SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Akadálymentes múzeum

Általános információk
Hallássérültek számára

Díjtalan belépés


A fogyatékkal élő személyek, valamint kísérőik (jogosultanként max. 1 fő) díjtalan belépésre jogosultak minden kiállításra.
A kiállításokat kizárólag érvényes jeggyel lehet látogatni - díjtalan belépésre való jogosultság esetén is!

A jogosultság igazolására  a következő dokumentumokat fogadjuk el:
Érdekvédelmi szövetségek érvényes arcképes igazolványai:
- a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének igazolványa,
- a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének igazolványa,
- a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének igazolványa,
- ÉFOÉSZ tagsági kártya (csak a nem pártolótag kártya), személyazonosság egyidejű igazolása mellett

Járandóságról szóló igazolás:
- a Magyar Államkincstár (MÁK) által fogyatékossági támogatásban való részesülésről kibocsátott hatósági igazolvány (a személyazonosság egyidejű igazolása mellett).
Az emelt családi pótlékban való részesülésről  szóló Magyar Államkincstár (MÁK) kártya nem fogadható el, mivel ezt az ellátást más csoport is igényelheti. Ezzel a MÁK kártyával a kiskorú jogosult 75%-os, 1 fő hozzátartozó kísérője 50%-os kedvezményt vehet igénybe.

Egyéb dokumentumot csak abban az esetben tudunk elfogadni, ha a fogyatékosság megállapításának ténye egyértelműen feltüntetésre került (pl. orvosi igazolás), a személyazonosság egyidejű igazolásával.

Intézményes látogatás esetén kérjük, hogy lehetőség szerint előre jelezzék a csoport érkezését, továbbá rendelkezzenek a csoport tagjainak kedvezményre való jogosultságát igazoló dokumentumokkal.
A jogosultságok Intézményi nyilatkozattal történő közös igazolását is elfogadjuk annak előre megküldése és visszaigazolása esetén. Erről információ a következő e-mail címen kérhető: aW5mbyMxISsjc3plcG11dmVzemV0aS5odQ==.

Liftek: Mozgáskorlátozottak és rászorulók bejutását a főbejárati lépcsősor jobb oldalában található kültéri lift segíti.
A múzeum épületén belül három lift üzemel, melyekkel a mélyföldszinti ruhatár és a mozgáskorlátozott mosdó, illetve az első és második emeleti kiállítóterek megközelíthetőek. Kérjük, az eligazodásban vegye igénybe munkatársaink segítségét!

Hallássérültek számára

Hallássérültek számára akadálymentesen tekinthetők meg az állandó kiállítások a „SzépMűSL” (sign-language/jelnyelv) nevű okostelefonos alkalmazás használatával. A gyűjteményekről és a kiállított műtárgyakról magyar jelnyelven érhetők el a művészettörténeti információk. A kiállított tárgyak között az eligazodást az alkalmazásban található interaktív térkép segíti. A műtárgyak mellett elhelyezett QR kódok beolvasásával a kiállított tárgyról jelnyelvi információ kapható. A SzépMűSL alkalmazás Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra díjmentesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból. Az alkalmazást az alábbi QR kód használatával tölthetik le:

Azon látogatók számára, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, 2013. április 3-ától a Múzeum Információs Pultjánál készülék díjtalanul kölcsönözhető, melyen az akadálymentesítést segítő alkalmazás telepítve van. A készülékek kölcsönzése csak előzetes regisztrációval vehető igénybe. A regisztráció az alábbi elérhetőségek valamelyikén tehető meg a látogatás előtt legalább 2 nappal:
e-mail: a296b25zZWdzem9sZ2FsYXQjMSErI3N6ZXBtdXZlc3pldGkuaHU=
SMS: 06 20 958 8688
Kérjük, minden esetben adják meg nevüket, telefonos elérhetőségüket, ill. hogy pontosan mikor érkeznének (nap, óra) és kb. mennyi időt szánnak a tárlatlátogatásra.

Időszaki kiállításokhoz jelenleg nem áll rendelkezésre jelnyelvi videó!

A SzépMűSL alkalmazást a 90 decibel Project és a Jel-M készítette.