SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Aktuális programjaink és általános tudnivalók - 2015

Általános tudnivalók

Az aktuális Baráti Kör programokra szóló meghívót a támogatás regisztrálásakor megadott e-mail címre küldjük, amennyiben ehhez hozzájárul.

A programértesítés kézhezvétele nem jelenti a részvétel automatikus biztosítását. Programjaink iránt szerencsére nagy az érdeklődés, ugyanakkor a résztvevők száma limitált. Helyeket fenntartani korábbi rossz tapasztalatok miatt sajnos nem áll módunkban. Programjainkra a Támogatói és Adományozói szinten csatlakozó Baráti Kör tagok számára előjelentkezést biztosítunk. A programjelentkezések kizárólag a részvételi díj befizetésével biztosíthatók, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a meghívóban tesszük közzé.

Aktuális  programjaink

A Baráti Kör programterve 2015-ben
letölthető innen.

♦ Frida és a Prehispán kultúrák – Tizennégy napos kulturális utazás Mexikóban Lantos Adriána vezetésével
2016. január 7. – 19. (14 nap/12 éj)
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Baráti Köre egy különleges felfedező útra invitálja tagjait Mexikóba, a színek, ízek, hangok és ellentétek országába. Tizennégy napos barangolásunk során eltérünk a klasszikus turista útvonaltól, és a fővárosból könnyebben megközelíthető, viszont annál különlegesebb és kevésbé ismert településeket és romvárosokat ismerjük meg szakértő kurátorunk vezetésével, aki maga is sokadszor járta már be az utazás helyszíneit.
Jelentkezni a kitöltött jelentkezési lappal a YmFyYXRpa29yIzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 e-mail címen lehet.
Meghívó és jelentkezési lap.

November 4-én kurátori tárlatvezetés keretében tekintjük meg a Ludwig Múzeum Ludwig Goes Pop c. időszki kiállítását.


November 9-én Bódi Kinga kurátori vezetésével tekintjük meg a Francia Intézetben látható Képbe zárt írások c. kiállítást.


November 10-én Rényi András kurátori vezetésével mélyülhetünk el El Kazovszkij művészetében egy zárás utáni tárlatvezetés keretében a MNG-ben.

November 16-án a Katona József Színház Az Olaszliszkai c. előadásán veszünk részt, amelyet egy zártkörű közönségtalálkozó követ a színészekkel.

Programjaink 2015-ben

♦ Velencei művészet Bizánctól a rokokóig - nyolcnapos kirándulás 2015. október 16-23. között.
A Szépművészeti Múzeum- Magyar Nemzeti Galéria Baráti Körének támogatóit és tagjait 2015. október 16. és 23. között egy különleges tematikus utazásra invitáljuk, melynek során Tátrai Vilmos vezetésével a velencei művészettel ismerkedhetünk meg a régió három meghatározó városában, Velencében, Vicenzában és Padovában.
Jelentkezni a kitöltött jelentkezési lappal a YmFyYXRpa29yIzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 e-mail címen lehet.
Meghívó letöltése.

Október 3-án Támogatóinknak és Tagjainknak lehetőségük nyílik a Mikve c. előadás megtekintésére a Pesti Színházbn, amelyet követően október 5-én a nemrégiben feltárt rituális zsidó fürdőbe, a Mikvébe.

♦ Idén ősszel (szeptember 26-án, október 10-én és 31-én), különleges sorozatra invitáljuk a Baráti Kör támogatóit és tagjait, melyen a Szépművészeti Múzeum nagyjai, valamint magyar festőink síremléke előtt róhatjuk le tiszteletünket Bodor Katával. Albrecht Zsófia vezetésével a Nádori Kripta történetével ismerkedhetünk meg egy különleges vezetésen Halottak Napja alkalmából.

Szeptember 12-én, október 3-án és 9-én a tavasszal megszervezett budapesti szecessziós séták, valamint kirándulásunk folytatásaként támogatóink és tagjaink egy három alkalmas programsorozaton vehettek részt Rozsnyai József és Fényi Tibor vezetésével, amelynek során Budapest további szecessziós épületeit ismerhettük meg a XIII. és V. kerület vonzásában, valamint betekintést nyertünk a Róth Miksa Emlékház történetébe.

