Close

Nagyítás


Tooltip
  • Kapcsolódó művek

Férfiképmás

Alkotó: Sebastiano del Piombo
(Velence, 1485/1486 – Róma, 1547)

Készült: 1512–1514 körül
Technika: olaj, fa
Méret: 115 x 94 cm
kerettel: 134 × 113,5 × 12 cm
Tárgy típusa: festmény
Leltári szám: 1384
Gyűjtemény: Régi Képtár

+Leírás

Férfiképmás

Giorgione új stílusának köszönhetően a velencei festészet Toszkána legerősebb itáliai riválisává emelkedett. Ennek híre Rómába is eljutott, így az egyik legkiválóbb tanítvány, Sebastiano meghívást kapott a pápai udvarba. Itt Michelangelo klasszikus, eposzi heroizmusának igézetébe került, és ezt igyekezett vegyíteni a Giorgionétól örökölt lassú költőiséggel. És amikor Michelangelo Firenzébe távozott, Raffaello pedig pár évre rá meghalt, Sebastiano lépett elő Róma vezető festőjévé.
Ezt a rendkívüli portrét, amely talán egy humanistát ábrázol, nem sokkal Rómába érkezése után festette. A velencei örökség itt még túlsúlyban van: a férfi nagyon is kézzelfogható, monumentális jelenvalósága ellenére is mintha valamely nosztalgikus költemény ködlovagjaként lépne elénk. A lágy atmoszférikus hatások és napnyugtai fények sejtelmes aurát vonnak köré, habár a szigorú és letisztult geometrikus komponálásmódban Sebastiano már messzire távolodott mesterétől.
Piombo remekműve a reneszánsz portréművészet egyik csúcsteljesítménye. Pulszky Károlyt, a múzeum alapító igazgatóját mégis meghurcolták, végül pedig öngyilkosságba kergették a vásárlás miatt. Pulszky ugyanis Raffaello műveként szerezte a képet, ostoba politikus ellenfelei pedig úgy hitték, egy műalkotás minőségét festőjének hírneve határozza meg. A Férfiképmás ma a múzeum egyik legfontosabb emblémája, és e tény talán utólagos engesztelésül szolgál a kiváló műértő, és mementóként a "nagy nevek" áhítatos bűvöletében élő közönség számára.

Vécsey Axel