SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Kül- és belföldi művészeti utazások

Az idei év programjaihoz látogasson el Aktuális programjaink és általános tudnivalók - 2015 című oldalunkra. 

♦ Pécs más szemmel - A Zsolnay kerámiák városa
November 14-15-én
Pécsre kirándultunk Balla Gabriella, az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményének főosztályvezetőjének szakmai kíséretében, hogy a méltán világhírű Zsolnay-örökség nyomába eredjünk. 
A programot innen
letölthetik.

Holland Arany Évszázad
7 napos holland körutazás 2014. szeptember 1-7. között 
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatóit és tagjait 2014. szeptember 1-7. között egy különleges tematikus utazásra invitáltuk, amelynek során felkészülhettünk a Szépművészeti Múzeum ősszel nyíló nagy kiállítására, és megismerkedhettünk a holland Arany Évszázad művészetével: Rembrandt, Vermeer és kortársaik művészetébe nemcsak festményeiken keresztül, hanem az azokon megjelenő építészeti alkotások meglátogatásán keresztül is bepillantottunk, és Hollandia olyan emblematikus érdekességeivel is megismerkedtünk, mint a Világörökség részévé nyilvánított szélmalmok, illetve a városok csatornarendszere. Program
♦ Színek és hangulatok 
Július 25-én
Baráti Kör tagjai egynapos kulturális időutazáson vettek részt, melynek keretében a XII. századtól napjainkig terjedő időszak képzőművészeti, építészeti és kulturális emlékei között kalandozhattak a Balaton északkeleti partján. A programban a felsőörsi román kori templom meglátogatása mellett balatonfüredi reformkori séta, a Vaszary Villa Keserü Ilona Az idő színtere - Cangiante című időszaki kiállításának kurátori tárlatvezetése és borkóstolós estebéd is szerepelt. 
Program

Kincses Erdély
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatói és tagjai 2014. július 7. és 15. között egy különleges tematikus kiránduláson vettek részt, amelynek során bepillanthattak az Erdély Magyarországhoz közelebb eső területén található román, magyar és szász templomok építészeti hagyományaiba, megismerkedhettek a magyar festészet szempontjából kiemelkedő jelentőségű nagybányai és kolozsvári gyűjteményekkel, valamint számos magyar történelmi emlékkel és néhány különleges természeti látványossággal.
Program

Kereszt és félhold. Keresztény és török emlékek Esztergomban
Egynapos kirándulás Esztergomba, 2014. június 14., szombat

A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének tagjai egynapos kirándulás keretében ismerkedhettek meg Esztergom keresztény és török kori nevezetességeivel. A programot egy sétával kezdtük, amely során a résztvevők dr. Horváth István, az esztergomi Balassa Bálint Múzeum igazgatója kíséretében többek között nem csupán a nemrégiben újjászületett Özeli Hadzsi Ibrahim-dzsámit tekinthették meg, de a 2000-es évek során feltárt, és a nagyközönsége számára egyelőre nem látogatható vízivárosi török fürdő épületét is. Az Esztergom szívében elköltött közös ebédet követően az 1875-ben alapított Keresztény Múzeumba nyerhettünk betekintést Kontsek Ildikó igazgatónő vezetésével. Magyarország legnagyobb egyházi gyűjteményének korai olasz műremekei között számtalan olyan kép található, amely egykor egy nagyobb együttes - monumentális oltárkép, nemesi rezidencia berendezése - részét képezte a Szépművészeti Múzeum régi olasz gyűjteményében őrzött darabokkal. A programot a város török kor utáni újjászületésének szimbóluma, a Bazilika megtekintésével zártuk, helyi idegenvezetővel.
Program

♦Toulouse-Lautrec és az impresszionisták világa
7 napos franciaországi körutazás 2014. április 24-30. között 
A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének 28 támogatója és tagja vett részt 2014. április 24-30. között tematikus utazásunkon, amelynek során bejárhatták Henri de Toulouse-Lautrec életének legfontosabb francia helyszíneit a dél-franciaországi Albitól a párizsi Montmartre-ig.


♦ 2013. október 17. és 19. között Találkozás Schielével címmel három napos ausztriai kirándulásra indultunk, amelyen Bodor Kata szakértő vezetésével ismerkedtünk meg Egon Schiele életének főbb osztrák helyszíneivel, illetve megtekintettük az ő művészetéből jelentős inspirációt merítő Hundertwasser életének és művészetének néhány fontos emlékét. A kirándulás programja innen letölthető.

♦ 2013. május 31. és június 2. között 32 támogatónk és tagunk egy háromnapos tematikus utazáson vett részt, amelyen dr. Jékely Zsombor vezetésével Északkelet-Magyarország és a történeti Szatmár megye legszebb középkori templomait látogattuk meg például Ákoson, Tarpán és Csarodán, Csengersimán és Lónyán, de várkastélyokat is útba ejtettünk Nyírbátoron és Tiszadobon. A kirándulás programja letölthető innen.

