Close

Nagyítás
  • GalériaTooltip
  • Kapcsolódó művek

Szent Margit

Alkotó: Cseh művész
(15. század eleje)

Készült: 1410–1415 között
Technika: ecset, fekete tinta, fekete és vörös kréta, szürke lavírozás, papír
Méret: 214 × 140 mm
Tárgy típusa: rajz
Leltári szám: 1
Gyűjtemény: Grafikai Gyűjtemény

+Leírás

Szent Margit

A késő középkor politikai és ideológiai hanyatlásának zűrzavaros időszakában gazdag művészet sarjadt. Az 1400 körüli évek művészete, az internacionális gótika egyszerre hódította meg Európa valamennyi jelentős uralkodói központját, királyi, hercegi és nemesi udvarát. A német-római császár új birodalmi székhelye, Prága is ekkor élte fénykorát. A cseh késő gótika nemcsak a közeli városokat ragyogta be, de egész Közép-Európa művészetében éreztette a hatását.
Az internacionális gótika művészetében népszerű "Szép Madonnák" elegáns testtartásában, lágy vonalakkal megrajzolt budapesti Szent Margit feltehetően cseh mester alkotása. Az enyhe S-vonalban meghajló, szelíd nyugalmat árasztó Madonnák és szentek táblaképeken, könyvillusztrációkon, és szobrokon egyaránt gyakran jelennek meg. A Szent Margit mély redőkben aláhulló, rendkívül plasztikusan árnyalt köpenyével talán szoborhoz szánt mintalapnak készült.
A középkori mesterek még többnyire nem közvetlenül természet után dolgoztak, hanem korábbi alkotásokból merítettek inspirációt. A népszerű motívumokat megörökítő mintalapokat a műhelyekben nagy becsben tartották, és féltve őrizték. Ebből az időszakból azonban csak nagyon kevés rajzot ismerünk. A meglepően ép állapotban ránk maradt, a korban szokatlanul nagyméretű budapesti Szent Margit a késő gótikus rajzművészet ritka, becses emléke.

Kárpáti Zoltán