SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Kül- és belföldi művészeti utazások

Az idei év programjaihoz látogasson el Aktuális programjaink és általános tudnivalók - 2016 című oldalunkra.

♦ Háromnapos utazás a busók földjén

2016. február 7-9. között különleges utazást tettünk, melynek során a kulturális és szellemi világörökség nyomaiba eredtünk Pécsen és Mohácson. Utazásunk során megtekintettük az UNESCO világörökségi listáján szereplő késő római, ókeresztény temetőt a Cella Septichora Látogatóközpontban, a pécsi dómot, majd tovább kalandoztunk az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára felvett Mohácsi busójárás eseményeire, ahol ízekkel, mesékkel, maszkfaragással múlattuk az időt. Az érdeklődőkkel fakultatív programként ellátogattunk a Villánykövesdi Műemléki Pincesorra, ahol a zamatos borokat ízes vacsorával kísértük.

♦Velencei művészet Bizánctól a rokokóig

2015. október 16. és 23. között tematikus utazásra invitáltuk a Baráti Kör támogatóit és tagjait, melynek során Tátrai Vilmos művészettörténész vezetésével a velencei művészettel ismerkedhettünk meg a régió három meghatározó városában: Velencében, Vicenzában és Padovában.

♦A bécsi századforduló kincsei

2015. szeptember 18-19-én Bécsbe kirándultunk. A kirándulás apropóját a Belvedere "Klimt és Ringstrasse" időszaki kiállítása adta, de utunk alkalmával megtekintettük a szecessziós építészet néhány kevésbé ismert remekét és elmélyültebben megismerkedhettünk a bécsi századelő művészetével. A művészeti emlékek értelmezésében Bodor Kata vezetései segítették a csoportot.

♦Korok, gyűjtők, alkotók a Balaton vonzásában

2015. július 3-4. között kétnapos kirándulást tettünk, amelynek során a Balaton északi partjának kulturális emlékeit, illetve kiállításait ismerhettük meg a középkortól egészen a kortárs művészetig. A kirándulás résztvevői egyaránt megismerkedhettek a vidék gazdag történelmével és új művészeti intézményeivel. Tihanyban megismerhettük továbbá a levendulatermesztés titkait és természetesen a környék remek borai sem maradhattak ki.

♦Fehér Éjszakák Szentpéterváron

2015. június 22. és 28. között hétnapos kulturális utazást tettünk Észak Velencéjébe, Szentpétervárra, amely kihagyhatatlan úti cél a világhírű Fehér Éjszakák idején. Az utazáson kísérőnk Pilinger Erzsébet volt, akinek kutatási területe a szociális érzékenység a kortárs képzőművészetben, mely témához kapcsolódóan számos kiállítás kurátora volt és rendszeresen publikál. A 250 éves Ermitázsba többször is ellátogattunk, illetve az Ermitázs Baráti Körének vezetője is fogadta csoportunkat.

♦Barcelona - Gaudí és a modern művészet nyomában

2015. március 23-29. között hatnapos utazásra invitáltuk a Baráti Kör támogatóit és tagjait Barcelonába. Gaudí, Picasso, Dali, Miró és Tápies nélkül a modernizmus elképzelhetetlen, e város kultúrkincsei révén az organikus építészet, a kubizmus, a szürrealizmus, az absztrakció és a kortárs non figuratív művészet olyan gazdagsággal ismerhető meg, mint sehol máshol Európa-szerte. Mindez ráadásul nem csupán múzeumok hófehér falai között, hanem egy különleges mediterrán város atmoszféráját magunkba szívva, éppen úgy, ahogy közel 100 éve e nagyszerű művészek is megtehették. Az utazás során meglátogattuk Antoni Gaudí legszebb épületeit, illetve Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dali és Antoni Tàpies műveinek legnagyobb múzeumait, amelyek nem csupán gyűjteményeikkel, de esetenként különleges építészeti kialakításukkal is lenyűgözik az odalátogatókat.

♦Rippl-Rónai nyomában Kaposváron

2015. március 6-7-én kétnapos kirándulás keretében Kaposvár szülöttének, Rippl-Rónainak életével, művészetével és nem utolsó sorban művészkapcsolataival ismerkedtünk meg. Nagyvárosi kötődése dacára Rippl-Rónai utolsó huszonöt évének legfőbb helyszíne Kaposvár lett. A már befutott Rippl-Rónai a kaposvári évek alatt szoros baráti kapcsolatokat ápolt gróf Somssich Gézával, a nyarait a közeli Somogytúron töltő, párizsi arisztokrata körökben otthonosan mozgó festővel, Kunffy Lajossal és vonzó feleségével, Ella asszonnyal, s a Bárdibükkön földbirtokos és Pesten ügyvéd Goszthony Mihály családjával, akiknek Mária leányát a budapesti Haris-közi szabadiskolában tanította is. A kiránduláson Gila Zsuzsanna, a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének munkatársa kísért bennünket.

