SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Különleges események

Az idei év programjaihoz látogasson el Aktuális programjaink és általános tudnivalók - 2016 című oldalunkra.

2015. december 10-én támogatóink és tagjaink karácsonyi főigazgatói fogadáson vehettek részt.

♦ 2015 november 28-án Baráti Kör Nyílt napot tartottunk. A programokra mindazon, még nem Baráti Kör tag érdeklődőt vártuk, akik érdeklődtek a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria kiállításai és gyűjteményei iránt, és akik számára vonzó a  Baráti Körhöz való csatlakozás.

2015. október 29-én (csütörtökön) egy különleges bejárást tettünk lehetővé Támogatóink számára a rekonstrukció előtti Szépművészeti Múzeumban.  A kivitelezőnek való átadás előtti állapotot mutattuk be,  és olyan, látogatóktól eddig elzárt terekbe juthattunk be, amelyek elfalazott díszítéseket, néhány bontási munka következtében hozzáférhető csarnokokat rejtenek. A bejárást Kőszegi Antal, a Szépművészeti Múzeum főmérnöke vezette, aki rekonstrukcióért felelős projektvezető is, valamint közreműködtek: Katona Júlia, a Román Csarnok falfestésének kutatását végző művészettörténésze, a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény vezetője és Seres András, a rekonstrukció kivitelezésének vezető restaurátora.

2015. június 19-én (pénteken), 18:00-19:30 között kizárólag a Támogatói szintű tagok előzetes betekintést nyerhettek a Gosztola Annamária, a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának munkatársa és a kiállítás kurátora vezetésével  a Magyar Nemzeti Galériában június végén nyíló Remekművek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből c. kiállításába.

2014. december 11-én tagjaink és támogatóink zártkörű, karácsonyi főigazgatói fogadáson vehettek részt.

2014. december 6-án 13:00-17:30 között Baráti Kör Nyílt napot tartottunk! A részletes program letölthető innen. A programokra mindazon, még nem Baráti Kör tag érdeklődőket vártuk, akik szívesen megismerkedtek a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaival és gyűjteményeivel, és akik számára vonzó a  Baráti Körhöz való csatlakozás, mert ennek formájában a művészetek iránti érdeklődésüket még inkább kiteljesíthetnék.

♦ 2013. december 12-én tagjaink és támogatóink zártkörű, karácsonyi főigazgatói fogadáson vehettek részt.

♦ 2013. december 7-án közel 130 érdeklődő részvételével Baráti Kör nyílt napot tartottunk, amelynek keretében az érdeklődők megismerhették programjainkat és a Szépművészeti Múzeum Baráti Körének hangulatát, betekinthettek a Múzeum gyűjteményeibe és szakértő vezetés vagy előadás keretében ismerkedhettek meg közelebbről a műtárgyakkal és a gyűjteménytörténettel. A nyílt naphoz kapcsolódóan 10 új taggal bővült a Baráti Kör. A gyűjteményhez kapcsolódóan a résztvevők nyereményjátékon vehettek részt, a helyes megfejtők között egy éves Baráti Kör partnertagságot sorsoltunk ki. A szerencsés nyertes Szabó Borbála.

A nyílt nap kurátori programjai:

Caravaggio és a caravaggisták
Dobos Zsuzsa előadása

Brueg(h)el – egy németalföldi festőcsalád
Tátrai Júlia tárlatvezetése a Régi Képtárban

Az egyiptomi művészet hajnala
Dr. Liptay Éva előadása

Abszint, kánkán, Toulouse-Lautrec a Szépművészeti Múzeumban
Gila Zsuzsanna előadása

Az Esterházy Madonna az újabb technikai vizsgálatok fényében
Kárpáti Zoltán előadása

♦ 2012. december 20-án tagjaink és támogatóink zártkörű, karácsonyi főigazgatói fogadáson vehettek részt.

♦ 2012. december 8-án közel 120 érdeklődő részvételével Baráti Kör nyílt napot tartottunk, amelynek keretében az érdeklődők megismerhették programjainkat és a Szépművészeti Múzeum Baráti Körének hangulatát, betekinthettek a Múzeum gyűjteményeibe és szakértő vezetés vagy előadás keretében ismerkedhettek meg közelebbről a műtárgyakkal és a gyűjteménytörténettel. A nyílt naphoz kapcsolódóan 11 új taggal bővült a Baráti Kör.

A nyílt nap kurátori programjai:
Tárlatvezetés a Régi Képtárban - dr. Radványi Orsolya
Előadás Paul Cézanne grafikáiról - Seres Eszter
Tárlatvezetés az Antik Gyűjteményben - dr. Nagy Árpád Miklós
Előadás a Régi Szobor Gyűjtemény leendő új állandó kiállításáról - dr. Szőcs Miriam
Tárlatvezetés az Így éltek ti / Honoré Daumier c. időszaki kiállításon - dr. Gonda Zsuzsa
Előadás az Egyiptomi Gyűjtemény újjászülető állandó kiállításáról - dr. Liptay Éva

♦ 2011. december 15-én Baráti Kör tagjaink zárt körű karácsonyi főigazgatói fogadáson vehettek részt.


♦ 2011. december 10-én Baráti Kör nyílt napot tartottunk, amelynek keretében az érdeklődők megismerhették programjainkat és a Szépművészeti Múzeum Baráti Körének hangulatát, betekinthettek a Múzeum gyűjteményeibe és szakértő vezetés vagy előadás keretében ismerkedhettek meg közelebbről a műtárgyakkal és a gyűjteménytörténettel. A nyílt naphoz kapcsolódóan 7 új taggal bővült a Baráti Kör.


♦ 2010. december 16-án Baráti Kör tagjaink zártkörű karácsonyi fogadáson vehettek részt.

♦ 2009. december 17-én Baráti Kör tagjaink zártkörű karácsonyi fogadáson vehettek részt.

♦ 2009. július 14-én James Hamilton, a Turner és Itália című, három helyszínen (Ferrarában, Edinburgh-ban és Budapesten) bemutatkozó kiállítás-sorozat kurátora angol nyelvű előadás k