SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Aktuális programjaink és általános tudnivalók - 2014

Általános tudnivalók

Az aktuális Baráti Kör programokra szóló meghívót a támogatás regisztrálásakor megadott e-mail címre küldjük, amennyiben ehhez hozzájárul.

A programértesítés kézhezvétele nem jelenti a részvétel automatikus biztosítását. Programjaink iránt szerencsére nagy az érdeklődés, ugyanakkor a résztvevők száma limitált. Helyeket fenntartani korábbi rossz tapasztalatok miatt sajnos nem áll módunkban. Programjainkra a Támogatói és Adományozói szinten csatlakozó Baráti Kör tagok számára előjelentkezést biztosítunk. A programjelentkezések kizárólag a részvételi díj befizetésével biztosíthatók, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a meghívóban tesszük közzé.

Aktuális  programjaink

A Baráti Kör programterve 2014 második félévére
PDF formátumban letölthető innen.

♦ 2014. december 6-án 13:00-17:30 között Baráti Kör Nyílt napot tartunk! A részletes program letölthető innen.

A programokra mindazon, még nem Baráti Kör tag érdeklődőket várjuk, akik szívesen megismerkednének a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaival és gyűjteményeivel, és akik számára vonzó lehet a  Baráti Körhöz való csatlakozás, mert ennek formájában a művészetek iránti érdeklődésüket még inkább kiteljesíthetnék.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket a YmFyYXRpa29yIzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 címen fogadjuk és igazoljuk vissza december 4-ig. Az érdeklődőket arra kérjük, hogy a jelentkezéskor adják meg, hogy elsődlegesen melyik programon kívánnak részt venni. Részvételüket a szabad helyek függvényében visszaigazoljuk, így kedvezményes belépőt (900 Ft/fő) válthatnak az Állandó gyűjteménybe 2014. december 6-án 12 és 17 óra között.
Mindazon résztvevők, akik kedvet kapnak, hogy a Baráti Kör tagjává váljanak, 10% kedvezménnyel tehetik ezt meg, vagy válthatnak szeretteik számára ajándéktagságot 2014. december 14-ig.

Barcelona - Gaudí és a modern művészet nyomában

Hétnapos kulturális utazás 2015. március 23-29. között
A Baráti Kör támogatóit és tagjait egy különleges tematikus utazásra invitáljuk Barcelonába, mely város kihagyhatatlan úti cél a modern művészet szerelmeseinek. Meglátogatjuk a neves építész, Gaudí legszebb épületeit, illetve Picasso, Miró, Dalí és Tàpies műveinek legnagyobb múzeumait, amelyek nem csupán gyűjteményeikkel, de esetenként különleges építészeti kialakításukkal is lenyűgözik az odalátogatókat. Az utazáson kísérőnk Bodor Kata, a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének munkatársa lesz, aki a 20. századi művészettel foglalkozva a közelmúltban Hundertwasser, Gustav Klimt, Egon Schiele és Toulouse-Lautrec művészetét bemutató kiállítások rendezésében vett részt Múzeumunkban.
Program
A jelentkezési lap letölthető innen.

 

November 13-án a Művészetek Palotájának kulisszái mögé nyerhetnek bepillantást a Baráti Kör támogatói és tagjai, majd pedig a Nemzeti Filharmonikusok és a Szegedi Kortárs Balett előadásának ősbemutatóját - Richard Strauss két művét – Japán ünnepi zene és József-legenda – csodálhatják meg.

November 11., 19., 25-én exkluzív, zárás utáni tárlatvezetés keretén belül látogathatják meg támogatóink és tagjaink a Rembrandt és a holland arany évszázad festészete kiállítást Ember Ildikó és Tátrai Júlia kurátorok segítségével.

November 8. és december 13. között négy alkalmas tárlatvezetés-sorozaton vesznek részt támogatóink és tagjaink, mely során Németh István mutatja be a holland festészetet a Szépművészeti Múzeum gyűjteményén keresztül.

November 3-án és 4-én Gulyás Gábor kurátor tart tárlatvezetést támogatóinknak és tagjainknak az Egy zseniális család: Zsolnay című kiállításon, a nemrégiben felújított egykori Honvéd Főparancsnokság épületében.

