYXRpa29yIzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 e-mail címen lehet.
Meghívó és jelentkezési lap.


♦ Velencei művészet Bizánctól a rokokóig - nyolcnapos kirándulás 2015. október 16-23. között.
A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria Baráti Körének támogatóit és tagjait 2015. október 16. és 23. között egy különleges tematikus utazásra invitáljuk, melynek során Tátrai Vilmos vezetésével a velencei művészettel ismerkedhetünk meg a régió három meghatározó városában, Velencében, Vicenzában és Padovában.
Jelentkezni a kitöltött jelentkezési lappal a YmFyYXRpa29yIzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 e-mail címen lehet.
Meghívó és jelentkezési lap.

Korok, gyűjtők, alkotók a Balaton vonzásában - kétnapos kirándulás 2015. július 3-4. között.
Baráti Kör támogatóinkat és tagjainkat kétnapos kulturális utazásra invitáljuk, amelynek során a Balaton Északi partjának kulturális emlékeit, illetve kiállításait ismerhetjük meg a középkortól egészen a kortárs művészetig. Jelentkezni a kitöltött jelentkezési lappal a YmFyYXRpa29yIzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 e-mail címen lehet.
Meghívó és jelentkezési lap.

Programjaink 2015-ben

♦ Fehér Éjszakák Szentpéterváron - 2015. június 22-28.
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatóit és tagjait 2015. június 22. és 28. között egy különleges tematikus utazásra invitáljuk Szentpétervárra, Észak Velencéjébe, amely kihagyhatatlan úti cél a világhírű Fehér Éjszakák idején.
Jelentkezni a kitöltött jelentkezési lappal a YmFyYXRpa29yIzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 e-mail címen lehet.
Meghívó letöltése.

♦ Június 19-én Támogatóink első kézből ismerhették meg a Magyar Nemzeti Galériában hamarosan nyíló, a Szépművészeti Múzeum Remekművei c. kiállítást Gosztola Annamária zárás után tárlatvezetésével.

Június 13-án Hanga Zoltán vezetésével látogatást tettünk a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kellemes délelőtti séta során az Állatkert épületeit ismerhettük meg közelebbről.

Június 12-én két tárlatvezetés keretében tekintettük meg a BTM és a Mátyás templomban található A Budavári Nagyboldogasszony templom évszázadai c. kiállítást.

Június 2-án, Fajcsák Györgyi tárlatvezetésével tekinthettük meg zárás után a A természet igézete - Qi Baishi kiállítást.

♦ 2015. május 28-29-30. között Baráti Kör Támogatóinkat és Tagjainkat háromnapos kulturális utazásra invitáljuk, amelynek keretében megismerkedünk Dél-Magyarország és a Délvidék legjelentősebb városainak szecessziós épületeivel, Rozsnyai József vezetésével.
Meghívó letöltése.

♦ 2015. április 23. és június 18. között támogatóink és tagjaink különleges sorozaton vehettek részt, melynek keretében megismerhették a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményét, zárás utáni tárlatvezetések keretében.

♦ 2015. május 19-én és 26-án, valamint június 24-én zárás utáni tárlatvezetés keretében tekinthettük meg a Csók 150 kiállítást a Várkert Bazárban.

♦ 2015. május 12-én Szücs György kurátori tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Magyar Nemzeti Galéria új időszaki kiállítását, a "Sors és jelkép" - Erdélyi Magyar Képzőművészet 1920 és 1990 között c. tárlatot.

♦ Április 18-án, 25-én és május 9-én (szombat) Rozsnyai József vezetésével fedeztük fel Budapest szecessziós építészetét.

♦ Április 16-án kurátori tárlatvezetés keretében tekintettük meg a Fényképezte: Zsigmond Vilmos című tárlatot a Ludwig Múzeumban.

Április 14-én és 28-án kurátori tárlatvezetés keretében tekintettük meg a Lechner az alkotó géniusz című tárlatot az Iparművészeti Múzeumban.

♦ Április 7-én (kedd) Kelényi Béla kurátori tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Hopp Ferenc Múzeum időszaki kiállítását, Az indológus indián-t.

♦ Április 2-án (csütörtök) Dr. Németh István tartott előadást a Baráti Kör számára a Magyar Nemzeti Galériában, Krisztus, mint kertész, avagy egy félreértés ikonográfiája címmel.

Barcelona - Gaudí és a modern művészet nyomában

Hétnapos kulturális utazás 2015. március 23-29. között
A Baráti Kör támogatóit és tagjait egy különleges tematikus utazásra invitáltuk Barcelonába, mely város kihagyhatatlan úti cél a modern művészet szerelmeseinek. Meglátogattuk a neves építész, Gaudí legszebb épületeit, illetve Picasso, Miró, Dalí és Tàpies műveinek legnagyobb múzeumait, amelyek nem csupán gyűjteményeikkel, de esetenként különleges építészeti kialakításukkal is lenyűgözik az odalátogatókat. Az utazáson kísérőnk Bodor Kata volt, a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének munkatársa, aki a 20. századi művészettel foglalkozva a közelmúltban Hundertwasser, Gustav Klimt, Egon Schiele és Toulouse-Lautrec művészetét bemutató kiállítások rendezésében vett részt Múzeumunkban.

Program

Rippl- Rónai nyomában - Kirándulás Kaposvárra 2015. március 6-7.
Baráti Kör Támogatóinkat és Tagjainkat kétnapos kulturális utazásra invitáltuk, amelynek keretében Rippl-Rónainak, Kaposvár nagy szülöttének életével, művészetével és nem utolsó sorban művészkapcsolataival ismerkedtünk meg.

Február 26. és március 19. között támogatóink és tagjaink a Séták a megújuló építészeti örökségeink jegyében négyalkalmas építészeti sorozaton és előadáson vehettek részt, amely során ellátogattunk a Zeneakadémiára, a Vigadóba és a Várkert Bazárba.

Február 18-án és 25-én támogatóink és tagjaink Földi Eszter vezetésével zárás utáni tárlatvezetéssel tekinthették meg a Rippl-Rónai és Maillol c. időszaki kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában.

♦ Február 11-én támogatóink és tagjaink Petrányi Zsolt vezetésével zárás utáni tárlatvezetéssel tekinthették meg a Fordulópontok/Turning Points c. időszaki kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában.

2014. december 6. és 2015. február 14. között Búcsú a gyűjteményi tárlatoktól - hat alkalmas tárlatvezetés sorozat

Január 10. és február 7.
között négy alkalmas előadássorozaton vettek részt támogatóink és tagjaink, mely során Németh István mutatta be a holland festészetet a Szépművészeti Múzeum gyűjteményén keresztül.

♦ Február 3-án támogatóink és tagjaink exkluzív, zárás utáni tárlatvezetés keretén belül ismerhették meg a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum Szépség szíve című kiállítását Fajcsák Györgyi vezetésével.

♦ Január 13-án, 19-én és 28-án
exkluzív, zárás utáni tárlatvezetés keretén belül látogathatták meg támogatóink és tagjaink a Rembrandt és a holland arany évszázad festészete kiállítást Ember Ildikó és Tátrai Júlia kurátorok segítségével.


♦ Január 27-én Földi Eszter vezetésével tettünk látogatást a Rippl-Rónai és Maillol kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában, zárás után.

♦ Január 21-én támogatóink és tagjaink a Katona Színház Két Korea újraegyesítése című darabját tekinthették meg, majd az előadás után zártkörű közönségtalálkozón vehettek részt, ahol Máté Gábort, Ónodi Esztert és Borbély Alexandrát kérdezhették.