♦Szeptember 9-én és 23-án és október 6-án
Gulyás Gábor, szeptember 29-én Nagy Annamária tárlatvezetései keretében ismerhették meg Támogatóink és Tagjaink a Csontváry Géniusza c. időszaki kiállítást az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében.

Szeptember 25-én
különleges előadást tartott Gippert László a Csontváry Géniusza kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Galériában.

Szeptember 15-én
Rákossy Anna tárlatvezetése keretében ismerhették meg Támogatóink és Tagjaink a Mátyás templom épületét és az épületben berendezett A budavári Nagyboldogasszony-templom évszázadai című kiállítást.

A bécsi szecesszió kincsei - kétnapos kirándulás 2015. szeptember 18-19. között.
Ismét különleges utazásra invitáltuk támogatóinkat és tagjainkat, hogy az idén megismert hazai és újvidéki századfordulós műalkotások mellett, Bodor Kata vezetésével a bécsi szecessziót is megismerhessék.
Meghívó letöltése

♦ Korok, gyűjtők, alkotók a Balaton vonzásában - kétnapos kirándulás 2015. július 3-4. között.
Baráti Kör támogatóinkat és tagjainkat kétnapos kulturális utazásra invitáltuk, amelynek során a Balaton Északi partjának kulturális emlékeit, illetve kiállításait ismerhettük meg a középkortól egészen a kortárs művészetig.
Meghívó letöltése.

♦ Fehér Éjszakák Szentpéterváron - 2015. június 22-28.

A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének támogatóit és tagjait 2015. június 22. és 28. között egy különleges tematikus utazásra invitáltuk Szentpétervárra, Észak Velencéjébe, amely kihagyhatatlan úti cél a világhírű Fehér Éjszakák idején.
Meghívó letöltése.

♦ Június 19-én Támogatóink első kézből ismerhették meg a Magyar Nemzeti Galériában hamarosan nyíló, a Szépművészeti Múzeum Remekművei c. kiállítást Gosztola Annamária zárás után tárlatvezetésével.

Június 13-án Hanga Zoltán vezetésével látogatást tettünk a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kellemes délelőtti séta során az Állatkert épületeit ismerhettük meg közelebbről.

Június 12-én két tárlatvezetés keretében tekintettük meg a BTM és a Mátyás templomban található A Budavári Nagyboldogasszony templom évszázadai c. kiállítást.

Június 2-án, Fajcsák Györgyi tárlatvezetésével tekinthettük meg zárás után a A természet igézete - Qi Baishi kiállítást.

♦ 2015. május 28-29-30. között Baráti Kör Támogatóinkat és Tagjainkat háromnapos kulturális utazásra invitáljuk, amelynek keretében megismerkedünk Dél-Magyarország és a Délvidék legjelentősebb városainak szecessziós épületeivel, Rozsnyai József vezetésével.
Meghívó letöltése.

♦ 2015. április 23. és június 18. között támogatóink és tagjaink különleges sorozaton vehettek részt, melynek keretében megismerhették a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményét, zárás utáni tárlatvezetések keretében.

♦ 2015. május 19-én és 26-án, valamint június 24-én zárás utáni tárlatvezetés keretében tekinthettük meg a Csók 150 kiállítást a Várkert Bazárban.

♦ 2015. május 12-én Szücs György kurátori tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Magyar Nemzeti Galéria új időszaki kiállítását, a "Sors és jelkép" - Erdélyi Magyar Képzőművészet 1920 és 1990 között c. tárlatot.

♦ Április 18-án, 25-én és május 9-én (szombat) Rozsnyai József vezetésével fedeztük fel Budapest szecessziós építészetét.

♦ Április 16-án kurátori tárlatvezetés keretében tekintettük meg a Fényképezte: Zsigmond Vilmos című tárlatot a Ludwig Múzeumban.

