Close

Nagyítás


Tooltip
  • Kapcsolódó művek

Noferhaut sztéléje

Készült: Kr. e. 1479–1425
Technika: vörös homokkő
Méret: 98 x 52 x 32 cm
Tárgy típusa: vallási vagy kultusztárgyak
Leltári szám: 51.2143
Gyűjtemény: Egyiptomi Gyűjtemény

+Leírás

Noferhaut sztéléje

A sztélét Waldstein János gróf Luxorban vásárolta. Ókori készíttetője Noferhaut, III. Thotmesz fáraó katonája volt, aki a sztélét Amon-Ré isten számára ajánlotta fel. Noferhaut a medzsai-csapatok (azaz a sivatagi rendfenntartó erők) főnöke és az idegen országok elöljárója címet viselte.
A felső mezőben áldozati jelenet látható: III. Thotmesz, Noferhaut ura, papiruszt és lótuszt mutat be áldozatul Amon-Rének, az istenek királyának, akit trónuson ülve ábrázoltak megrakott áldozati asztal előtt.
Az alsó mezőben egy himnusz szövege olvasható, amellyel Noferhaut Amont dicsőíti. A jobb oldalon, a himnusz szövegével szemközt Noferhaut alakját örökítették meg, amint két karját imára emeli. A vállán átvetett rúd két oldalán lelógó kötelek végén az istennek szánt áldozati állatok - egy szárnyas, valamint gazellapárok és két hal - ábrázolása látható. Az állatok az eget, a földet és a vizet, azaz az Amon uralma alatt álló világ teljességét képviselték. Ugyanezek az állatok azonban a mocsárvilág, a sivatag és a vadvizek szimbólumai is voltak, vagyis azoké a területeké, amelyeket az egyiptomiak hite szerint a káosz erői uraltak. A felajánlott állatok azt fejezik ki, hogy Noferhaut teljesítette a király által rábízott feladatát, azaz gondoskodott az idegen országoknak és a határterületeknek a III. Thotmesz által uralt, rendezett világba integrálásáról.

Kóthay Katalin