Pécs más szemmel - A Zsolnay kerámiák városa
November 14-15-én
Pécsre kirándulunk Balla Gabriella, az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményének főosztályvezetőjének szakmai kíséretében, hogy a méltán világhírű Zsolnay-örökség nyomába eredjünk.
A tervezett programot innen letölthetik.

Szeptember 20. és október 25. között támogatóink és tagjaink hat alkalmas művészettörténeti előadássorozaton vehetnek részt A magyar és a nemzetközi festészet a klasszicizmustól 1945 utánig címmel a Szépművészeti Múzeumban, valamint a Magyar Nemzeti Galériában.

Programjaink 2014-ben

Október 8-án Balla Gabriella művészettörténész vezetésével az Egy zseniális család: Zsolnay című tárlatot tekinthették meg támogatóink és tagjaink az egykori Honvéd Főparancsnokság nemrégiben átadott, felújított épületében. 

Október 4-én Kovács Zsófia kurátori tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Szépművészeti Múzeum Cangiante - Ilona Keserü Ilona című időszaki kabinetkiállítását.

Szeptember 30-án és október 14-én támogatóink és tagjaink Megfestett dallamok című zene- és művészettörténeti előadáson és tárlatvezetésen vehettek részt  Mácsay Krisztina művészettörténész és Zelinka Tamás zenetanár vezetésével.

Szeptember 13-án, dr. Liptay Éva, az Egyiptomi Gyűjtemény vezetője tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a megújult egyiptomi állandó kiállítást, majd pedig a Szépművészeti Múzeum kerámiaműhelyében közelebbről is megismerkedhettünk az ókori közel-keleti ékírás rejtelmeivel, Véninger Péter keramikus, valamint dr. Niederreiter Zoltán, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék oktatójának vezetésével.

Holland Arany Évszázad

7 napos holland körutazás 2014. szeptember 1-7. között
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatóit és tagjait 2014. szeptember 1-7. között egy különleges tematikus utazásra invitáltuk, amelynek során felkészülhettünk a Szépművészeti Múzeum ősszel nyíló nagy kiállítására, és megismerkedhettünk a holland Arany Évszázad művészetével: Rembrandt, Vermeer és kortársaik művészetébe nemcsak festményeiken keresztül, hanem az azokon megjelenő építészeti alkotások meglátogatásán keresztül is bepillantottunk, és Hollandia olyan emblematikus érdekességeivel is megismerkedtünk, mint a Világörökség részévé nyilvánított szélmalmok, illetve a városok csatornarendszere.
ProgramA Szépművészeti Múzeum egykori nagyjai:
augusztus 30-án a Baráti Kör támogatói és tagjai különleges sétát tettek a Nemzeti Sírkertben Bodor Kata, a Grafikai Gyűjtemény munkatársa vezetésével.

Augusztus 26-án Kumin Mónika kurátor tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Magyar Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus című időszaki kiállítását.

Augusztus 23-án
támogatóink és tagjaink látogatást tettek a budapesti Szent István Bazilikában. Helyi idegenvezetőnkkel tekintették meg a művészien felújított templomot, majd látogatást tettek a Szent Jobb Kápolnában. Ezt követően a Kincstár felfedezése következett, végül Budapest panorámájában gyönyörködhettek a Bazilika kupolájában létesült körkilátóból.

Augusztus 12-én Gila Zsuzsanna
, a Baráti Kör 2014. áprilisi Toulouse-Lautrec és az impresszionisták világa című kirándulását kísérő kurátor tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Szépművészeti Múzeum Toulouse-Lautrec világa című időszaki kiállítását.

Színek és hangulatok - kulturális időutazás a Balatonnál

Július 25-én
Baráti Kör tagjai egynapos kulturális időutazáson vettek részt, melynek keretében a XII. századtól napjainkig terjedő időszak képzőművészeti, építészeti és kulturális emlékei között kalandozhattak a Balaton északkeleti partján. A programban a felsőörsi román kori templom meglátogatása mellett balatonfüredi reformkori séta, a Vaszary Villa Keserü Ilona Az idő színtere - Cangiante című időszaki kiállításának kurátori tárlatvezetése és borkóstolós estebéd is szerepelt.

Program

Július 15-én Kumin Mónika kurátor tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Magyar Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus című időszaki kiállítását.

Július 16-án Gonda Zsuzsa kurátor, július 30-án pedig Gila Zsuzsanna, a Baráti Kör 2014. áprilisi Toulouse-Lautrec és az impresszionisták világa című kirándulását kísérő kurátor  tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Szépművészeti Múzeum Toulouse-Lautrec világa című időszaki kiállítását.

