Close

Nagyítás


Tooltip
  • Kapcsolódó művek

Venus lefegyverzi Amort

Alkotó: Parmigianino
(Parma, 1503 – Casalmaggiore, 1540)

Készült: 1527–1530 körül
Technika: toll, lavírozás, tinta, fedőfehér, fekete kréta, alapozott papír
Méret: 188 × 143 mm
Tárgy típusa: rajz
Leltári szám: 1890
Gyűjtemény: Grafikai Gyűjtemény

+Leírás

Venus lefegyverzi Amort

Jóllehet Parmigianino szűkre szabott, két évtizedes pályafutása alatt alig festett, kevés kortársának hatása volt annyira meghatározó, mint az övé. Népszerűségében közrejátszott, hogy választékosan elegáns stílusa magától értetődő természetességgel testesítette meg a Raffaellót követő fiatal manieristák szépségideálját. Parmigianino sokat és szívesen rajzolt: több mint ezer vázlatlapja maradt ránk, köztük az egyik legszebb a Vénusz lefegyverzi Ámort.
Ovidius az Átváltozásokban beszéli el, hogy Ámor egy alkalommal saját anyját, Vénuszt sebezte meg nyilával, aki beleszeretett a daliás, ám halandó ifjú vadászba, Adóniszba. Így a szerelem istennője is megismerte az emésztő szenvedély valamennyi kínját. A részletesen kidolgozott budapesti lapon Vénusz éppen elragadja az elővigyázatlan gyermek íját. Az istennő mesteri példája a manierista és barokk művészek által kedvelt figura serpentinatának, a természetellenesen, kígyózva csavarodó, kiszámítottan elegáns alaknak.
Nem tudjuk, Parmigianino milyen célra szánta a rajzot, a színes alapozású papír, a gazdag tónusú lavírozás és markáns fedőfehér használata ugyanakkor a művész színes fametszeteinek előrajzaival rokon. Bár egykorú metszetváltozatát nem ismerjük, a budapesti rajz egyike lehet azoknak, melyeket Parmigianino a fametsző Antonio da Trento számára készített Bolognában.

Kárpáti Zoltán