Close

Nagyítás


Tooltip
  • Kapcsolódó művek

Halotti papirusz túlvilágkönyv-jelenetekkel

Készült: Kr. e. 1069–945
Technika: papirusz, festett
Méret: 10 x 100 cm
Tárgy típusa: sírfelszerelés
Leltári szám: 51.2547
Gyűjtemény: Egyiptomi Gyűjtemény

+Leírás

Halotti papirusz túlvilágkönyv-jelenetekkel

A sírmellékletként használt halotti papiruszokon ábrázolt jelenetek és szövegek célja az volt, hogy a halottat ellássák a szükséges információkkal, próbatételekkel és legyőzendő veszélyekkel teli túlvilági útja során, amelynek végén isteni lényként való újjászületés várt rá. Két isten játszott különösen fontos szerepet az egykorú túlvilág-elképzelésekben: a napisten Ré és Ozirisz, a túlvilág ura, akiknek sorsával a halálból való újjászületés révén tudott azonosulni a halott.
A papirusz nem tartalmaz szöveget, ám a rajta látható négy jelenet éppolyan szorosan kötődik egymáshoz, mintha nyelvi szöveg lenne. Az alkotó forrásként a thébai Királyok Völgyének sírjait illusztráló ún. túlvilági vezetőket használta, amelyek a Napisten éjszakai útját mutatják be.
Az első jelenet hatalmas kígyójának fejébe fúródó kések egyértelműen jelzik, hogy az ábrázolt lény Ré legyőzött ellensége, az Apóphisz. A második és a harmadik jelenet kígyói azonban jóindulatú, a Napisten és a halott újjászületését segítő lények. A harmadik jeleneten a halott madár alakú ba-lelke látható, amint a napbárkán (napkorongba zárt udzsat-szem alakjában) megjelenő Napistennek mutat be áldozatot.
A zárójelenet központi figurái két skarabeusz (a felkelő Nap szimbóluma) és egy ithüphallikus istenalak. A jelenet színhelye a keleti horizont hegye, időpontja a napkelte előtti utolsó pillanat. A művész mesterien ábrázolja a feszültséggel teli, a teremtő és regeneratív energiákat egy pontba sűrítő utolsó, "termékeny pillanatot".

Liptay Éva