Kincses Erdély
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatói és tagjai 2014. július 7. és 15. között egy különleges tematikus kiránduláson vettek részt, amelynek során bepillanthattak az Erdély Magyarországhoz közelebb eső területén található román, magyar és szász templomok építészeti hagyományaiba, megismerkedhettek a magyar festészet szempontjából kiemelkedő jelentőségű nagybányai és kolozsvári gyűjteményekkel, valamint számos magyar történelmi emlékkel és néhány különleges természeti látványossággal.

Program

Hazatért a Seuso kincs címmel június 6-án Dági Mariann, míg június 25-én Mráv Zsolt tartott előadást és tárlatvezetést az Országházban az értékes leletegyütteshez kapcsolódóan a Baráti Kör támogatóink és tagjainak.

Június 20-án a Baráti Kör támogatói és tagjai kurátori tárlatvezetés keretében megtekintették az Iparművészeti Múzeum Merészebb, mint a festészet című időszaki kiállítását.

Június 11-én Gonda Zsuzsa
kurátor, június 24-én pedig Gila Zsuzsanna, a Baráti Kör 2014. áprilisi Toulouse-Lautrec és az impresszionisták világa című kirándulását kísérő kurátor  tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Szépművészeti Múzeum Toulouse-Lautrec világa című időszaki kiállítását.


Kereszt és félhold. Keresztény és török emlékek Esztergomban

Egynapos kirándulás Esztergomba, 2014. június 14., szombat

A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének tagjai egynapos kirándulás keretében ismerkedhettek meg Esztergom keresztény és török kori nevezetességeivel. A programot egy sétával kezdtük, amely során a résztvevők dr. Horváth István, az esztergomi Balassa Bálint Múzeum igazgatója kíséretében többek között nem csupán a nemrégiben újjászületett Özeli Hadzsi Ibrahim-dzsámit tekinthették meg, de a 2000-es évek során feltárt, és a nagyközönsége számára egyelőre nem látogatható vízivárosi török fürdő épületét is. Az Esztergom szívében elköltött közös ebédet követően az 1875-ben alapított Keresztény Múzeumba nyerhettünk betekintést Kontsek Ildikó igazgatónő vezetésével. Magyarország legnagyobb egyházi gyűjteményének korai olasz műremekei között számtalan olyan kép található, amely egykor egy nagyobb együttes - monumentális oltárkép, nemesi rezidencia berendezése - részét képezte a Szépművészeti Múzeum régi olasz gyűjteményében őrzött darabokkal. A programot a város török kor utáni újjászületésének szimbóluma, a Bazilika megtekintésével zártuk, helyi idegenvezetővel.

Program

A Szépművészeti Múzeum egykori nagyjai: 2014. május 31- én a Baráti Kör támogatói és tagjai különleges sétát tettek a Nemzeti Sírkertben Bodor Kata, a Grafikai Gyűjtemény munkatársa vezetésével .

Május 13-án a Katona József Színházban exkluzív programon vettünk részt: megtekintettük Samuel Beckett: Godot-ra várva című darabját, majd közönségtalálkozó keretében beszélgettünk az este szereplőivel és a rendezővel.

Május 9-én a Virág Judit Galéria és Aukciósház tavaszi aukciós kiállításán vezette végig a résztvevőket Hársfalvi Magdolna művészettörténész, a galéria munkatársa.

Május 7-én a Magyar Nemzeti Galéria Derkovits. A művész és kora című időszaki kiállítását mutattuk be dr. Zwickl András tárlatvezetésével.


Május 6-án Gonda Zsuzsa kurátor, május 21-én pedig Bodor Kata társkurátor tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Szépművészeti Múzeum Toulouse-Lautrec világa című időszaki kiállítását.

Toulouse-Lautrec és az impresszionisták világa
7 napos franciaországi körutazás 2014. április 24-30. között 
Szépművészeti Múzeum Baráti Körének 28 támogatója és tagja vett részt 2014. április 24-30. között tematikus utazásunkon, amelynek során bejárhatták Henri de Toulouse-Lautrec életének legfontosabb francia helyszíneit a dél-franciaországi Albitól a párizsi Montmartre-ig, valamint bepillantás
&