Pécs más szemmel - A Zsolnay kerámiák városa

2014. november 14-15-én Pécsre kirándultunk Balla Gabriella, az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményének főosztályvezetőjének szakmai kíséretében, hogy a méltán világhírű Zsolnay-örökség nyomába eredjünk. 
A programot innen
letölthetik.

Holland Arany Évszázad
7 napos holland körutazás 2014. szeptember 1-7. között 
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatóit és tagjait 2014. szeptember 1-7. között egy különleges tematikus utazásra invitáltuk, amelynek során felkészülhettünk a Szépművészeti Múzeum ősszel nyíló nagy kiállítására, és megismerkedhettünk a holland Arany Évszázad művészetével: Rembrandt, Vermeer és kortársaik művészetébe nemcsak festményeiken keresztül, hanem az azokon megjelenő építészeti alkotások meglátogatásán keresztül is bepillantottunk, és Hollandia olyan emblematikus érdekességeivel is megismerkedtünk, mint a Világörökség részévé nyilvánított szélmalmok, illetve a városok csatornarendszere. Program
♦ Színek és hangulatok 
Július 25-én
Baráti Kör tagjai egynapos kulturális időutazáson vettek részt, melynek keretében a XII. századtól napjainkig terjedő időszak képzőművészeti, építészeti és kulturális emlékei között kalandozhattak a Balaton északkeleti partján. A programban a felsőörsi román kori templom meglátogatása mellett balatonfüredi reformkori séta, a Vaszary Villa Keserü Ilona Az idő színtere - Cangiante című időszaki kiállításának kurátori tárlatvezetése és borkóstolós estebéd is szerepelt. 
Program

Kincses Erdély
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatói és tagjai 2014. július 7. és 15. között egy különleges tematikus kiránduláson vettek részt, amelynek során bepillanthattak az Erdély Magyarországhoz közelebb eső területén található román, magyar és szász templomok építészeti hagyományaiba, megismerkedhettek a magyar festészet szempontjából kiemelkedő jelentőségű nagybányai és kolozsvári gyűjteményekkel, valamint számos magyar történelmi emlékkel és néhány különleges természeti látványossággal.
Program

Kereszt és félhold. Keresztény és török emlékek Esztergomban
Egynapos kirándulás Esztergomba, 2014. június 14., szombat

A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének tagjai egynapos kirándulás keretében ismerkedhettek meg Esztergom keresztény és török kori nevezetességeivel. A programot egy sétával kezdtük, amely során a résztvevők dr. Horváth István, az esztergomi Balassa Bálint Múzeum igazgatója kíséretében többek között nem csupán a nemrégiben újjászületett Özeli Hadzsi Ibrahim-dzsámit tekinthették meg, de a 2000-es évek során feltárt, és a nagyközönsége számára egyelőre nem látogatható vízivárosi török fürdő épületét is. Az Esztergom szívében elköltött közös ebédet követően az 1875-ben alapított Keresztény Múzeumba nyerhettünk betekintést Kontsek Ildikó igazgatónő vezetésével. Magyarország legnagyobb egyházi gyűjteményének korai olasz műremekei között számtalan olyan kép található, amely egykor egy nagyobb együttes - monumentális oltárkép, nemesi rezidencia berendezése - részét képezte a Szépművészeti Múzeum régi olasz gyűjteményében őrzött darabokkal. A programot a város török kor utáni újjászületésének szimbóluma, a Bazilika megtekintésével zártuk, helyi idegenvezetővel.
Program

♦Toulouse-Lautrec és az impresszionisták világa
7 napos franciaországi körutazás 2014. április 24-30. között 
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének 28 támogatója és tagja vett részt 2014. április 24-30. között tematikus utazásunkon, amelynek során bejárhatták Henri de Toulouse-Lautrec életének legfontosabb francia helyszíneit a dél-franciaországi Albitól a párizsi Montmartre-ig.


♦ 2013. október 17. és 19. között Találkozás Schielével címmel három napos ausztriai kirándulásra indultunk, amelyen Bodor Kata szakértő vezetésével ismerkedtünk meg Egon Schiele életének főbb osztrák helyszíneivel, illetve megtekintettük az ő művészetéből jelentős inspirációt merítő Hundertwasser életének és művészetének néhány fontos emlékét. A kirándulás programja innen letölthető.

♦ 2013. május 31. és június 2. között 32 támogatónk és tagunk egy háromnapos tematikus utazáson vett részt, amelyen dr. Jékely Zsombor vezetésével Északkelet-Magyarország és a történeti Szatmár megye legszebb középkori templomait látogattuk meg például Ákoson, Tarpán és Csarodán, Csengersimán és Lónyán, de várkastélyokat is útba ejtettünk Nyírbátoron és Tiszadobon. A kirándulás programja letölthető innen.