Április 14-én és 28-án kurátori tárlatvezetés keretében tekintettük meg a Lechner az alkotó géniusz című tárlatot az Iparművészeti Múzeumban.

♦ Április 7-én (kedd) Kelényi Béla kurátori tárlatvezetés keretében mutatta be támogatóinknak és tagjainknak a Hopp Ferenc Múzeum időszaki kiállítását, Az indológus indián-t.

♦ Április 2-án (csütörtök) Dr. Németh István tartott előadást a Baráti Kör számára a Magyar Nemzeti Galériában, Krisztus, mint kertész, avagy egy félreértés ikonográfiája címmel.

Barcelona - Gaudí és a modern művészet nyomában

Hétnapos kulturális utazás 2015. március 23-29. között
A Baráti Kör támogatóit és tagjait egy különleges tematikus utazásra invitáltuk Barcelonába, mely város kihagyhatatlan úti cél a modern művészet szerelmeseinek. Meglátogattuk a neves építész, Gaudí legszebb épületeit, illetve Picasso, Miró, Dalí és Tàpies műveinek legnagyobb múzeumait, amelyek nem csupán gyűjteményeikkel, de esetenként különleges építészeti kialakításukkal is lenyűgözik az odalátogatókat. Az utazáson kísérőnk Bodor Kata volt, a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének munkatársa, aki a 20. századi művészettel foglalkozva a közelmúltban Hundertwasser, Gustav Klimt, Egon Schiele és Toulouse-Lautrec művészetét bemutató kiállítások rendezésében vett részt Múzeumunkban.

Program

Rippl- Rónai nyomában - Kirándulás Kaposvárra 2015. március 6-7.
Baráti Kör Támogatóinkat és Tagjainkat kétnapos kulturális utazásra invitáltuk, amelynek keretében Rippl-Rónainak, Kaposvár nagy szülöttének életével, művészetével és nem utolsó sorban művészkapcsolataival ismerkedtünk meg.

Február 26. és március 19. között támogatóink és tagjaink a Séták a megújuló építészeti örökségeink jegyében négyalkalmas építészeti sorozaton és előadáson vehettek részt, amely során ellátogattunk a Zeneakadémiára, a Vigadóba és a Várkert Bazárba.

Február 18-án és 25-én támogatóink és tagjaink Földi Eszter vezetésével zárás utáni tárlatvezetéssel tekinthették meg a Rippl-Rónai és Maillol c. időszaki kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában.

♦ Február 11-én támogatóink és tagjaink Petrányi Zsolt vezetésével zárás utáni tárlatvezetéssel tekinthették meg a Fordulópontok/Turning Points c. időszaki kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában.

2014. december 6. és 2015. február 14. között Búcsú a gyűjteményi tárlatoktól - hat alkalmas tárlatvezetés sorozat

Január 10. és február 7.
között négy alkalmas előadássorozaton vettek részt támogatóink és tagjaink, mely során Németh István mutatta be a holland festészetet a Szépművészeti Múzeum gyűjteményén keresztül.

♦ Február 3-án támogatóink és tagjaink exkluzív, zárás utáni tárlatvezetés keretén belül ismerhették meg a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum Szépség szíve című kiállítását Fajcsák Györgyi vezetésével.

♦ Január 13-án, 19-én és 28-án
exkluzív, zárás utáni tárlatvezetés keretén belül látogathatták meg támogatóink és tagjaink a Rembrandt és a holland arany évszázad festészete kiállítást Ember Ildikó és Tátrai Júlia kurátorok segítségével.


♦ Január 27-én Földi Eszter vezetésével tettünk látogatást a Rippl-Rónai és Maillol kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában, zárás után.

♦ Január 21-én támogatóink és tagjaink a Katona Színház Két Korea újraegyesítése című darabját tekinthették meg, majd az előadás után zártkörű közönségtalálkozón vehettek részt, ahol Máté Gábort, Ónodi Esztert és Borbély Alexandrát kérdezhették.