Close

Nagyítás


Tooltip
  • Kapcsolódó művek

Ölelkező lányok

Alkotó: Egon Schiele
(Tulln an der Donau 1890 – 1918 Bécs)

Készült: 1915
Technika: ceruza, akvarell, gouache, papír
Méret: 485 × 327 mm
Tárgy típusa: rajz
Leltári szám: 1915-933
Gyűjtemény: Grafikai Gyűjtemény

+Leírás

Ölelkező lányok

Jóllehet Sigmund Freud működése sokáig megosztotta a közvéleményt, az emberi lélek legmélyebb rétegeit felszabadító tanai a századfordulós Bécs művészeti életében termékeny talajra találtak. A bécsi szecesszió vezéralakjának, Gustav Klimtnek az erotikus rajzai és aktfotói pedig megnyitották az utat a nemiség kendőzetlen ábrázolása felé. A város erotikától túlfűtött légkörét jól jellemzi, hogy Egon Schiele alig egy évtizedesre szabott, rövid pályája során szinte kizárólag az erotikus rajzaira talált vevőt.
Schiele mindössze tizenhét éves volt, amikor bemutatták Klimtnek, aki felismerte a fiatalabb pályatárs tehetségét, és az egyik legfőbb támogatója lett. A két művész kapcsolata kezdetben annyira szoros volt, hogy Schiele idővel megörökölte az idősebb festő szeretőjét is. Klimt művészete mellett a Secession épületében megrendezett tárlatok felszabadító légköre, mindenekelőtt az itt kiállított Van Gogh, Toulouse-Lautrec és Munch művek is nagy hatást gyakoroltak a festőre.
Tabuk nélkül, zavarba ejtő nyíltsággal, gyakran kihívó pózokban ábrázolt aktjai között is különleges helyet foglalnak el a leszbikus párokat megörökítő lapjai. Schiele rendkívül dekoratív, akvarellel színezett budapesti ceruzarajzának szaggatott kontúrokkal felvázolt modelljei mindenféle érzelmet leplező, szenvtelen ábrázolásukkal az erotikus jelenetnek határozottan melankolikus hangulatot kölcsönöznek.

Kárpáti Zoltán