♦ 2013. március 21-26. között harmincegy támogatónk illetve tagunk hatnapos tematikus utazáson vett részt Dél-Franciaországban, ahol Kovács Zsófia művészettörténész, a Cézanne és a múlt c. kiállítás kurátorának munkatársa kíséretében érezhettek rá a Cézanne-t és Van Gogh-ot megihlető provence-i tájak és városok hangulatára, és ismerhették meg Arles, Avignon és Aix-en-Provence legfontosabb látnivalóit. A kirándulás programja letölthető innen.

♦ 2012. november 23-25. között 25 tagunk háromnapos tematikus utazáson vett részt, amelynek keretében dr. Radványi Orsolya vezetésével látogattuk meg a Szépművészeti Múzeum létrejöttében alapvető szerepet játszó Esterházy-családhoz fűződő legfontosabb helyszíneket - Tata, Kismarton, Rohrau, Lakompak és Fraknó, Fertőd, Majk.

♦ 2012. szeptember 28-29. között 33 tagunk kétnapos tematikus utazáson vett részt, amelynek keretében dr. Jékely Zsombor vezetésével a legszebb és legjelentősebb kisalföldi középkori templomok - köztük a pannonhalmi bencés apátság - felkeresése során számos ismerettel gazdagodhattak a vidék 13. századi egyházi életéről a bencés és a premontrei rend középkori szervezetéről, épületeiről.

♦ 2012. július 13-14. között tagjainkat különleges tematikus utazásra invitáltuk a Gustav Klimt születésének 150. évfordulóját ünneplő Bécsbe, kísérőnk Bodor Kata művészettörténész volt.
♦ 2012. június 22-én tagjaink egy napos kirándulás keretében ismerkedhettek meg  a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeummal és Kecskemét nevezetességeivel.

♦ 2012. március 27. és április 4. között tagjainkkal Egyiptomba utaztunk Petrik Máté egyiptológus kíséretében.

♦ 2011. szeptember 8.-15. között tagjaink egy különleges tematikus utazás keretében ismerkedhettek meg Toszkána művészeti örökségével, köztük Firenze, Pisa, Lucca és Siena nevezetességeivel, dr. Jékely Zsombor vezetésével.

♦ 2011. május 29-én tagjaink egy napos kiránduláson Szentendrére látogattak, ahol a Skanzent, a Kovács Margit Múzeumot és a Szentendrei Művésztelepet tekinthették meg.

♦ 2010. október 6.-10. között a Baráti Kör tagjai tematikus utazás keretében ismerkedhettek meg Madrid művészeti örökségével. A spanyol utazás folyamán Toledo városát, illetve az El Escorialt látogatták meg a résztevők. A művészeti emlékek értelmezésében Nyerges Éva kurátor tárlatvezetései segítették a csoportot.

♦ 2010. szeptember 18-án és 19-én kétnapos kirándulást szerveztünk Pécsre és Villányba. Az utazás során megismerkedhettünk Európa Kulturális Fővárosának (2010) nevezetességeivel, majd tárlatvezetések keretében meglátogattuk a Csontváry, a Vasarely, illetve a Zsolnay Múzeumot. Villányban a bor szeretetének hódoltunk, ahol borkóstolással egybekötött ebéddel zártuk a hétvégét.


♦ 2010. május 15.-16. Bécsi gyöngyszemek - a szecessziótól Hundertwasserig. Kétnapos bécsi kirándulás Bodor Kata művészettörténész kíséretében.


♦ 2009. szeptember 19-én egy egynapos kiránduláson vehettek részt tagjaink Debrecenben. Tárlatvezetés keretében megtekintettük a MODEM Messiások című kiállítását, amely a modern képzőművészet számos remekművét és izgalmas kortárs alkotásokat mutat be.

♦ 2009. április 23. és 26. Mucha-körúton jártunk Csehországban. A Baráti Kör tagjai április 23. és 26. között egy különleges tematikus utazás keretében ismerkedtek meg Alfons Mucha életével és művészetével, valamint Prága nevezetességeivel.

♦ 2008. november 29-30. (szombat-vasárnap) között tagjaink Szecessziós Bécs címmel kétnapos bécsi kiránduláson vehettek részt. A csoportot Bodor Kata, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze kísérte.

Kíváncsi más programjainkra is? Kattintson!
Kurátori tárlatvezetések >>>
"Kulisszák mögött" programjaink >>>
Előadás- és tárlatvezetés-sorozatok >>>
Különleges események >>>
Műhelyfoglalkozások >>> 
Tárlatvezetések más intézményekben >>>
Előadássorozatok a Múzeumon kívül >>>