♦ 2013. március 21-26. között harmincegy támogatónk illetve tagunk hatnapos tematikus utazáson vett részt Dél-Franciaországban, ahol Kovács Zsófia művészettörténész, a Cézanne és a múlt c. kiállítás kurátorának munkatársa kíséretében érezhettek rá a Cézanne-t és Van Gogh-ot megihlető provence-i tájak és városok hangulatára, és ismerhették meg Arles, Avignon és Aix-en-Provence legfontosabb látnivalóit. A kirándulás programja letölthető innen.

♦ 2012. november 23-25. között 25 tagunk háromnapos tematikus utazáson vett részt, amelynek keretében dr. Radványi Orsolya vezetésével látogattuk meg a Szépművészeti Múzeum létrejöttében alapvető szerepet játszó Esterházy-családhoz fűződő legfontosabb helyszíneket - Tata, Kismarton, Rohrau, Lakompak és Fraknó, Fertőd, Majk.

♦ 2012. szeptember 28-29. között 33 tagunk kétnapos tematikus utazáson vett részt, amelynek keretében dr. Jékely Zsombor vezetésével a legszebb és legjelentősebb kisalföldi középkori templomok - köztük a pannonhalmi bencés apátság - felkeresése során számos ismerettel gazdagodhattak a vidék 13. századi egyházi életéről a bencés és a premontrei rend középkori szervezetéről, épületeiről.

♦ 2012. július 13-14. között tagjainkat különleges tematikus utazásra invitáltuk a Gustav Klimt születésének 150. évfordulóját ünneplő Bécsbe, kísérőnk Bodor Kata művészettörténész volt.
♦ 2012. június 22-én tagjaink egy napos kirándulás keretében ismerkedhettek meg  a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeummal és Kecskemét nevezetességeivel.

♦ 2012. március 27. és április 4. között tagjainkkal Egyiptomba utaztunk Petrik Máté egyiptológus kíséretében.

♦ 2011. szeptember 8.-15. között tagjaink egy különleges tematikus utazás keretében ismerkedhettek meg Toszkána művészeti örökségével, köztük Firenze, Pisa, Lucca és Siena nevezetességeivel, dr. Jékely Zsombor vezetésével.

♦ 2011. május 29-én tagjaink egy napos kiránduláson Szentendrére látogattak, ahol a Skanzent, a Kovács Margit Múzeumot és a Szentendrei Művésztelepet tekinthették meg.

♦ 2010. október 6.-10. között a Baráti Kör tagjai tematikus utazás keretében ismerkedhettek meg Madrid művészeti örökségével. A spanyol utazás folyamán Toledo városát, illetve az El Escorialt látogatták meg a résztevők. A művészeti emlékek értelmezésében Nyerges Éva kurátor tárlatvezetései segítették a csoportot.

♦ 2010. szeptember 18-án és 19-én kétnapos kirándulást szerveztünk Pécsre és Villányba. Az utazás során megismerkedhettünk Európa Kulturális Fővárosának (2010) nevezetességeivel, majd tárlatvezetések keretében meglátogattuk a Csontváry, a Vasarely, illetve a Zsolnay Múzeumot. Villányban a bor szeretetének hódoltunk, ahol borkóstolással egybekötött ebéddel zártuk a hétvégét.


♦ 2010. május 15.-16. Bécsi gyöngyszemek - a szecessziótól Hundertwasserig. Kétnapos bécsi kirándulás Bodor Kata művészettörténész kíséretében.


♦ 2009. szeptember 19-én egy egynapos kiránduláson vehettek részt tagjaink Debrecenben. Tárlatvezetés keretében megtekintettük a MODEM Messiások című kiállítását, amely a modern képzőművészet számos remekművét és izgalmas kortárs alkotásokat mutat be.

♦ 2009. április 23. és 26. Mucha-körúton jártunk Csehországban. A Baráti Kör tagjai április 23. és 26. között egy különleges tematikus utazás keretében ismerkedtek meg Alfons Mucha életével és művészetével, valamint Prága nevezetességeivel.

♦ 2008. november 29-30. (szombat-vasárnap) között tagjaink Szecessziós Bécs címmel kétnapos bécsi kiránduláson vehettek részt. A csoportot Bodor Kata, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze kísérte.

Kíváncsi más programjainkra is? Kattintson!
Kurátori tárlatvezetések >>>
"Kulisszák mögött" programjaink >>>
Előadás- és tárlatvezetés-sorozatok >>>
Különleges események >>>
Műhelyfoglalkozások >>> 
Tárlatvezetések más intézményekben >>>
Előadássorozatok a Múzeumon kívül >>>